Svetosavska svečanost u Srpcu

Centralna Svetosavska akademija u Srpcu, umjesto u Domu kulture koji je zbog štrajka radnika Centra za kulturu i sport zatvoren već 40 dana, održana je večeras u holu Školskog centra „Petar Kočić“ Srbac, čime nimalo nije umanjen značaj i vrijednost ove duhovne manifestacije kojoj je prisustvovao veliki broj Srpčana.

Republika Srpska 26.01.2015 | 21:50
Svetosavska svečanost u Srpcu

Prisutne građane i učesnike programa pozdravio je predsjednik Organizacionog odbora Svetosavske akademije protonamjesnik Željko Sarić, koji je izrazio zadovoljstvo što je za kratko vrijeme pripremljen raznovrstan prigodan program posvećen utemeljivaču srpske državnosti, crkve i školstva, pomiritelju, vizionaru i prvom srpskom kralju - Svetom Savi.

“Koliko je Sveti Sava poštovan najbolje govori veliko prisustvo građana, koji su večeras došli da sa mladima proslave nebeskog zaštitnika naše škole i crkve, našeg zajeničkog patrona Svetog Oca Savu”, naglasio je sveštenik Sarić.

On se istovremeno zahvalio ovoj školskoj ustanovi koja je ustupila svoj prostor za ovu duhovnu manifestaciju, što je razumljivo jer je Sveti Sava i školska slava.

O životu, liku i djelu Svetog Save govorio je sveštenik Slaviša Topić. Njegova priča o srpskom velikanu, koji je njegovao ljubav, jedinstvo, borio se za prosvjećenost i učvršćivanje srpske crkve i države, mirio i štitio, prisutni su slušali sa velikom pažnjom.

Možda i zato, kako nakon nadahnute besjede sveštenika Topića, potvrdiše i neki od prisutnih, što nam je i danas, više nego ikada, potrebna sloga, razumjevanje, poštovanje i ljubav. U tom duhu protekao je i prigodan kulturni program u kome su učestvovali Gradski akademski hor KUD-a „Biser“ Srbac, članovi „Dikcionarije“ Narodne biblioteke, vaspitanici Dječijeg vrtića „Naša Radost“, KUD-a „Beli andjeo“ Svetosavske omladinske zajednice i Etno grupa „Vez“. Učesnici akademije doživjeli su velike ovacije prisutnih.

Svetosavske svečanosti sutra će se održati u svim srbačkim školama, a u Osnovnoj školi „Jovan Jovanović Zmaj“ na svečan način biće otvoren lijepo opremljen kabinet za vjeronauku.

autor: Savo Keser

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Жeљko

26.01.2015 21:28

Нe пpви kpaљ, нeгo apxиeпиckoп

ODGOVORITE
Name

Nikola

27.01.2015 07:39

Keser ne umije, nemojte mu zamjeriti.

ODGOVORITE