AO: Spektakl u finalu, Serena - Šarapova!

Druga teniserka sveta Marija Šarapova plasirala se u finale Australijan opena, pošto je savladala zemljakinju Jekaterinu Makarovu sa 6:3, 6:2. Prva teniserka sveta Serena Vilijams savladala je 19-godišnju Medison Kiz sa 7:6 (7-5), 6:2 i plasirala se u finale Australijan opena.

Tenis 29.01.2015 | 11:20
AO: Spektakl u finalu, Serena - Šarapova!

Za titulu će se Šarapova boriti sa Serenom Vilijams, koja je pobedila mladu Medison Kiz sa 7:6 (7-5), 6:2.

Dve Ruskinje već su dva puta igrale u Melburnu – u četvrtfinalima 2012. i 2013. godine Makarova je ukupno uzela devet gemova, a ni sada nije pružila ništa jači otpor.

Doduše, u prvom gemu Makarova je imala dve vezane brejk lopte, ali nije koristila kratke loptice rivalke, pa je Šarapova preokrenula i osvojila prvi gem.

U narednom gemu Makarova je došla do gem lopte, ali je opet izgubila gem. Povela je Šarapova i sa 4:1, zatim se Makarova vratila na 4:3, ali je onda Maša odigrala savršen gem – četiri vinera sa osnovne linije, i to posle ne baš plitkih loptica rivalke.

Potom je Šarapova rutinski odservirala za set, a u istom ritmu nastavila je i u drugom setu, pa nijednog trenutka nije bilo dileme u vezi sa pobednicom. Meč je trajao 78 minuta, druga nositeljka upisala je 23 direktna poena i 26 grešaka, dok je Makarova imala 11 vinera i 29 neiznuđenih grešaka.

“Dve duge nedelje. Bio je ovo čudan put do finala, ali srećna sam što sam tu“, rekla je 27-godišnja Šarapova aludirajući na spasene dve meč lopte u duelu drugog kola sa Panovom.

Šarapova će tako četvrti put u karijeri igrati finale u Melburnu – 2007. godine izgubila je od Serene Vilijams, godinu dana kasnije savladala je Anu Ivanović, a 2012. poražena je od Viktorija Azarenke.

"Kao i svaki sportista, pitaš se kada ćeš se vratiti, kako i na kojem nivou. Nadala sam se da ću jednog dana iskusiti to ponovo", zaključila je Šarapova, koja će se u subotu boriti za svoju šestu Gren slem titulu.

Serena je upisala 19 direktnih poena i 16 grešaka, dok je njena zemljakinja imala 27 vinera i 39 neiznuđenih grešaka.

Mlada Kiz, koja je u prethodnom delu turnira izbacila Kvitovu i Venus Vilijams, pružila je jak otpor Sereni u prvom setu, ali u drugom je starija Amerikanka ubedljivo slavila.

“Uzbuđena sam što sam ponovo ovde u finalu, pošto nisam došla sa velikim očekivanjima“, izjavila je Serena, koja je poslednju titulu u Melburnu osovjila 2010. godine, a posle toga nije prošla dalje od četvrtfinala.

Potom je Serena pohvalila Kiz, teniserku koja je počela da se bavi tenisom kada joj se na televiziji svidela haljina Serenine sestre Venus Vilijams.

“Ona je sjajna teniserka, drago mi je što tako dobro igra i mislim da će osvajati Gren slem titule u budućnosti. Prvi set bio je veoma težak, morala sam pošteno da se oznojim i da budem mentalno čvrsta kako bih ga dobila“.

S obzirom na način igre obe teniserke, očekivano smo gledali uglavnom kratke poene i gemove – Kiz je počela rasterećeno i neustrašivo i već u prvom gemu napravila je brejk.

Jeste Medison odlično servirala, ali je u šestom gemu nanizala nekoliko grešaka i Serena se vratila u igru (3:3). Duel je podsećao na muški tenis, i to duel dobrih servera, a do kraja seta nismo videli nijednu brejk šansu.

U istom stilu nastavilo se u taj brejku, a jedini mini brejk Serena je napravila u trećem gemu za 2:1. Imala je Kiz šansu, ali je ritern posle ne baš ubojitog drugog servisa Serene poslala u mrežu.

Iako je spasla dve set lopte na svoj servis, Vilijamsova je prvu na svoj iskoristila snažnim servisom – 7-5 u taj brejku, 1:0 u setovima.

Činilo se da gubitak prvog seta neće uticati na Medison jer je sa dva vinera počela drugi set. Ipak, tada je vezala četiri greške i poklonila brejk suparnici. Naredni gem bio je presudan – Kiz je stvorila dve vezane brejk lopte, ali ih je Serena spasla, jednu preciznim servisom, drugu greškom Kiz iz riterna.

Vilijamsova je uskoro stvorila 5:1, ali Kiz je pokazala pravi borbeni duh spasavši čak sedam meč lopti i smanjivši na 5:2. U narednom gemu spasla je još jednu, ali je onda Serena ipak privela meč kraju.

Mlađa Vilijamsova, rivalka u finalu, bauk je za Šarapovu, pošto ju je dobila 16 puta u 18 međusobnih okršaja, uključujući i oba prošlosezonska duela (Brizbejn i Majami). Već su jednom igrale u finalu Australijan opena, Serena je 2007. godine slavila sa 6:1, 6:2.

Komentari / 0

Ostavite komentar