Radnici "Kosmosa" od danas u štrajku

Gotovo polovina radnika banjalučkog “Kosmosa” je u štrajku, dok druga polovina daje podršku rukovodstvu fabrike predvođena predstavnicima Republičkog sindikata. Radnici ostaju u štrajku dok im ne bude isplaćena plata za decembar 2013. godine. Pitaju i šta je sa parama od realizovanih poslova u inostranstvu.

Republika Srpska 26.01.2015 | 12:24
Radnici "Kosmosa"  od danas u štrajku

Sindikalni predstavnici radnika, nakon sastanka sa direktorom kosmosa izjavili su da ostaju u štrajku dok im ne bude isplaćena obećana plata za decembar 2013 godine, a ukupno potražuju već petnaest plata.

Direktor obaćava da će plata za 2013. godinu biti za nekoliko dana. Obrazloženje zašto para nema je da preduzeće ima problema sa naplatom odrađenih ugovora u inostranstvu. Direktor tvrdi da su “Kosmosu” neophodni novi poslovi.

U međuvremenu Vladina komisija ispituje “Kosmosove” ugovore od 2010. godine, što je Vlada danas potvrdila saopštenjem. Radnici u štrajku podsjećaju da je Vlada preko tadašnjeg ministra Željka Kovačevića
već obećavala i isplate plata i reorganizaciju fabrike.

Dio radnika koji ne štrajkuje tvrdi da štrajk nije riješenje i da je jedino riješenje u poslu.

To demantuju radnici u štrajku koji kažu da je aktuelna Uprava napravila još 5 plata duga radnicima. Radnike u štrajku podržava Konfederacija sindikata Srpske.

Zakon o štrajku kaže da se radnici “Kosmosa” koji štrajkuju duže od 12 dana nakon toga vode kao na neplaćenom. Direktor je oko toga kontaktirao i inspekciju rada. Apsurdna je situacija, jer radnici štrajkuju zbog neisplaćenih plata, a Zakon o krivičnom postupku kaže da je krivično odgovoran svaki poslodavac koji ne isplati pet ili više plata i doprinosa.

(BN TV)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

RUDNIK OLOVA

26.01.2015 11:35

A kad cemo mi jade bivsi radnici i mali akcionari rudnika olova i cinka SASE da vratimo nase sto nam stecajni oduze i dade nekim strancima iz Srbije. Tuga i zalost sta nam uradi sadasnja vlast na celu sa Kovacevicem.

ODGOVORITE
Name

domoljub

26.01.2015 11:46

Ukucaj te na internetu namjenska BiH ,pa ce vam sve biti jasno ko radi u BiH a ko ne radi,,,samo da mi je znati kome je to u interesu?

ODGOVORITE
Name

Radnik

26.01.2015 11:55

Isti slučaj je i sa "ELVACO"-m.Radnici su ponovo u štrajku!

ODGOVORITE
Name

Nema sta

26.01.2015 12:06

Uspjesi na svakom koraku....i red je bio da dobiju novi mandat

ODGOVORITE
Name

istina

26.01.2015 12:07

Radnike Kosmosa samo lazu svih ovih godina kako bi ovaj jedan od najvecih giganata u bivsoj Jugi neko kupio za sitne pare kao i brojne firme. Bio je to jedan od samo cetiri vojna zavoda pri vojsci sa dosta imovine koja je i sada u vlasnistvu Kosmosa. Pa samo lokacija gdje su sada vrijedi milione a u po BL kolaju price da je to banjalucko Dedinje, a zna se sta to onda znaci. Zato radnike hoce da otjeraju i zauzmu svu imovinu. Nadamo se da ima neko pametan i mocan da to sprijeci.

ODGOVORITE
Name

rumbo

26.01.2015 14:44

Opet glasajte za vašeg dragog prešednika duduka strašnog i pametnog - od Bakinaca.

ODGOVORITE
Name

rikošet

26.01.2015 18:18

Svako danas može biti direktor.

ODGOVORITE