Heroj dana: Venus i njeno novo ''rađanje''!

„Nije izgledala kao 34-godišnjakinja. Imala je teške mečeve pre ovoga, ali je bila brza i sveža – igrala je veoma dobro“.

Tenis 27.01.2015 | 00:00
Heroj dana: Venus i njeno novo ''rađanje''!

Ovim rečima Agnješka Radvanjska opisala je partiju Venus Vilijams, posle poraza od Amerikanke u četvrtom kolu Australijan opena, rezultatom 6:3, 2:6, 6:1.

Sedmostruka Gren slem šampionka podsetila je na slavne davne odigravši sjajan meč – dobila je prvi set, a onda posle izgubljenog drugog serijom od šest gemova došla do trijumfa.

Susret sa Poljakinjom završila je sa čak 43 direktna poena (6 asova) i 36 grešaka, a agresivni pristup isplatio se i pored brejka zaostatka na startu odlučujućeg dela.

„Odigrala sam dobro kada je bilo potrebno. Mislim da sam u trećem setu upala u trans, samo sam želela da pobedim. Njen stil je potpuno drugačiji od igračica sa kojima sam se do sada sastajala. Prve tri su želele da me 'počiste' sa terena, ovo je bio prvi put da uopšte nije postojalo ritma. Način na koji ona udara lopticu je potpuno drugačiji – ravnoteža između agresivnosti i strpljivosti, pameti. Njena igra je varljiva, ne igra svako tako. Definitivno je ovo dobra pobeda nad Radvanjskom“, rekla je Venus posle meča.

Ona se plasirala u četvrtfinale nekog četiri najveća turnira prvi put posle 2010. godine i US opena, kada je nadigrala Frančesku Skijavone. Tada je u Njujorku starija od sestara Vilijams poslednji put pobedila neku teniserku iz top 10 na Gren slemu.

U periodu od 1999. do 2008. osvojila je sedam GS titula u singlu, isto toliko u dublu, da bi u narednim godinama još šest puta trofeje dizala u paru sa setrom Serenom. Ima i četiri zlata na Olimpijskim igrama – jedno u singlu i tri u dubl konkurenciji. I pored brojnih pauza zbog povreda (stomačni mišići, ručni zglob, koleno, mišići kuka, leđa) uspela je da 52 nedelje bude prva na WTA listi i postane jedna od ikona 'belog sporta'.

Velika šampionka mučila se sa formom i umorom u godinama koje su usledile, ali nije znala uzrok problema. Početkom septembra 2011. saznala je da boluje od sindroma Sjegren, autoimune bolesti koja utiče na nivo energije i izaziva umor. Ne dozvolivši da joj zdravstveno stanje prekine karijeru, polako se vraćala ponovo zasijala u Melburnu.

Servis je i dalje odlično sluša, osnovni udarci mnogo su sigurniji nego početkom ove decenije, a sada je spremna na duže i fizički zahtevnije mečeve. Iako starija, uvek ističe da se jedino ugleda na sestru Serenu.

„Ona je veliki šampion, uvek je moja inspiracija”.

Priliku da se plasira u polufinale Australijan opena i zakaže mogući duel sa mlađom sestrom, Venus ima u sredu protiv sunarodnice Medison Kiz. 19-godišnja Kiz igra tenis karijere – prvi put se plasirala u četvrtfinale Gren slema i postala treća Amerikanka u gornjem delu žreba kojoj je to pošlo za rukom. Interesantno, mladu Medison trenira legendarna Lindzi Devenport sa kojom je Venus odigrala najviše mečeva u karijeri i ima negativan skor 13-14.

“Lindzi je komentarisala mnoge mečeve, sigurna sam da poznaje svačiju igru. Sigurna sam da Medison zbog toga igra ovako dobro. Moj tenis se mnogo promenio otkad sam igrala sa Lindzi – osećam da konstantno napredujem i dodajem elemente u svoju igru”.

Po mišljenju mnogih najtalentovanija američka teniserka gaji sličan stil kao njena učiteljica.

“Definitivno, Lindzi je čisto udarala lopticu, bilo je veoma zabavno gledati je. Volela sam da je gledam kako igra, ali naravno da nisam volela kad te čiste udarce igra protiv mene. I to je bio deo rivalstva. Mislim da je mnogo donela tenisu i da treba mnogo više da je poštuju jer ljudi ne spominju uvek njeno ime. Ona je bila neverovatna igračica. Sigurno je da postoje sličnosti – Medison takođe čisto udara lopticu i ide po vinere. Izgleda da će biti veoma dobar meč”.

Venus Vilijams mogla bi prvi put posle početka 2011. godine da se nađe među 10 najboljih na svetu – da bi se ovakav scenario ostvario, potrebno je da savlada Kiz u sledećem kolu, a da Jekatarina Makarova izgubi od Simone Halep.

Kakav bi to povratak bio za 34-godišnju Amerikanku.

Međutim, njen doprinos sportu još je značajniji, pošto je bila jedan od najvećih boraca za izjednačavanje novčanih nagrada teniserima i teniserkama. Ta inicijativa počela je sa Amerikankom Bili Džin King (nekada prvom igračicom sveta i osnivačicom ženste teniske asocijacije), a trijumfalno završena sa Venus o kojoj je snimljen dokumentarni film.

Ona je prvi put zahtevala da isplate budu iste 2005. godine kada su muškarci i dalje zarađivali više, ali su organizatori turnira rekli da nema potrebe za promenom. Ipak, dve godine kasnije odnosi veliku pobedu – zvaničnici Vimbldona objavili su da će zarade tenisera i teniserki biti jednake.

Venus Vilijams mnogo je dala tenisu, a renesansa koju doživljava u Melburnu podsetila nas je da iskoristimo preostalo vreme za uživanje u njenoj igri.

Komentari / 0

Ostavite komentar