Bosić: "SNSD ako nije u fotelji, onda će sve učiniti da istu uništi"

Vijeće naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je održalo konstitutivnu sjednicu na kojoj su delegati prihvatili mandate, položili zakletvu, formirali klubove naroda i izabrali predsjedavajuće klubova, ali nisu izabrali rukovodsvo vijeća. Sjednica je prekinuta, a nastavak zakazan za 15 dana.

Bosna i Hercegovina 29.01.2015 | 18:00
Bosić: "SNSD ako nije u fotelji, onda će sve učiniti da istu uništi"

Donji dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavničko vijeće i danas je radilo u krnjem sastavu jer su poslanici SNSD-a ponovo napustili sjednicu nezadovoljni što niko osim nih nije podržao zahtjev za smjenu Šefika Džaferovića sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća.

Šefik Džaferović ne može biti predsjedavajući Predstavničkog vijeća jer je, tvrde u SNSD-u, prikrivao ratne zločine počinjene nad Srbima, za šta dokaze ima još uvijek aktuelni potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo.

,,Mi iz SNSD-a, ne želeći nikome da presudimo, želimo da u Parlamentu BiH otvorimo dijalog o političkoj odgovornosti'', obrazlažio je odluku o napuštanju sjednice šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac.

Prozvani Šefik Džaferović smatra da SNSD zloupotrebljava Predstavničko vijeće i dodaje:

,,Ako poslanici primaju platu moraju izvršavati svoje obaveze. Parlament će morati da razmotri pitanje novčanih kazni za one koji se ponašaju na ovaj način.''

Iz SDS-a poručuju da ako je neko na bilo koji način umiješan u ratni zločin traže od pravosudnih institucija istragu i kaznu. Poslanike SNSD-a podsjećaju da je njihov poslanik Nikola Špirič, i još uvijek aktuelni ministar finasija u Savjetu ministara BiH, povećao budžet Tužilaštva BiH i omogućio zapošljavanje 13 novih tužilaca .

,,Zar ni jedan od tih novih tužilaca ne može da se bavi procesuiranjem zločina počinjenim nad Srbima'', pitaju u SDS-u i upozoravaju da su napuštanjem sjednice poslanici SNSD-a praktično ukinuli entitetski mehanizam glasanja i omogućili da se usvoji zakon kojim se dodatno povećavaju primanja sudija i tužilaca.

,,To nije zaštita interesa Republike Srpske i njenih građana'', kažu u SDS-u, a predsjednik SDS-a i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Mladen Bosić dodaje:

,,To što oni rade je neka vrsta politikanstva na osnovu čega žele da izvrše pritisak da se ne formira nova vlast u BiH. Oni smatraju da ne treba ništa da funkcioniše ako oni nisu u foteljama i na vlasti''.

Jedna od fotelja na koju SNSD računa je i ona u Kolegiju Vijeća naroda u kojoj sebe vidi Nebojša Radmanović, iako SNSD nije dio parlamentarne većine na nivou BiH.

Rukovodstvo Vijeća naroda nije izabrano jer je klub Bošnjaka zatražio odgađanje sjednice za 15 dana zvanično zbog dodatnih konsultacija koalicionih partnera.

Nezvanično HDZ BiH ponovo igra dvostruku igru i pokušava SNSD da ubaci u parlamentarnu većinu.

,,U političkom smislu postoji povezanost svega toga i vjerovatno su zbog toga zatražene dodatne konsultacije'', ističe Halid Genjac, delegat Bošnjaka u Vijeću naroda Parlamentarne Skupštine BiH.

Na pitanje da li će HDZ BiH pri izboru srpskog kandidata za člana Kolegija Vijeća naroda podržati SNSD-ov ili SDS-ov prijedlog Bariša Čolak, najverovatnije hrvatski član Kolegija odgovara:

,,O tome ćemo se izjasniti onog trenutka kada za to dođe vrijeme.''

U SNSD-u tvrde da u klubu Srba nema problema i da su bili spremni na nastavak sjednice.

Sredoje Nović, šef Kluba delegata Srba, na pitanje da li može reći ko je srpski kandidat za člana kolegija odgovara:

,,Mi smo bili spemni ali vam ne mogu reći.''

Srpski delegat iz reda SDS-a Ognjen Tadić smatra da u BiH i dalje vladaju složeni politički uslovi i poručuje:

,,Sumnjam da građani iz sva tri konstitutivna naroda u Republici Srpskoj i Federaciji BiH imaju više strpljenja za ovu situaciju. Mislim da su oni koji su danas tražili odgađanje sjednice pokušali da onemoguće blokadu efikasnog rada i zato smo, moj kolega Babalj i ja, podržali odlaganje jer bolje je sačekati sedam dana nego donijeti odluku koja bi mogla biti problem naredne četiri godine."

Sjednica Vijeća naroda trebala bi biti nastavljena za 15 dana. Dok se ne izabere rukovodstvo, predsjedavajući i dva zamjenika, Vijećem će predsjedavati najstariji delegat, 68-godišnji Sredoje Nović.

BN TV

Komentari / 25

Ostavite komentar
Name

sirogojno

29.01.2015 17:05

Moze fotelja, al ona zatvorska bez tapacirunga...

ODGOVORITE
Name

klipantropi nazad na radne zadatke čuvanja ovaca

29.01.2015 17:20

SNSD poslanici se bave politikarenjem skupljajući jeftine poene, kod dalabusana koji na to padaju. Koriste sve da razvale vlast na državnom nivou zato što nisu ni dio te vlasti. Neće uskoro biti ni dio vlasti na entitetskom nivou. Oni treba da idu kući čuvati koze i ovce. Od ovaca sa livade su i došli u grad da se bave politikom.

ODGOVORITE
Name

Istina

29.01.2015 17:24

Treba biti civilizovan da bi sjedio u fotelji.

ODGOVORITE
Name

Dejan Trn

29.01.2015 17:25

G.Bosicu, mi sa strane to sve vidimo.Podcjenjuju inteligenciju svojih gradjana ovi iz SNSD-a.Samo vi radite svoj posao.Ako uradite dobru stvar za ovaj narod sve price Milorada i ostalih ce pasti u vodu.A njihova stranka raspasti.

ODGOVORITE
Name

nedjo2

29.01.2015 17:27

Nije mi zena kriva ali kad vidim ovu Makjic nemam napretka, ako je to politicarka ja sam doktor nauka.

ODGOVORITE
Name

mi sami

29.01.2015 17:28

Kakav tandem Tadic - Babalj!!! Jaca dva lika iz RS nisu bili u tom vijecu. A uporedite nekog od njih dvojice i Radmanovica. Budocnost i proslost... Ja biram buducnost uvjek...

ODGOVORITE
Name

Marko

29.01.2015 17:34

BEZ PROTESTA NIŠTA.

ODGOVORITE
Name

ZE SDS

29.01.2015 17:50

Pa nek i Savez za promjene "vrati istom mjerom" u Narodnoj Skupštini RS?! Zašto da oni igraju nepošteno, a Savez za promjene pošteno?!

ODGOVORITE
Name

SAŠA

29.01.2015 17:52

KO JE UBIO MILANA VUKELIĆA?

ODGOVORITE
Name

milomir

29.01.2015 18:13

Ako je ovo kadar koji vodi BiH onda smo mi i dobro prosli

ODGOVORITE
Name

RE SIROGOJNO

29.01.2015 18:15

TU ZATVORSKU FOTELJU SPOMINJETE 10 GODINA A JA NE VIDIM DA JE NEKO IZ SNSDa SJEO U NJU .

ODGOVORITE
Name

vojin papanikolau

29.01.2015 18:41

Kako lijep kaputic ima ova ljepotica Majkic.

ODGOVORITE
Name

humanist

29.01.2015 18:41

Bosiću ti bi sve uradio da bi sjeo u fotelju,što pokazuješ svojim napadima na SNSD,jer je to sada trend.

ODGOVORITE
Name

miki

29.01.2015 18:57

Pa vidite da vam je i Novakovic bio uzdrzan i ova vecina bice na ispitu moj Bosicu.

ODGOVORITE
Name

posjetilac

29.01.2015 19:17

babalj je jak samo kad ne spava na sjednicama

ODGOVORITE
Name

Geography

29.01.2015 19:32

SNSD-ov potrčko i saučesnik u kriminalu gleda kako će na bilo koji način ubaciti SNSD u vlas da bi ih spasio propasti, a Bogami mnogih i zatvora.

ODGOVORITE
Name

Kolektivni harakiri

29.01.2015 19:34

Sta je ovo braco mila? Premijerka je ZeljKiMun, poslanica u Parlamentu BiH MajKičKa. Predsjednik entiteta je DoDick. Fali jos Fredi Kruger da upotpunimo ovo nase kolo srece.

ODGOVORITE
Name

Tihi

29.01.2015 19:34

Svi ste vi isti.Sve bi dali za fotelju.I pozicija i opozicija.Sram vas bilo,vi ste skup nepismenih idiota

ODGOVORITE
Name

Guzonja

29.01.2015 20:27

Kosarac-legendarno.... Zelimo da otvorimo dijalog o politickoj odgovornosti.... Zato ste odbili da se istrazi afera dva.

ODGOVORITE
Name

Guzonja

29.01.2015 20:35

Klosarac,legenda....zelimo da otvorimo blah blah,politicka odgovornost,blah bla. A odbili ste prijedlog za istragu oko dva papka na skupstini rs,a ? Interesantno kako se sjetite odgovornosti samo kad vama odgovara. Ej,pozdravi Usput pozdravi kolegu iz stranke Zorana,sefa izbornog staba snsd koji je bio u ZENGAMA.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

29.01.2015 20:39

Te fotelje bi same odradile isto koliko i vi političari, kad vas političara ne bi bilo u njima. Dakle idite svi kući i ne dolazite više bez razloga prljati tepihe i te fotelja jer čistačice onda moraju da čiste.

ODGOVORITE
Name

Brod

29.01.2015 21:26

Nikolu Špirića pošaljite kod nas u Brod ima malo carinskog terminala pa će nekako da preživi.

ODGOVORITE
Name

nm

29.01.2015 22:10

Ocito je na sceni dogovor dodik-covic koji pokusavaju na svim mogucim mjestima ubaciti krticu koja ce blokirati,ucjenjivati,opstruirati i sl.covic je svjestan da sda nesmije napraviti nista u federaciji bez njega kao toboznjeg zastitnika hrvatskog pitanja a on to koristi da svog prijatelja na sve nacine uvuce u semu kako na drzavnom tako i na federalnom nivou.pitanje je samo sta baja daje za protuuslugu-posavinu mozda?

ODGOVORITE
Name

kinšasa

29.01.2015 22:13

A šta nam je sa Cvjetkovićem i onim nadridirektorom UIO, zaboravio sam kako se zove, ah da Čauševićem? jel gotov roman o tome koliko su pokrali u UIO?

ODGOVORITE
Name

GLAVNI GRAD REPUBLIKE SRPSKE SRPSKO SARAJEVO

30.01.2015 21:11

SLEDECA FOTELJA MILORADA DODIKA JE ONA ZATVORSKA KOJU NECE DUGO NAPUSTITI. BOLJU VISE NECE NI DOBITI JER JE DOTERAO DNO DO DNA. SA BAGROM CRVENOM I KUMOVIMA. SADA TRCKARA ZA SAVEZOM ZA PROMJENE KO TRINESTO PRASE NEBILI SE DOGRABIO FOTELJE NA NIVOU BOSNE I HERCEGOVINE ALI BAJA MALO MORGEN DANKE.

ODGOVORITE