I Figo kandidat za predsjednika FIFA-e!

Legendarni portugalski fudbaler, Luis Figo, namerava da se kandiduje za predsednika Svetske fudbalske federacije (FIFA). "FIFA je sada korumpirana, potrebne su joj promene", kaže on.

Fudbal 29.01.2015 | 14:20
I Figo kandidat za predsjednika FIFA-e!

Jozef "Sep" Blater već 17 godina čuva fotelju predsednika FIFA i mnogima se već "smučio". Predsednik UEFA Mišel Platini često "potkači" Blatera, a Međunarodna fudbalska federacija, tokom prethodnih godina, bila je umešana u razne skandale i ugled joj je bio ozbiljno poljuljan.

Blater je, ipak, sve izdržao, pa i poslednji zemljotres u vezi sa aferama, odnosno tvrdnjama da je glasanje za domaćina Svetskog prvenstva 2022. godine (Katar) bilo namešteno.

Da li došao kraj Blaterove ere?

Ako bi Blateru neko mogao da izmakne fotelju, onda bi to svakako mogao da bude Portugalac Luis Figo. Legendarni fudbaler, koji je nosio dreove i Barselone i Real Madrida (između ostalih), potvrdio je za CNN da želi da se kandiduje za predsednika FIFA.

"Svetskoj fudbalskoj federaciji je potrebna organizaciona promena. Prethodnih godina se uz ime FIFA često išle reči poput 'skandal', 'afera' i slično... Meni je stalo do fudbala i zato mi je stalo i da se promeni imidž, slika o FIFA. Trenutna slika o FIFA mi se uopšte ne dopada", rekao je 42-godišnji Figo, čija je igračka karijera trajala 20 godina.

Figo je dva puta proglašavan za najboljeg fudbalera sveta, igrao je za reprezentaciju svoje zemlje 127 puta (dva puta na svetskim prvenstvima - 2002. i 2006. godine), tri puta je igrao na evropskim šampionatima.
"Ako ukucate pojam 'FIFA' na u pretraživaču internetu, najčešća propratna reč je 'skandal'. Složićete se da to nije pozitivno. Razgovarao sam sa mnogim važnim ljudima iz sveta fudbala - igračima, trenerima, selektorima, predsednicima federacija... svi oni smatraju da nešto mora da se uradi, da se promeni slika o FIFA. Fudbal zaslužuje da ima bolje rukovodeće telo, u to nema sumnje", kaže Figo.

Podsetio je na prošlogodišnje Svetsko prvenstvo u Brazilu, kada su na mnogim stadionima, na kojima bi se pojavio Blater, gledaoci zviždali na pomen imena prvog čoveka FIFA.

"Bio sam u Brazilu i čuo sam reagovanja navijača. To je još jedan dokaz da su u FIFA potrebne promene. Promene na čelku, promene u upravljanju, potrebna je veća transparentnost... Mislim da je vreme da te promene budu napravljene", kaže Figo.

Aktuelni predsednik FIFA, 78-godišnji Sep Blater, više puta je ponovio da će mu ovo biti poslednji mandat, ali je prošle godine, na Kongresu FIFA, rekao nešto što je navelo na zaključak da će se predomisliti i da će se ponovo kandidovati.

Uz Figa, kandidaturu za predsednika FIFA najavili su i nekadašnji francuski fudbaler David Žinola, nezavisni kandidat Žerom Šampanj, potpredsednik Azijske fudbalske federacije, princ Ali i prvi čovek holandskog fudbala Mihael van Prag.

Figo smatra da je Blateru došao kraj, pogotovo zbog raznih afera koje nikada do sada nisu bile razjašnjene.

"Niko nije nedodirljiv. Ako neko misli tako - onda greši. Blater dugo rukovodi organizacijom, još od 1998. godine i zna kako stvari funkcionišu, ali ja ovo smatram fenomenalnim izazovom da ubedim ljude da me podrže. Kakve su mi šanse? Znate, daću vam primer baš iz fudbala: ponekad se sretnu najjači i naslabiji tim u ligi. I ne znate ko će da pobedi. Nekad ste uvereni da ćete pobediti, a vi izgubite. I obratno. To je lepota sporta. A u tome je i čar moje kandidature. Neće biti lako, ali moram da verujem".

Komentari / 0

Ostavite komentar