Godišnjica smrti Duška Trifunovića

Navršava se devet godina od 28. januara 2006, kada je preminuo srpski književnik Duško Trifunović, jedan od najznačajnijih predstavnika takozvane estradne, govorne poezije, odnosno sarajevske rok škole.

Srbija 28.01.2015 | 15:20
Godišnjica smrti Duška Trifunovića

Između Duška Trifunovića i publike, baš kao u jednoj od njegovih pesama (odnosno "Bijelog dugmeta") "ima neka tajna veza".

Preminuo je u Novom Sadu, gde je živeo teškim izbegličkim životom, i sahranjen je, prema vlastitoj želji, u Sremskim Karlovcima. Sahrana je okupila mnoštvo nezapamćeno u toj istorijskoj varošici.

Pop i rok muzičari sa prostora bivše Jugoslavije komponovali su muziku na osnovu niza Trifunovićevih pesama. Smatra se da je komponovano i snimljeno oko 300 njegovih pesama. Antologijske su, u izvođenju "Bijelog dugmeta" pesme "Šta bi dao da si na mom mjestu", "Pristao sam, biću sve što hoće", "Glavo luda"... Niz takođe velikih pesama napisao je za Indekse, Nedu Ukraden, Zdravka Čolića, Arsena Dedića, Željka Joksimovića.

Trifunović je autor dvadesetak zbirki poezije, među kojima su "Zlatni kuršum", "Pobednički krug", "Šarena laža", "Slobodni pad", "Jetke pripovetke", "Tumač tiranije", "Bukvalno tako", "Poezija", "Šok soba", četiri romana: "Gola seča", "Kazneni prostor", "Anđel do anđela", "Davno i daleko", i više dramskih tekstova.

Rođen je u Sijekovcu kod Bosanskog Broda, 1933. godine. U Sarajevo je došao četvrt veka kasnije, sa zanatom bravara.

Studirao je uz rad. Prvu zbirku "Zlatni kuršum" objavio je 1958. godine. Na Televiziji Sarajevo je bio zapažen kao autor kultnih, emisija "Šta đeca znaju o zavičaju".

Kada je izbio rat u BiH prešao je u Novi Sad gde je od 1992. godine sarađivao na TV Novi Sad.

U tom gradu nagrađen je Brankovom nagradom tri decenije ranije 1960. godine, a u vreme dok je u Novom Sadu živeo teškim izbegličkim životom dobio je Nagradu "Iskre kulture Vojvodine".

U gradu gde je najviše stvarao bio je dobitnik "Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva". Pripala mu je i Savezna nagrada za brigu o deci.

Bitnija od svih nagrada jeste činjenica da se njegove nezaboravne pesme neprestano izvode kao nesumnjivo svedočanstvo "tajne veze" Duška Trifunovića i publike.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

valter

28.01.2015 14:24

Laka ti zemlja Dule , odrasto sam uz tvoje pijesme !

ODGOVORITE
Name

Aco

29.01.2015 03:19

Sva gore pomenuta gospoda sa estrade se smjestila u prve redove na sahrani,a covjek preminuo u siromaštvu.Placali državi porez,pa nisu imali.

ODGOVORITE