Šarović: Ovo je godina velikih lomova

Potpredsednik SDS-a Mirko Šarović, budući ministar ekonomskih odnosa BiH, o Vladi RS, privredi, saradnji sa Srbijom kaže: Biće krize vlasti u RS jer su "mali" uzeli veliki deo kolača.

Bosna i Hercegovina 27.01.2015 | 20:02
Šarović: Ovo je godina velikih lomova

Za BiH će ovo biti ekonomski teška, gotovo dramatična godina, puna izazova. Prvi zadatak je formiranje Saveta ministara BiH. Očekujem da već u februaru ova institucija bude formirana i počne s radom, jer nam u protivnom sledi blokada reformi, kaže za "Novosti" Mirko Šarović, potpredsednik SDS, bivši predsednik Republike Srpske i budući ministar ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH.

Ekonomska situacija u celom regionu je veoma loša, a u BiH je najgora u regionu. Perspektiva nije sjajna. Mnogo je ključnih pitanja pred Savetom ministara BiH i vladama entiteta - kaže Šarović i dodaje da će se SDS, kao deo izvršne vlasti BiH, boriti za ekonomski razvoj.
Na pitanje šta je ključno za ekonomski napredak BiH.

Definitivno je potrebna veća podrška domaćim proizvođačima. Odgovornost je na svim strukturama vlasti u celoj BiH. Ključna mera je da se omogući izvoz u EU. To će se postići podizanjem standarda i podsticajima za domaće proizvođače koji su izvan proseka u regionu. Takođe, moramo poljoprivrednicima omogućiti plavog dizela za puni kapacitet. Sprečiti prekomerni uvoz u BiH, koji guši domaću proizvodnju. Eliminisati uvoznike koji prodaju proizvode po neprihvatljivim cenama i razviti svest o kupovini domaćih proizvoda.

Upitan da prokomentariše kako unaprediti ekonomsku saradnju sa Srbijom, Šarović ističe da BiH mora da konkretizuje saradnju sa Srbijom. Možemo zajednički nastupati na inostranim tržištima. BiH mora iskoristi dobre odnose sa Srbijom kako bi zajednički nastupale na tržištu Kine, Rusije, Turske i zemalja arapskog sveta. Velika šansa u saradnji sa Srbijom je poljoprivredna i automobilska industriji.

Ova vlast u RS je i stara i nova. Zaista ne vidim da će se u ekonomskom smislu nešto pokrenuti nabolje. Vladajuća struktura prepisuje ekonomsku politiku i iste fraze o pitanjima ključnim za napredak Srpske. Nažalost, aktuelna vlast misli da RS ide u dobrom pravcu kada je u pitanju ekonomija, a to je pogrešno. RS su potrebne dramatične promene po pitanju ekonomije. Izabrana vlada nije tog kapaciteta. Nisam optimista kad je reč o radu nove vlade.

Šarović je skeptičan po pitanju opstanka nove vlade. Na pitanje da li nova vlada RS može dočekati i narednu godinu, on kaže da je to teško moguće jer će u ovoj godini biti velikih lomova pošto Vlada nije ponudila ništa novo. Nisam optimista. Miislim da je realno da imamo krizu vlasti u Srpskoj ove godine jer je ova vlada sastavljena u interesnom smislu, i male stranke su uzele veliki kolač vlasti, dok je SNSD značajno oslabio. Skupštinska većina je klimava i zavisiće od ustupaka malim strankama u koaliciji. To je loša osnova za kvalitetno vladanje, a kamoli za reforme i teško da takva vlast može izneti bilo kakve reforme.

- Niko više ni iz međunarodnih krugova ni unutar BiH ne dovodi u pitanje opstanak Srpske. Ona je prihvaćena kao realnost i to je velika pobeda svih nas koji smo učestvovali u njenom osnivanju i građenju. Ali, budućnost i stabilnost se moraju graditi ekonomskim napretkom. Aktuelna vlast nije posvetila dovoljno pažnje ekonomskom jačanju RS i to je konstantan problem - zaključuje Šarović.

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

sns

27.01.2015 19:10

godina PAPKARA!

ODGOVORITE
Name

Sime

27.01.2015 20:08

Samo ti ministre nastavi da radiš kao što si radio dok te banda nije smijenila ..... pa će nadam se biti bolje barem s te strane!

ODGOVORITE
Name

istocno sarajevo

27.01.2015 20:33

Daće Bog pa ćeš se ti više pitati! Pravi čovjek za neku rukovodeću funkciju. To je dokazao vodjenjem ministarstva dok ga lopovi nisu smijenili.

ODGOVORITE
Name

Mi sami

27.01.2015 20:51

Rekao sam ja pre godinu dana Košarcu,na ovim portalu, da je bolje da bude čovjek i ne diraju Šarovića i Tadića.Da ih nisu dirali i sad bi bili zajedno u Savjet ministara.Džaba budalama govoriti.Draža mu bi fotelja od Tadića.Mališa se zarumenio jer je dobio i on fotelju.Niko od vas ne misli o danu posle.I sad vam kažem da će Mile biti uhapšen,a vi poltrončići i mali mišići ćete se kriti u mišiju rupu.Koliko je ljudi kivno na vas niste ni svjesni.Samo napred Mirkane i razvali uvoznički lobi.

ODGOVORITE
Name

samo

27.01.2015 20:52

mi je drago u svemu što sve više ima onih koji se kaju za ono vezanje zastava . naj bolje okrenuti se Srbiji , a preko nje imati i tržište i dobre odnose sa pravoslavnim , arapskim svjetom , turskom i kinom . MA NEĆE NAS NI ZAPAD NI EU

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

27.01.2015 20:55

Evo baba kaze da je Tito ima psa koji se zvao Rex a Dodik Zex....

ODGOVORITE
Name

Re mi sami

27.01.2015 21:45

rekao Košarcu na ovom portalu!!!!??? Šta je s tobom čovječe? I šta ti je Košarac odgovorio?

ODGOVORITE
Name

valter

27.01.2015 21:56

Gospodine Šaroviću, ne bih vam bio u koži nema tih para , ja mislim da vi niste ni svijesni šta vas očekuje kad dođete na vlast , zemlja koja je uništena i opljačkana , prvo na nivou BiH pa onda na nivou entiteta , jer ovi teletabisi su bili obuzeti ličnim interesima a ne dobrobiti ovog naroda , nek vam je bog u pomoći , trebaće vam, nemam dileme !

ODGOVORITE
Name

mi sami

27.01.2015 21:59

Košarac ti si? Ma ništa brate nisi odgovorio. Gurali ste svoje pa vas SDS počistio.A tek ćeš vidjeti u stvarnosti kako to izgleda kad budeš neko a onda te svi pljuju i šutaju.

ODGOVORITE
Name

REALAN

28.01.2015 01:08

Pazi, mi pricamo o izvozu u Kinu. Cega? Pa Kina proizvodi sve jeftinije nego vecina zemalja. Zasto ne iskoristimo vodne resurse i napravimo, npr. 300 malih hidroelektrana. Od toga bi mogla da zivi cijela RS. Ali ne. Mi vise volimo da time trgujemo, spekulisemo, muljamo. Takav smo mi naroda. Odnosno nasi politicari. Daju koncesije sami sebi a nisu u stanju ni jedan ekser da zakucaju. Tuga. Kome smo dali rudnike. Kome smo dali koncesije na hidropotencijal? Nas kolektivno treba razapeti ko Isusa. Nismo sposobni da zivimo, jer biramo KRIMINALCE i omogucavamo da se preko ledja NARODA BOGATE. Ljudi, kad cete se vise opametiti. NIKAD. E pa neka vam je sa srecom u vasem mraku.

ODGOVORITE