Kozarić predlaže konverziju kredita iz franka u evro

Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da će valutnom odboru BiH predložiti da usvoji zaključak i pozove Hipo banku da konvertuje kredite iz švajcarskog franka u evro, i to po kursu i kamati na dan podizanja kredita.

Bosna i Hercegovina 27.01.2015 | 15:20
Kozarić predlaže konverziju kredita iz franka u evro

Članovi Udruženja korisnika kredita u švajcarskim francima "Švajcarac" razgovarali su danas u Sarajevu sa Kozarićem o svojim problemima.

Predsjednik ovog udruženja Kemal Duraković najavio je masovne tužbe građana koji imaju kredite vezane za franak, ukoliko se Hipo banka ogluši o taj zahtjev, prenosi BH radio.

On je ranije upozorio da je situacija ozbiljna, jer pristižu rate koje su skoro dvostruko veće od onoga što je dogovoreno prilikom podizanja kredita.

"Građani koji su zaduženi nemaju novca da vraćaju tako visoke iznose. Pozivi iz banaka korisnicima i žirantima ne prestaju, a to su pritisci, ucjene, prijetnje", rekao je Duraković.

Zaduženi građani traže da im se omogući da vrate iznos za koji su se zadužili prilikom podizanja kredita.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

divlja jabuka

27.01.2015 14:35

Ako su banke gradjanima isplatile franke prilikom dizanja kredita onda je u redu da gradjani vraćaju franke. Ako nisu onda banke treba tužiti za svjesnu prevaru. Ja dakle tebi posudim jabuke a vratićeš mi banane.

ODGOVORITE
Name

Tatjana Djokic

27.01.2015 16:53

Bravo za Vaseg guvernera. Nasa guvernerka nema herca za to. A secam se njenih govora dok je bila opozicija. Korisnicima kredita indeksiranim u chf zelim da rese svoje muke. Srecno. Nada u Srbiji izgleda predstoji tezak put za ostvarivanje svojih prava, preko suda.

ODGOVORITE
Name

zanemarili

27.01.2015 17:50

Davno sam javno objasnjavao da je HIPO banka prevarantska banka. Niko nije povjerovao, imate hiljade prevarenih po raznim osnovama. Kopiranje potpisa, potpisivanje mjenica bez prisustva ziranata, dodavanje nula na ukupnoj sumi i jos koliko hoces mahinacija.Nemojte nista poduzimati, imate vi para.

ODGOVORITE
Name

dott

28.01.2015 11:54

Da je kojim slucajem smanjena rata bi li se tada bunili?

ODGOVORITE
Name

odgovornost

28.01.2015 14:28

Ovaj treba dati ostavku da ima obraza.Zaposlenik u Centralnoj banci BiH ukro milione KM a ovaj guverner se ponasa kao da se nista nije desilo.A ostavka Kemale?Da ti je sin iz kuce otudjio pare vjerovatno se ne bi pravio blesav.U ovoj nesretnoj zemlji nece biti boljitka sve dok ne bude odgovornosti.

ODGOVORITE