Svetom Savi u čast

U Centru za kulturu u Bijeljini održana je Svetosvska akademija kojom su otvorene Svetosavske svečanosti u eparhiji zvorničko-tuzlanskoj.

Republika Srpska 26.01.2015 | 22:55
Svetom Savi u čast

Himnom Svetom Savi koju su izveli mali i veliki hor “Srbadija” započela je Svetosavska akademija u punoj sali Centra za kulturu. Pored mnogobrojnog sveštenstva i građana, bili su tu i ljudi iz političkog života Bijeljine i Republike Srpske.

Čast da besjedi o svetitelju pripala je protonamjesniku Radiši Jokiću.

“Ono što je kod njega prvo i posljednje najosnovnije i vječno, to je da je bio istinski, izvorni i autentični čovjek. Veliki čovjek, Hristov čovjek. On je bio idel na kome je naš srpski narod oblikovao, utrasirao i odredio put našem nacionalnom biću i to baš onda kada se naša narodna duša prvi put ustumarala na raskrsnici između dva svijeta Sveti Sava ju je odlučno poveo putem Bogočovjeka Hrista”, rekao je protonamjesnik Radiša Jokić.

Akademiju je kao i prethodnih godina organizovala Svetosavska omladinska zajednica eparhije zvorničko-tuzlanske čiji se članovi trude da dostojono obilježe slavu prvog srpskog arhiepiskopa koji je kao zavještanje srpskom narodu ostavio mnogo toga.

A to je: “Da čuvaju i njeguju bratoljublje, da čuvaju jedinstvo, jezik, vjeru, svoje običaje, svoje pismo u prvom redu, jer izgube li sve ovo navedeno izgubiće sebe, svoj identitet i na kraju krajeva i svoju državu”, kazala je Milica Ignjetov iz Svetosavske omladinske zajednice eprahije zvorničko-tuzlanske.

“Sav ovaj krug i ciklus Svetosavskih svečanosti poziva nas da uzvišeno mislimo o našem rodonačelniku Svetome Savi jer on je iskra koja je zadojila srpski narod onim što je nejljepše što imamo i čime se ponosimo, a to je sveto Pravoslavlje”, rekao je jerej Miran Gavrilović, koji je koordinator aktivnosti Svetosavske omladinske zakednice eparhije zvorničko-tuzlanske.

Svečanosti posvećene Svetom Savi završiće se glamuroznim Svetosavskim balom u Etno selu Stanišići 7. februara.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

milica

26.01.2015 22:38

Dosta vise i ovog Mice Micica, kada ce vec jednom u penziju.

ODGOVORITE
Name

GLAVNI GRAD REPUBLIKE SRPSKE SRPSKO SARAJEVO

27.01.2015 20:27

SRETNA SLAVA SVETI SAVA. MIĆO, SAMO NAPRED BOG TE BLAGOSLOVIO I DOBRO DAO I TEBI I SRPSKOM RODU I NAŠOJ SLAVNOJ SEMBERIJI I BIJELJINI.DA ŽIVIMO SVI U SLOZI, SVETI SAVO TI POMOZI, SREĆNO SA PLANINE VILA KLIČE ŽIVIO NAM GRADONAČELNIČE MIĆIĆU, SREĆNO U VEKOVE VEKOVA AMIN.....

ODGOVORITE