AO: Sjajni Berdih ''prebio'' Nadala!

Češki teniser Tomaš Berdih plasirao se u polufinale Australijan opena ubedljivom pobedom nad Rafaelom Nadalom sa 6:2, 6:0, 7:6.

Tenis 27.01.2015 | 10:00
AO: Sjajni Berdih ''prebio'' Nadala!

Berdih je odigrao fantastičan meč, potpuno kontrolisao dešavanja na terenu i na kraju zasluženo slavio posle dva sata i 13 minuta igre.

Takođe, Tomaš je pobedio posle 17 uzastopnih neuspeha protiv španskog tenisera i sprečio ga da obori rekord po broju vezanih pobeda nad jednim igračem.

Čeh je potvrdio da se nalazi u sjajnoj formi i još uvek nije izgubio set na Australijan openu. Pokazao je izuzetnu mentalnu stabilnost u važnim trenucima – bio je toliko fokusiran da do završnice trećeg seta nijednom nije reagovao, čak ni zbog dobrih poteza.

Servis ga je fenomenalno služio, to je posebno bilo vidljivo u prvom setu kada je sa nekoliko asova i servis vinera spasavao brejk lopte. Osim mentalne stabilnosti i početnog servisa, bitna stavka u trijumfu nad Nadalom bio je i ritern Čeha kojim je prosto izluđivao rivala u prva dva seta. Slao mu je mnogo loptica pod noge i time dobijao priliku da krene napred i poene završava forhendom.

Bekhend je bio veoma stabilan i doprineo celokupnoj slici na Rod Lejver Areni. Berdih je meč završio sa 46 direktnih poena i 21 neiznuđenom greškom, uz 10 asova, sve četiri spasene brejk lopte i skoro 50% osvojenih poena na servis rivala.

Mogao je i ranije da završi meč, ali mu je Španac mnogo otežao spasivši tri meč lopte. Ipak, odličnim servisom u taj brejku dočekao je konačni trijumf.

Nadal je bio potpuno van ritma – slabo se kretao, delovao je umorno i servisi su mu bili preslabi. Napravio je čak šest duplih grešaka, na drugi servis osvojio je mizernih šest poena iz 21 pokušaja. U prva dva seta nikako nije mogao da pogodi forhend, ali je u trećem malo podigao nivo igre u odnosu na onaj kojim je izgubio devet vezanih gemova.

Susret je završio sa 24 direktna poena, dva manje od broja neiznuđenih grešaka.

Ravnopravan tenis videli smo samo u trećem delu igre, pošto je u prva Berdih gospodario terenom. Napravio je brejk za 3:1 u prvom, uspeo da izvuče težak naredni gem i nastavi da eksploatiše slabu igru Španca. Ponovo je oduzeo servis protivniku i krenuo u nezaustavljivi niz do 6:2, 6:0 za samo sat vremena igre. Publika je bila na strani Nadala, želela duži meč, ali se tome Berdih suprotstavio.

Komentari / 0

Ostavite komentar