Foča ulaže u turizam, a nema ni puta?!

Opštine Foča i Plužine u protekloj godini realizovale su projekat prekogranične saradnje vrijedan 360 hiljada evra. Projekat je finasiran iz fondova Evropske unije sa ciljem podrške održivosti ekonomskog razvoja u oblasti: turizma, poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Republika Srpska 26.01.2015 | 17:15
Foča ulaže u turizam, a nema ni puta?!

Poteškoću u realizaciji projekta predstavlja loša putna komunikacija između dvije opštine.

Saobraćajnica koja povezuje Foču i Plužine kategorisana je kao magistralni put,ali ne zaslužuje ni naziv seoskog puta. Nedavna tragedija kada su u saobraćajnoj nesreći izgubljena tri mlada života, samo je potvrdila činjenicu da put Foča-Šćepan Polje nije bezbjedan za saobraćaj, a situacija nije bolja ni od Šćepan Polja do Plužina.

Postavlja se pitanje da li je onda besmisleno uložiti 360 hiljada evra u razvoj turizma,proizvodnju zdrave hrane i zaštitu životne sredine kada turisti, koje treba da privuče turistička ponuda Foče i Plužina, ne mogu bezbjedno stići do odredišta?

,,Zaista je nedopustivo da je već decenijama tovaj putni pravac u takvom stanju. Sigirno je to limitirajući faktor i nije dobro što je tako. Koliko god napravili pozitivnih koraka kroz ovaj ili druge projekte, uvijek ćemo imati nepotpun efekat zbog tog putnog pravca'', kaže zamjenik načelnika opštine Foča Radenka Srndović.

Direktor Turističke organizacije Plužine Neđeljko Jovović ističe da tako loša putna komunikacija između Foče i Plužina obezvređuje sve aktivnosti, ne samo turističkih organizacija, nego i ostalih segmenata.

,,Ako nemate adekvatnu putnu komunikaciju sve ostalo pada u vodu'', kaže Jovović.

O izgradnji novog puta od Foče do Šćepan Polja aktuelna vlast priča već godinama. Barata se ciframa od 60 i više miliona maraka koliko je potrebno za izgradnju, a te pare Vlada Republike Srpske nema, bar kada je u pitanju istočni dio Srpske.

Pominje se i novac iz evropskih fondova, ali sudeći po evropskom napredku BiH, ni od toga nema ništa.

Najnovija ideja je rekonstrukcija petnaestak kilometara puta od Foče do Šćepan Polja.

,,Radi se o proširenju puta,izgradnji zaštitnih bankina i ograda. Procjene su da bi to koštalo izmedju 3 i 5 miliona maraka, ali se još ne zna tačna cifra, jer Direkcija za puteve Srpske nije raspisala tender. Posao bi trebao biti završen prije početka turističke sezone. Jeste kratak period, ali nešto se mora uraditi, jer ako se taj putni pravac ne rekonstruiše nemoguće je bilo šta raditi'', ističe Radenka Srndović.

Za Neđeljka Jovovića rekonstrukcija puta Foča-Šćepan Polje prije turističke sezone je ,,gašenje požara'', a ne rješenje problema.

,,Aktivnosti koje teku u pravcu rješenja problema,projektovanje i izgradnja novog puta, teku izuzetno sporo. Tu mislim na dionicu od Foče do Šćepan Polja, ali i na dionicu od Šćepan Polja do Plužina, jer je to jedan od najmanje bezbjednh puteva u Crnoj Gori'', kaže Jovović.

Osim katastrofalne putne komunikacije turistički,a samim tim i ekonomski razvoj optine Foča, ugrožava i namjera Vlade Srpske da dozvoli izgradnju hidrocentrala u Nacionalnom parku “Sutjeska”, najvećem i najstarijem parku prirode u ovom dijelu Evrope.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Crni

26.01.2015 17:33

Kako ne kontate da će put turisti sami da naprave ne moraju još I to plaćati :)

ODGOVORITE
Name

Istina

26.01.2015 18:16

Ovaj put smrti, treba zatvoriti. Mozda se tada uozbilje odgovorni.

ODGOVORITE
Name

jj

26.01.2015 18:39

Turisti će da dolaze padobranom !

ODGOVORITE
Name

Crni

26.01.2015 18:45

put su napravili istočni dio Foče pravi je Za turizam Bradonja

ODGOVORITE
Name

oldtimer

26.01.2015 19:03

Sta ce vam, Focaci, put. Dosta vam je Bogoslovija, pa onada put pod noge!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

26.01.2015 19:04

Opet će lopovi naduvati tender, masno platiti projekat pokrasti pare i nikom ništa. Još malo će nam zabraniti da komentarišemo pa neću ništa smjeti hehe. Put se mora raditi pa makar bio ograničen za brzinu on 20 km/h. Poslije telekoma i elektrodistibucije rafting donosi najveći profit opštini. Opet je tužno da su sve pare koje je opština dobila od boravišne takse gostiju sa raftinga jednostavno nestale! Ako se ne može sve odjednom uraditi može etapno pod uslovom da lopovi iz vlade ne raspisuju tender.

ODGOVORITE
Name

Herceg Šćepan

26.01.2015 19:16

Ma čuj priče i izjava, Sada znamo što su SNSD i SDS u koaliciji u Foči to je radi narodnog dobra da obezbjede novac od vlade da se izgradi i rekonsrtruiše ovaj put a ne kao što se priča da su to lični interesi. Vi ste pravili put za raftere u predizbornoj, samo nesto pravite, odmorite malo.

ODGOVORITE
Name

ma jok

26.01.2015 19:27

ne treba put nikako, ja i mnogi idemo od brstanovice Tarom pa dole Drinom, ko hoce neka ide s nama. I ovako ko ide cestom cesto dodje do korita rijeke.

ODGOVORITE
Name

Dame

26.01.2015 20:00

Republika Srpska de jure se sastoji iz dva dijela, de facto od jednog i to samo do Brckog...Istočni dio je osiromašen kao uranijum...

ODGOVORITE
Name

RE: oldtimer

26.01.2015 20:26

Koji si ti .... da određuješ kome je šta dosta. Otkačićemo mi vas ubrzo pa se ližite sa Čovićem i Zagrebom kako se naučili...

ODGOVORITE