Dodik i Prodanović različito o Sutorini

Javna rasprava o granici između BiH i Crne Gore – Sutorini, biće održana 24. februara u Parlamentarnoj skupštini BiH, odlučeno je na sjednici Ustavno-pravne komisije Predstavničkog vijeća.

Bosna i Hercegovina 28.01.2015 | 16:20
Dodik i Prodanović različito o Sutorini

U Javnoj raspravi, osim poslanika i delegata Parlamentarne skupštine i predstavnika institucija, koje po Ustavu i zakonu imaju nadležnost za pitanja granice, učestvovaće i istoričari i pravnici iz oblasti međunarodnog prava.

Neizvjesno je da li će u Javnoj raspravi učestvovati predstavnici vlasti Republike Srpske, jer dvije najveće partije iz Srpske u vezi sa problemom Sutorine imaju potpuno različite stavove.

Srpska demokratska stranka smatra da cilj Javne rasprave nije da se sudi i presuđuje u korist jedne ili druge zemlje, već da se pitanje Sutorine i granice BiH i Crne Gore, sa terena politike prebaci na teren prava i struke.

U SNSD-u smatraju da Ustavno-pravna komisija Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH uopšte nije nadležna za organizovanje Javne rasprave o tom pitanju.

,,O čemu to Ustavno-pravna komisija vodi raspravu? O teritoriji druge zemlje? Ko će pripremiti materijal za Javnu raspravu? Komisija za granice koja je utvrdila da nema spornih graničnih pitanja između dvije zemlje ili Predsjedništvo?'', pita se poslanik SNSD-a u Predstavničkom vijeću Parlamentarne Skupštine BiH Lazar Prodanović i dodaje da Parlamentarna Skupština nema o čemu da raspravlja, jer je crnogorski Parlament već ratifikovao sporazum o granici sa BiH.

Poslanik SDS-a Aleksandra Pandurević smatra da je ovakav stav Prodanovića dokaz da on pripada frakciji Rajka Vasića i Igora Radojičića.

,,Predsjednik Dodik je prije nekoliko dana podržao međunarodnu arbitražu i rekao da bi se radovao da Republika Srpska ima more. Danas čujemo neke druge stavove gospodina Prodanovića. Čini mi se da je u pitanju unutarfrakcijska borba u SNSD-u.''

Predstavnici SDS-a i SNSD-a ne slažu se ni po pitanju učešća predstavnika vlasti Republike Srpske na Javnoj raspravi o Surorini.

,,SDS poziva predsjednika Narodne Skupštine i predstavnike Vlade Republike Srpske da učestvuju u Javnoj raspravi i iznesu svoje mišljenje. Dobrodošao je i predsjednik Republike Srpske da čujemo šta on misli o ovom pitanju'', kaže Aleksandra Pandurević, dok Lazar Prodanović kategorično tvrdi:

,,Nadležnost za utvrđivanje granica po Dejtonskom mirovnom sporazumu je na Institucijama BiH. Bilo kakav zahtjev da o tome raspravlja Narodna Skupština Republike Srpske bježanje je od stvarnosti''.

Sa ili bez predstavnika Republike Srpske, Javna rasprava o Sutorini i granici između BiH i Crne Gore održaće se 24. februara ove godine u zgradi Parlamentarne skupštine BiH.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Sutorina za sve

28.01.2015 15:57

Sutorina? Pa hajde da se to riješi savezom država Srbije, BiH, Crne Gore i svi "idemo na srpsko more"?

ODGOVORITE
Name

SAŠA

28.01.2015 16:00

MILAN VUKELIĆ

ODGOVORITE
Name

advokat

28.01.2015 16:02

Prodanovic je doktor i nije relevantan za bilo kakvu javnu raspravu.

ODGOVORITE
Name

srbin bl

28.01.2015 17:30

I ovde postoji raskol, Prodanovic je korektan politicar i jedini je od SNSD-eovaca dosao Bozicni prijem kod predsjednika Ivanica.

ODGOVORITE
Name

TREBINJE

28.01.2015 17:36

SOTORINA JE BILA, I OSTACE U CRNOJ GORI BRSTSKOJ. HERCEGOVINA JE UZ SVOJU BRACU IZ C.GORE. SVIDJELO SE TO VAMA ILI NE.

ODGOVORITE
Name

RE TREBINJE

28.01.2015 18:20

Umjesto da se borite za svoju staru zemlju vi je olako predajete zbog "dobrih" komšijskih odnosa. Crna Gora bi davno pokrenula slično pitanje da je njima bespravno bio uzet komad zemlje, npr. dio Istočne Hercegovine. Podsjećam (izvor Wikipedia): "Do 1947. Sutorina je pripadala Bosni i Hercegovini, ali je 1947. nakon dogovora Đure Pucara i Avde Hume pripojena Crnoj Gori zajedno sa selima Igalo, Sutorina, Sušćepan, Prijevor (Sutorina), Ratiševina i Kruševice, čija ukupna površina iznosi 75 km2." Pitam se samo što nas izdaše Pucar i Humo, Bosanac i Hercegovac?

ODGOVORITE
Name

re -re Trebinje

28.01.2015 22:40

Pa Avdo i Djuro su isli prije svog vremena. Dali su to CG jer su znali da ce pripasti RS-u.HIHIHI

ODGOVORITE