AO: Prođe Nole! Sudar divova u 1/4-finalu: Đoković - Raonić!

Novak Đoković je nastavio da pobeđuje na Australijan openu, a u četvrtfinale se plasirao savladavši vrlo dobrog Luksemburžanina Žila Milera sa 6:4, 7:5, 7:5.

Tenis 26.01.2015 | 14:20
AO: Prođe Nole! Sudar divova u 1/4-finalu: Đoković - Raonić!

Prvi put se u karijeri Nole sastao sa ovim rivalom, koji u 31. godini zauzima 42. mesto na svetskoj rang listi, što mu je i najveći uspeh karijere. A iako je u toj profesionalnoj karijeri imao više poraza (130) nego pobeda (127), pružio je odličan otpor Đokoviću, koji je je morao da koristi retke greške rivala, kao i neke svoje čarolije, ne bi li opravdao ulogu favorita, a autsajdera eliminisao sa ovog grend slema.

Uz jedan neverovatan lob, kada je iz potpune defanzive i punog trka, sa svoje osnovne linije uspeo da prebaci 193 cm visokog suparnika i to tako da direktno osvoji poen, Đoković je igrao onako kako je publika u Melburnu i navikla od četvorostrukog šampiona. Ono na šta nije bila navikla su Milerove lucidnost.

Njih je bilo sasvim dovoljno da se Novaku na trenutak i zagorča nastup, jer ga je u jednom trenutku Miler "provozao" tamo-amo, usled čega je Novak pao, ogrebavši prste, zbog čega je morao da zatraži pomoć lekara. Ali, taj medicinski tajmaut, pred kraj prvog seta, nije omeo Đokovića da sačuva brejk prednosti koji je napravio u sedmom gemu, pa se nekako očekivalo da manje kvalitetni suparnik počne da popušta u igri kada shvati da nema ništa od početnog iznenađenja.

Međutim, teniser iz Luksemburga tada je naprasno podigao svoju igru, počeo je ne samo da izlazi na mrežu, već i da "oponaša" neke od najboljih forhenda na svetu. Ta preciznost, pa i snaga udarca, uzdrmala je Novaka koji nikako nije uspevao da dođe do brejk šanse, a onu jednu koju je imao sredinom druge deonice nije iskoristio zbog odličnog servisa koji je usledio. Ipak, u samom finšu, ma koliko da je Žil Miler briljirao, a pogađao je i uglove terena, i slao "skraćene" loptice kada se tome niko, pa ni Novak, nije nadao, Đoković je izgradio prednost od 0:40 i, iskoristivši četvrtu brejk loptu koju je imao u drugoj deonici, uspeo da je nedugo zatim i osvoji.

Levoruki suparnik je naročito bio raspoložen za igru u trećem setu. Tada je, posle spasene jedne brejk lopte, pri vođstvu od 3:2 poveo sa 15:40 na Novakove servise, a onda je usledio spektakl. Revija majstorije, i to sa obe strane mreže, digla je publika na noge, a prevagnule su istinske Novakove čarolije, koje su mu omogućile da spreči gubitak sopstvenog servis-gema. A nisu na tome stale teniska uživanja za ljubitelje "belog sporta", jer je i Miler, nekad kod mreže, a nekad forhend dijagonalama, držao sve u neizvesnoti, pa i spasavao brejk lopte, kao u devetom gemu. Spasa, međutim, nije bilo u 11, kada je uz fantastična bacanja u stranu i slanja dijagonala u nebranjeni deo terena, Đoković napravio odlučujući korak ka tome da osmi uzastopni put nastupi u četvrtfinalu Australijan opena.

Njega će u narednoj rundi sredu čekati meč sa Milošem Raonićem koji je savladao Felisijana Lopeza.

Raonić, osmi igrač sveta po ATP rang listi, u dosadašnja četiri pokušaja nije uspeo da pobedi Novaka, uključujući i u sva tri prošlogodišnja susreta, kada je jedini set protiv Đokovića osvojio u Rimu, a nijedan na Rolan Garosu i, kasnije, na pariskom Mastersu.

Komentari / 0

Ostavite komentar