Žbun na glavi: Igita, Gulit, Valderama, Sokrates...!

Iz različitih su era fudbala, a pored fudbalskog umeća povezuje ih ekscentrična frizura.

Fudbal 26.01.2015 | 23:40
Žbun na glavi: Igita, Gulit, Valderama, Sokrates...!

Kao što muzičku zvezdu ne krasi samo glas, poznate glumce isključivo dobra gluma, tako ni fudbaleri nisu poznati samo po svom umeću koje prikazuju na travnatom terenu. Mnogi su načini na koje privlače pažnju javnosti na sebe, a frizura je jedan od najpopularnijih. Čuvena afro-frizura, kao i u obliku dredova ili lokni, bila je u modi sedamdesetih, ali imala je svoje predstavnike i u skoro svim fudbalskim periodima, sve do danas. Međutim, to igračima koji su je „nosili“ nije smetalo da postanu fudbalske legende, naprotiv.

Karlos Valderama

Najoriginalnija firzura svetskog fudbala sa kraja prošlog veka. Bio je član kolumbijske reprezentacije devedesetih godina. Između 1985. i 1998. godine nastupio je 111 puta za nacionalni tim i postigao 11 golova. Međutim, njegova najveća vrlina bila su hirurški precizna dodavanja i neverovatne asistencije. Bio je klasična „desetka“. Stavljen je na listu 125 navećih živih fudbalera sveta koju je sastavio Pele. U najboljih 11 amričke MLS lige u istoriji uvršćen je 2005. godine. Nadimak mu je bio „El pibe“ što bi u prevodu značilo dete. Što zbog stila igre, što zbog frizure. Rekorder je po broju nastupa za reprezentaciju Kolumbije.

Rud Gulit

Rođen kao Rud Gil (prezime sa majčine strane) imao je prosečno detinjstvo. Otac mu je bio profesor ekonomije u lokalnoj školi, a majka kustos u muzeju. Jedini način da prenebregne tu situaciju pronašao je u fudbalu. Još sa deset godina igrao je ulični fudbal na male golove protiv Franka Rajkarda, koji je takođe jedan od fudbalera koji se isticao frizurom o kojoj govorimo. Njih dvojica su se 15 godina kasnije našli na istoj strani i to u Milanu, kada su uz trećeg Holanđanina Marka van Bastena pravili dar mar po Evropi. Gulit je bio kapiten reprezentacije 1988. godine kada je Holandija postala prvak Evrope. Izabran je i za najboljeg fudbalera Evrope 1987. i dva puta za najboljeg fudbalera sveta - 1987. i 1989. godine.

Sokrates

To je bio čovek kontroverzi. Diplomirani doktor medicine koji je pušio dve kutije cigareta dnevno. Takođe, bavio se i političkim naukama. Zato su ga i zvali „Doktor Sokrates“. Bio je igrač sredine terena, kalsičan plejmejker. Pored fizičke snage i kreativnosti ostao je upamćen i po bradi i "ludoj" frizuri. Igrao je za reprezentaciju Brazila sedam godina, nastupao na dva Svetska prvenstva, a bio je kapiten 1982. godine. Većinu svoje karijere proveo je u Brazilu. Nastupao je za Botafogo, Korintijans, Flamengo, Santos. Smatra se jednim od najboljih fudbalera 20. veka, a odigrao je samo jednu sezonu u Evropi. U Italiji, u Fjorentini.

Rene Igita

Ako tražite primer da je neko, u bilo kom aspektu života, ne samo u fudbalu, stekao svetsku slavu samo jednim jedinim potezom onda je to definitivno Rene Igita. Čuveni “škorpion” na Vembliju na prijateljskom meču između Engleske i Kolumbije 1995. godine ostaće upamćen u istoriji sporta. Trenutno je i četvrti na listi postignutih golova kada su u pitanju golmani, dao ih je 41. Pored parada, znao je i da dribla. Još jedan Kolumbijac na listi, a za razliku od El Pibea, nadimak El Loko (Ludak) uopšte nije potrebno posebno objašnjavati.

Da trend ekscentrićnih frizura nije izumreo pokazuju primeri do skoro Rija Ferdinanda, Dejvida Džejmsa, a potom i Maruana Felainija, Benoe Asu Ekotoa, Davida Luiza, Aksela Vicela.

Neke stvari jednosatvno preživljavaju zub vremena bez obzira na sve, a ovo je jedan od takvih primera.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xy

27.01.2015 05:36

Pravi žbun, ne bi me čudilo da u njemu ima i ptičije gnijezdo.

ODGOVORITE