Optužnica za ratne zločine nakon Oluje

Hrvatsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv ratnog pomoćnika komandanta Štaba specijalne policije hrvatskog MUP-a Željka Sačića i bivšeg pripadnika policijske jedinice "Lučko" Franje Drlje zbog ratnog zločina nad Srbima nakon akcije "Oluja" na području Knina i Gračaca.

Region 26.01.2015 | 22:27
Optužnica za ratne zločine nakon Oluje

Ova optužnica uslijedila je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u mjestu Grubori nepravosnažno oslobodio Drlju i drugog optuženog Božu Krajinu.

Sačić i Drljo optuženi su za ratni zločin protiv civila koji se na širem području Knina i Gračaca dogodio 25. i 26. avgusta 1995. godine, objavilo je državno tužilaštvo na internet stranici, ne otkrivajući identitet već samo godine i ratne funkcije optuženih, javljaju hrvatski mediji.

Tužilaštvo ističe da se zločin dogodio nakon što je izdata komanda jedinicama specijalne policije, pa tako i Antiterorističkoj jedinici "Lučko", koje su trebalo da pretraže područje na širem području Knina.

Sačić je optužen da je kao pomoćnik komandanta Štaba specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu propustio da obezbijedi efikasniji nadzor nad postupanjem pripadnika specijalne policije, u skladu sa međunarodnim konvencijama.

Tužilaštvo ga tereti da je propustio da obezbijedi dužni nadzor iako je znao da su pojedini pripadnici jedinice "Lučko" 25. avgusta 1995. u Gruborima usmrtili šest civila i zapalili većinu kuća u selu.

On je optužen da je, znajući za ovaj događaj i iako je bio dužan, propustio da preduzme mjere i radnje da budu spriječena dalja takva postupanja i da počinioci budu kažnjeni, nakon čega je dozvolio da pripadnici jedinice i drugooptuženi kao vođa jedne od grupa jedinice, nastave akciju tokom koje su 26. avgusta zapalili više kuća u selu Ramljani na potezu Knin-Drniš.

Sačića optužnica tereti da je nadležnim policijskim službenicima zabranio provođenje uviđaja i drugih službenih radnji usmjerenih na otkrivanje zločina i njegovih počinilaca.

On je komandantu jedinice izdiktirao neistinit izvještaj prema kojem je jedinica 25. avgusta u akciji u selu Grubori naišla na oružani otpor od osam do deset neprijateljskih vojnika, što je imalo za posljedicu ubistvo Đ.K., hapšenje S.K. te su zapaljene tri staje i jedna kuća pri čemu su poginule dvije neidentifikovane ženske osobe i dva starija muškarca.

Tužilaštvo navodi da je takav neistinit izvještaj dostavljen Glavnom štabu Hrvatske vojske u Zagrebu.

Optužnica protiv Sačića i Drlje uslijedila je sedam mjeseci nakon što je zagrebački Županijski sud za zločin u Gruborima nepravosnažno oslobodio Drlju i Krajinu. U tom slučaju trebalo je da bude suđeno i Igoru Beneti, ali on nikada nije sjeo na optuženičku klupu jer je prije početka suđenja nađen obješen, a prema službenoj policijskoj priči izvršio je samoubistvo.

Za zločin u Gruborima ispočetka je bio osumnjičen i Sačić, ali istraga protiv njega je razdvojena, kao i za Drlju u odnosu na zločin u Ramljanima za koji je sada optužen.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Krajina

27.01.2015 04:00

A sta je sa direktnim izvrsiocima zlocina. Za zlocine se zna, zna se i ko su izvrsioci, ali nikog od njih ne procesuiraju. Kao da su ljudi sami sebe poubijali, a ova dvojica sprecavali druge da utvrde da su sami sebe poubijali, da ko ne napravi uvidjaj i slicne gluposti. Da nije zalosno bilo bi smijesno. I oni, Hrvatska, su u EU. Kakva EU takva i demokratija, tako i pravni sistem, tako i procesuiranje zlocina. Pa njima slobodno setaju po Evropi i ratni zlocinci iz drugog svjetskog rata, a da nece ovi iz "domovinskog".

ODGOVORITE
Name

Vuk

27.01.2015 06:03

Opet ce biti- "pojeo vuk magarca". Sve se bojim da ih nece osuditi...

ODGOVORITE
Name

snouden

27.01.2015 07:38

Ko je uzeo novac da se ćuti za zločine na području Mrkonjić Grada, Šipovca, Ključa, Petrovca?

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

27.01.2015 07:58

ZELENI SE BOSTAN, ZELENI SE TRAVA, PAZI KEBE OTIĆE TI GLAVA! RTRS ZNA SVE.

ODGOVORITE