Ivanić: "Tučić je postupio kao potpuni amater"

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić istakao je kako je njegov stav da bez snažne podrške međunarodne zajednice u zemljama u kojima je u toku sukob, Bosna i Hercegovina ne bi trebala izvoziti oružje i municiju.

Bosna i Hercegovina 29.01.2015 | 19:05
Ivanić: "Tučić je postupio kao potpuni amater"

Ivanić je ovo izjavio zamoljen da prokomentariše stav Rusije u kojem se BiH savjetuje da ne prodaje oružje Ukrajini.

"Pitanje prodaje oružja se više koristi za unutrašnju političku upotrebu", konstatovao je Ivanić.

On je naglasio kako je nakon ostavke ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Borisa Tučića sve prebačeno u nadležnost zamjenika ministra Ermine Salkičević - Dizdarević na kojoj je da odobri ili ospori najavljenu prodaju oružja iz BiH u Ukrajinu.

"Predsjedništvo BiH nema zakonsku obavezu da se o tome izjašnjava. Ja iznosim svoj stav da bez ozbiljne međunarodne podrške zemljama koje se nalaze u sukobu ne treba prodavati oružje. Savjetovao sam ministru Tučiću da se obrati i zatraži stav Predsjedništva BiH. Izvoza ne bi bilo, jer bi Predsjedništvu BiH trebalo vremena da se o tome izjasni. Umjesto toga, Tučić je postupio kao potpuni amater. Avanturizam nikada dobro ne prođe i zbog njega uslijedi kazna. To se desilo i Tučiću", naveo je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je kako će kolektivni šef države u narednim danima vjerovatno razmatrati pitanje prodaje oružja iz BiH u Ukrajinu.

Ivanić je naveo da za stavljanje tačke na dnevni red treba konsenzus članova Predsjedništva BiH.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Domoljub

29.01.2015 18:21

Zato kod njih fabrike iz namjenske industrije proizvode milione maraka profita, a nase kao da su u Cernobilu smjestene!!!

ODGOVORITE
Name

istina

29.01.2015 18:21

Zamjenica ministra će sigurno dati odobrenje za izvoz oružja Ukrajini. Tada će biti kuku lele. Biće zaustavljanja Ruskog gasa BiH.

ODGOVORITE
Name

bosanko

29.01.2015 19:32

Pa ako se ne moze izvoziti u Ukrajinu jednostavno prestati saradjivat i sa Rusiom jer je i ona u sukobu.

ODGOVORITE
Name

lik

29.01.2015 20:27

Pa taj Tučić i jest amater, i to tučić. Nakupac magle ga sreo na stočnoj pijaci u Srpcu.

ODGOVORITE
Name

Mladene brate

30.01.2015 07:33

Pa sta taj covjek zna o bilo cemu?I takav covjek je smjenio Sarovica.I onda nam Srbuje Mile.On je samo omogucio uvoznickom lobiju da radi ne smetano dobio lovu a sta on zna o bilo cemu.Mogao sam i ja sa zanatom biti bolji ministar.

ODGOVORITE
Name

Tilava

30.01.2015 21:25

Za tog ex ministra čulo se tek na kraju, neposredno prije sudijske nadoknade, kad umjesto njega podnesoše ostavku. Kažu, više vremena je proveo na aerodromskim čekaonicama nego na poslu u ministarskim odajama.

ODGOVORITE