Vasić: Povucite prijedlog zakona!

Koliko sam shvatio, nešto se uzjebalo sa Javnim Redom i Mirom. A da bi se to riješilo, proširiće se pojam Javni Prostor.

Republika Srpska 28.01.2015 | 13:15
Vasić: Povucite prijedlog zakona!

Društvene mreže će se smatrati Javnim Prostorom. Trg Fejsbuka. Bulevar Gugla. Prvi tviterski prigradski put. Njih je malo.

Tako je MUP pojasnio potrebu da se to proširi da sam uvjeren da se neće smiriti dok se Mrežašima ne uđe u gaćice.

Cijeli slučaj je Amaterski Improvizorijum.

U situaciji kada su svi sistemi razoreni, poslije rata i kraha SFRJ, a mi ni jedan ne želimo da obnovimo ili izgradio nanovo, jer nam svima odgovara deregulativna anarhija i anarhična regulacija, donositi pojedinačne klinove da bi začepaljli rupe od kojih je sastavljena kaca, može da bude tragikomično a nikako efikasno.

Kao u slučaju Mupovog objašnjenja.

Vlast koja donosi zakone koji se ne mogu primijeniti i provesti, ruši samu sebe i nije za vlast.

Sjećamo li se neko zakona o pušačima i nepušačima u kafanama i ostalim javnim objektima. Šta je, na kraju, bilo. Ubudale se bacile pare, malo inspektori hodali i nikom ništa. Puši ko gdje stigne i kome stigne.

Vlast koja se boji Proširenog Javnog Prostora i nije za vlast.

Vlast koja ne umije da objasni i pobije afere koje uzbuđuju Javnost, bilo to u pivnici ili na Mreži i nije za vlast.

Postoji Sloboda Zbora i Govora.

To nije izmislila ni ova, ni prošla, vlast, ni Oesce, ni Ohaer. Već Tito i njegovi.

To se ne može podvesti pod Javni Prostor.

Korištenje Društvenih Mreža za slobodu zbora jednako je kao i korištenje plakata.

Da li su plakati Javni Prostor. Da li su ofset mašine na kojima su štampani, Javni Prostor. Da li je ofset ploča Javni Prostor. I da li je onaj ko je ubacio ploču u mašinu, oprao je od gumiarabike i spustio valjke za boju, nešto nezakonski zasrao u Javnom Prostoru.

Oni koji se bave svim ovim, uključujući i Mrežaše, ne razumiju ni deseti dio.

Uključujući i Narodne Poslanike.

Borenović traži podršku protiv stavljanjea tog Proširenja na dnevni red.

A ne kaže koji je kurac ljetos radio kad je isti ušao kao Nacrt.

Mada bi mu odgovaralo da sada MUP dođe po mene zbog ovog Koji Je Kurac.

Nije ništa radio. Glumio Promjene. Jebao ga Glasač koji ga je oglasao.

Neki traže pomoć Oescea.

A poznato je da od Oesce uvijek od nas pravi Oevce.

Javnost Republike Srpske mora sama da rješava svoje poslove. Kao i Narodni Poslanici. Kao i drugi.

U visokofrekventnom vijeku pojam Slobode se proširio. To donosi nove odgovornosti. Nema više tuđeg kurca za gloginje. Jer nema ni gloginja.

Pojam restrikcija se takođe modifikuje u visokofrekventnom internetskom svijetu.

Dabome da je slobodno izraziti se. Ali je upitno da li se mora imati obzira prema nekim masovnim simbolima kao što je Prorok. Neupitno je, pak, da se ne može ubijati zbog toga.

Cijelo društvo je pred novim izazovima.

Oni koji misle da se sve može regulisati zakonima, doći će vrlo brzo do zakona o sezoni lova, npr, na Novinare. Tri nedjelje. Kao i na tune.

Javnost i društvo, NDD Sfera, moraju graditi svoje koordinate i skale vrijednosti. Tada će se stvari donekle regulisati.

A to je mnogo teže od donošenja loših zakona. Koji se i onako lako nabiju naK. A onda se rupa proširuje. Kao Javni Prostor. Javna Rupa.

Povucite Ga.

VasicRajko.Blog 

Komentari / 39

Ostavite komentar
Name

SNSD Bijeljina

28.01.2015 06:23

Rajko prestani pisati vise da ne dobijes po nosu od sefa.Radojcic je iskoristio prisli put tvoje pisanje a onda kad su se oglasili Dodikovi pijuni i osuli po tebi niko se nije oglasio da stane na tvoju stranu jer su svi licemernim.Samo sebi licno pravis stetu jer je svijet put poltrona.Radojcic je klasicni primjer toga,da mu je da vlada ali da ga drugi postave i bore se za njega.Malo sutra.

ODGOVORITE
Name

FK KRAJINA

28.01.2015 06:26

BRAVO RAJKARDE AJKULO STARA PODRSKA 100%

ODGOVORITE
Name

hallo kitty

28.01.2015 06:31

Rajko ponovo malo psuje samo ovaj put na svoje i na kraju tvrdi da je novi prorok. Znam da bi sad mnogi posli za njim posebno ova omladina koja se ne sjeca sta je prije radio i pricao po svom blogu. Al to je tako ako zakon prodje i bude se retroaktivno primjenjivo dzaba ce mu bit tvrdnja da mu je Tito dao slobodu gobora. I da jeste tad nije bilo bloga nit javnog dobra fejsbuka i twitera. Tako da ce Rajko po svemu sudeci bit prva zrtva novig zakona.

ODGOVORITE
Name

borac

28.01.2015 06:33

Od cega li je sklepana ova skupstina?

ODGOVORITE
Name

Boban

28.01.2015 06:38

Rajkane, tvoja metamorfoza je još u toku. Od one odvratne larve, pretvaraš se u finog leptira... kupusara. Šta će sad ŠEF reći? Ako ovako nastaviš dozvoliću ti da napišeš molbu za prijem u jednu ozbiljnu partiju. Pa ako svedoci kažu da si se popravio onda ćemo videti. Koga si ti bre, našao da kupaš sa tim pokajanjima, alo, SNSDe odlazi i ti zajedno sa njima u raznim pravcima, Tunjice, Foča a neki i u Zenicu.

ODGOVORITE
Name

zox

28.01.2015 06:57

Neka si im rekao Rajkane da ti ga povuku.

ODGOVORITE
Name

p

28.01.2015 06:59

U pravu je: "Puši ko gdje stigne i kome stigne"!

ODGOVORITE
Name

Sanjam li

28.01.2015 07:04

Rajkula postaje najveći kritičar režima Milorada Dodika?

ODGOVORITE
Name

Radovan

28.01.2015 07:33

Šta smo mi, ako nisi sa mnom protiv mene si.

ODGOVORITE
Name

škorpija

28.01.2015 07:43

"Veliki pozdrav" svim glasačima koji su na proteklim izborima za bijednih 100 KM dali glasali za aktuelnu vlast i dali im legitimitet da nam sve ovo rade! A Bog zna šta će još smisliti?

ODGOVORITE
Name

Mica Trofrtaljka

28.01.2015 07:45

Znaci li to ako pusim da moram ugasiti ruter????

ODGOVORITE
Name

Džeri

28.01.2015 07:46

Boga mi Rajko preuze od opozicije kormilo broda za promjene... Ako ovako nastavi zaboravićemo koliko je zla donio narodu podržavajući režim. A gdje ode opzicija, je su li još tu u opoziciji ili spavaju?

ODGOVORITE
Name

Opozicija

28.01.2015 07:59

Svu bagru na Tunjice , pa neka se ceduljicama dopisuju. Oni nista dobro ne mogu napraviti samo zbunjuju i ovako zbunjen i izgubljen narod. Sami se nece pohapsiti sigurno a opozicija jos spava . Nastavi li opozicija ovako pojavice se neko novi a ona ce ovako inertna zajedno sa vlasti zavrsiti na smecu . Cijeli svijet se budi i komesa samo nasi primaju plate i misle dovijeka ce tako.

ODGOVORITE
Name

zabranjeno pušenje

28.01.2015 08:17

"To nam radi nesrećo"

ODGOVORITE
Name

Povuci rucnu

28.01.2015 08:19

Podrzavam ovo Vasicevo pisanje ostrog stila, ali ga javno molim da vise u svojim tekstovima ne upotrebljava ruzne rijeci i psovke. Ovo citaju i djeca i mladi, pa nije dobro da se pogresno uce. Mada je to govor svakodnevnice, al nam je duznost da mlade sami ne ucimo pogresno, ako smo im vec ukrali buducnost. Toliko, za sada.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

28.01.2015 08:29

Većini ovog naroda najviše odgovara centralni komitet i 60-te godine prošlog vijeka. Pragmatični bagrov im to uporno i nudi, povećavajući dozu iz dana u dan. Nepismenjaci mu se zahvaljuju glasajući za njega. Dakle, uzajamno se dopunjavaju, uživajući u svom mazohizmu. To ti je demokratija Rajko. Treba pogedati film "U ime naroda". To je ovaj narod. Još uvijek. I zauvijek. Nažalost. Medju svim tim likovima u filmu, samo je par njih ispravnih. U toj sekti zvanoj SNSD jedan od vrlo rijetkih koliko toliko ispravnih uzoraka si ti Rajko. Iako si pravi pravcati idiot, budala svoje vrste, nećeš moći ostati s njima.

ODGOVORITE
Name

snimac

28.01.2015 08:30

Citam ja Vasica izmedu redova zadnjih godinu dana odokativno. Stidljivo ih je upozoravo vec dugo vremena,mada oni ne znaju citati izmedu redova ili ih jednostavno bolio k...c za njegove misli. Ali kasno im je sad a Rajko zna da oni nemaju klinova koliko rupa imaju,a ne na kaci mada on misli na kacu zbog smrada z..j b..ih malo vise. Oni su suplji ko mreza a to niko ne zacepi. Kad im to nekada najvjerniji vojnik kaze onda nema sumnje da je tako. Izgubili su kompas i navigaciju,naj..asmo s njima nacisto, mozda sami sebe sruse i obore,jer ne vidim da iko hoce da iskoristi ovo njihovo beznadje i javasluk.

ODGOVORITE
Name

zalutali MEHO

28.01.2015 08:36

Ja se izvinjavam musliman sam ,zamolio bi Zeljku Cvijanovic da naredi ovima iz RTRS,da prenosi tenis Novaka i Milosa inace necu placati pretplatu ako nemoze ona nek kaze pred Miloradu i on ce otici Vucicu i on ce mu pomoci,al ja mislim da ce mi Zeljka pomoci jer je njen covjek u RTRS,a srbi su uvjek bili patrioti prema srbima i zamolio bi vas da se ukljucite u tenis

ODGOVORITE
Name

Core

28.01.2015 08:36

Rajko, slažem se, neka ga povuku.

ODGOVORITE
Name

borg

28.01.2015 08:52

Vasiću pazi šta jedeš možda ti je to od hrane.Gljive čudne travke i sl.

ODGOVORITE
Name

peđa

28.01.2015 09:20

Molio bih gospodina Vasića da malo obrati pažnju na riječnik. Jeste da je dugo bio Dodikov potrčko i imao je od koga naslijediti primitivni vokabular, ali neka to ipak sačuva za kućnu upotrebu.

ODGOVORITE
Name

kogde

28.01.2015 10:05

Svaka cast! jednostavnim jezikom napisano tako da oni koji hoce da izglasaju ovaj zakon mogu da razumiju-to im je nivo! A ne samo da ga povuku Rajko, mogu oni kolektivno i da kleknu i povuku!

ODGOVORITE
Name

Васкрсија

28.01.2015 10:30

Друже,бивши генерални,Рајкула, узалуд псујеш и једиш се... Нико те опрати не може... Остајеш крив, и себи и другима, што си све чинио да управо њих, такве какви су, доведеш на власт!!! Има народ ону једну просту и проширену - касно се кајати знаш коме!!! Но и то је нешто, ваљда за тебе... За мене, и многе, било би нешто да си то давно, давно псовнуо, када си још био генерални - друже редове!!!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA PD

28.01.2015 10:52

RE ŠKORPIJA. SUPER ZA MALU LOVU JE.U NAS DO MILE VOLJE! SAMO DA PONOVIMO ISTO BAR JOŠ JEDNOM.

ODGOVORITE
Name

dovla

28.01.2015 11:13

Samo da se nadovezem: ova iskompleksirana jadnica Zeljkaiz Prnjavora, odakle je vec, dosla do genijalne ideje a povodeci se ubjedjenjem da su svi nepismeni seljaci kao sto je njen mile, pa trpadzija novi i krug bizMismena cijem ona drustvu pripada. Nece proci. Nisu nasi studenti, djeca, a ni stariji polupismeni . Necete ovaj put bagro!!

ODGOVORITE
Name

Bojan Nišević

28.01.2015 11:37

Hoće li zabraniti i pušenje na fejsbuku kao i na drugim javnim mjestima?

ODGOVORITE
Name

Logika..

28.01.2015 12:13

Povucite ga!!... Povuci ga ti, sram te bilo...

ODGOVORITE
Name

hercegovac

28.01.2015 12:16

Rajkane bolje da "povuku" lanac za vodu i sa vodom odu!

ODGOVORITE
Name

MIKo

28.01.2015 12:38

Je li ovo na slici nasa prmijerka na FB? Ugasila svjetlo da ne smeta djeci i muzu i fejsbuci. Mozda i ona nakon tog zakona vise nece smjeti ici na FB pa ko veli da ja iskoristim dok moze. :-)

ODGOVORITE
Name

Opozicija

28.01.2015 12:54

Povucite me ! Vasic, Radoičić , Mile ...

ODGOVORITE
Name

Mira

28.01.2015 15:24

U pravu je Rajko. svuda samo nedoslijednost i neprovođenje propisanog. Eto, npr pušenje. Sjeća li se još neko te zabrane. Ne, brate. Puši se svugdje.u domovim azdravlja, kako onda odvikavati pacijente od toga. Puši se u školama, kako onda vaspitavati učenike da je pušenje štetno. Ainspekcija je posebna priča, nikad ih nema tamo gdje trebaju biti, ne smiju ni priviriti.

ODGOVORITE
Name

gacko

28.01.2015 15:59

To crvena bagro koljite se izmedju sebe dok vas nestane...

ODGOVORITE
Name

dado

29.01.2015 16:32

VASICU TI SI ZABORAVIO KAKO SU DVJICA POPILA SAMAR OD DODIKA I SUTE KO ZALIVENI-TEBE SAMAROM SAMO MOZE ZALEDITI.

ODGOVORITE
Name

Ljubisa

29.01.2015 23:21

Cijeneci trud, prvo novinara BN TV, pa onda i vlasnika iste, ne mogu vjerovati da Vaskovic i Vasic, dva moralna pigmeja, sto bi rekao Djordje Cvarkov, preko noci postaju "blogeri" kojima trebamo vjerovati. Otpadnik SNSD, ili isprdak istog, kao i otpadnik emisije 60 minuta, ili isprdak istog, postaju udarne igle BN televizije, koji nam govore ko smo, sta smo i sta nam "oni" drugi rade. Molim sve ucesnike besmislenih komentara, da ako ikako imaju volje, pogledaju na YouTubu njihove izjave, komentare i priloge, prije samo nekoliko godina. Ne mogu vjerovati da cestitim novinarima BN televizije "kolege" postaju ljudi, poput ove dvojice...

ODGOVORITE
Name

Ljubisa

29.01.2015 23:59

Pazi koga "lajkas" http://www.glassrpske.com/novosti/vijesti_dana/Celni-ljudi-SIPA-i-Tuzilastva-nisu-znali-nista-o-prijavi/lat/18060.html

ODGOVORITE
Name

ЖИКА Ж

30.01.2015 08:20

МА ПОВУЦИТЕ ГА ВЕЋ ЈЕДНОМ...............!'?

ODGOVORITE
Name

istina

30.01.2015 15:28

Nedavno si pisao suprotno,a sada uz ovaj riječnik želiš da se opravdaš.Ko ti vjeruje to je njegovo pravo,ali većina ne."Vuk dlaku mijenja,a čud nikada."

ODGOVORITE
Name

ЈРМ

30.01.2015 18:38

Шта је то јавно мјесто: Под јавним мјестом у смислу овог закона (Закон о јавном реду и миру у РС) подразумијева се мјесто на којем је слободан приступ појединачно неодређеним лицима без услова или под одређеним условима, као и просторије државних органа, предузећа, других правних лица и других мјеста када је усљед близине или изложености видику или чујности извршеном радњом дошло до узнемиравања или негодовања грађана.

ODGOVORITE
Name

Mirsad Selmanovic

02.02.2015 22:51

Marjan Arsenov 26. Decembar 2014 • Uređeno • Ne potcenjuj ogromnu moc koju sa sobom nosis,.. oni koji zele da te potcinje su nje svesni i upravo je zato zele pod svojom kontrolom,ali ,ne,imas pametnijih stvari od ispunjavanja tudjih prohteva... TI imas duznost prema svojoj dushi da zivis zivot svojih snova,ti se trebas okrenuti dubljoj mudrosti u sebi koja te moze poduciti kako da svi imaju mogucnosti da ispune svoje potrebe,jer dobrobit svih je i tvoja dobrobit,a tvoja dobrobit je na radost svih,ako razumes. Zato razumi da je bitno slediti svoje snove,ali da je mudrost u pazljivom biranju istih. I sta na kraju ? ovo nije bla bla tekst,ovo su misli koje mene pokrecu u onome sto cinim a mozda ce pokrenuti i tebe. Ne sviđa mi se • • Razmjena • You, Љупче Павловић, Rade Novakovic, Bhimasena Melkior Bojan and 110 drugihlike this. • 21 shares • Marjan Arsenov Zivot roba i nije zivot.. bar ne u ocima borca. https://www.facebook.com/notes/marjan-arsenov/sloboda/10152136923043470 Marjan Arsenov SLOBODA Nekad davno,ljudi su bili slobodni,to je bilo toliko davno da su danasnji ljudi zaboravili sta to znaci. U to daleko vreme ljudi su se radjali sa slobodom da odaberu prazno parce zemlje i na njemu podignu kucu,takodje su imali slobodu da idu bilo gde,koliko god daleko zeleli,nekad su i cela plemena isla sa kraja na kraj zemlje. U to vreme su bili slobodni da vole bez straha,bez predrasuda.U to vreme su imali slobodu da koriste sve materijale koji su im bili potrebni,drvo,kamen,zemlju,to je bilo prirodno.u to daleko vreme ljudi su imali slobodu da edukuju svoju decu kako zele i da brinu o njihovom zdravlju kako smatraju da je najbolje,u to vreme su imali slobodu,mogucnost da provode vreme kao porodica zajedno ako to zele,takodje su imali slobodu da svoje mrtve sahranjuju gde pozele(besplatno) ili spale,vec po veri i osecanju srca il zelji preminulog. Danas je vreme kada slobode brzo nestaje,sloboda je najvise ogranicena strahovima: Sta ako ne platim racune, Ne mogu preko granice,nemam vizu... Ne odobravaju kucno skolovanje,moram ovako,onako... Nemam para za gorivo,nemam para za prevoz,moram se svercovati... Nece biti dovoljno za hranu... uredjaji se non stop kvare po isteku garancije,itd itd,sve vise ljudi se srece sa takvim mislima,koje su neprirodne za slobodne ljude. Pitanje sta nas ogranicava,na primer zelimo uzeti parce zemlje na kojem niko ne zivi,al ne, po zakonu to pripada nekome? kako moze pripadati nesto nekome ko to ne koristi? Po zakonu sve to moze,dakle zakoni su ono na sta trebamo obratiti paznju. Neko je spomenuo da gradjani podlezu zakonu a da krupni kriminalci pisu zakone kako bi njihovi zlocini bili legalni. ima tu nesto ... jer Pravo na vodu uvek mora biti pravo coveka,a to se dovodi u pitanje po novim zakonima koji se nesto pojavljuju,najavljuju kod nas, Pravo na vazduh(da zvuci apsurdno ali spremaju se da naplacuju sto disemo,ko?- drzava a ko je to ? onaj koji uzima slobodu,pa sad,nazovite kako hocete)... Pravo na zivotni prostor(mnogi nemaju svoj prostor pa su prisiljeni privatno da placaju stan,kucu) Pravo na stvaranje,sakupljanje hrane, itd...

ODGOVORITE