FBI u Njujorku uhapsio ruskog špijuna

Američki Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je u Njujorku uhapšen jedan ruski špijun, osumnjičen da je bio član mreže koja je pokušavala da prikupi ekonomske podatke i regrutuje Njujorčane da špijuniraju za Rusiju. Jevgenij Burjakov, zvani Ženja, uhapšen je u njujorškom kvartu Bronks.

Svijet 26.01.2015 | 22:40
FBI u Njujorku uhapsio ruskog špijuna

On se predstavljao da radi za jednu rusku banku, saopštilo je američko ministarstvo pravde i navelo da su dvojica njegovih navodnih saučesnika iz iste mreže, koji su zaštićeni diplomatskim imunitetom, napustili SAD. Dvojica saučesnika identifikovani su kao Igor Sporjišev i Viktor Podobnij.

Prvi je bio komercijalni predstavnik Rusije u Njujorku od novembra 2010. do novembra 2014, a drugi je bio ataše u stalnoj misiji Rusije pri Ujedinjenim nacijama od decembra 2012. do septembra 2013, prema podacima američkog ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde je navelo da su njih dvojica, pošto su zvanično radili za Rusiju, izuzeti od obaveze da obaveste američko ministarstvo o pravoj prirodi njihovog posla, ali to izuzeće im ne dozvoljava da sarađuju sa Burjakovim ili da mu pomažu u njegovom delovanju kao neregistrovani agent Rusije u SAD.

Sporjišev i Podobnij su imali za zadatak da pokušaju da regrutuju stanovnike Njujorka da postanu obaveštajni izvor za Rusiju i da zaduže Burjakova da prikuplja podatke i prenosi svoje izveštaje Moskvi.

Među temama na kojima su radili su potencijalne američke sankcije ruskim bankama i napori SAD da razviju alternativne izvore energije, navelo američko ministarstvo pravde.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

eh

26.01.2015 22:12

Gluposti.

ODGOVORITE
Name

valter

26.01.2015 23:19

Nema dileme , istorija se ponavlja ko nekad u stara dobra vremena blokovske podijele , samo što nema nam drage Jugoslavije i TITE danam izvuče korist iz njihovog konflikta , šteta !

ODGOVORITE
Name

grga

26.01.2015 23:27

A i ovi amerikanci vole slagati i izmisliti ovi nasi politicari su male mace

ODGOVORITE
Name

Crni

27.01.2015 07:14

A špijuna I belaja

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

27.01.2015 13:15

Šta imaju prikupljati ekokmske podatke kada svi znaju da su blizu kraha.Ne mogu se vječno štampati dolari bez pokrića. Oni imaju toliko jake špijunske i bezbjedosne službe da im se ljudi mogu šetati u parku ispred Bjele kuće i slati dronove.

ODGOVORITE