Umro otac Petar Hilandarac

Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, upokojio se jutros jeromonah Petar(Čarkić) Hilandarac, posle duge i teške bolesti, koju nije mogao da savlada, uprkos svemu što je činilo osoblje te medicinske ustanove, koju je, svim srcem voleo, i nazivao je, zajedno sa vladikom Lavrentijem, „Patrijaršijom srpskog zdravstva“, rečeno je „Novostima“ u Eparhiji šabačkoj SPC.

Srbija 26.01.2015 | 10:50
Umro otac Petar Hilandarac

Otac Petar(Čarkić), je u Eparhiju šabačku SPC došao pre destak godina sa Hilandara, gde je, godinama, bio rukovodilac velike crkvene ekonomije, koja je, pored mehanizacije za preradu drveta, imala oko 3000 hektara.Na Svetoj gori je ostavio dubok trag, delajući i na ekonomiji i na „njivi Gospodnjoj“.

Dolaskom u šabačku eparhiju dao je najveći doprinos vraćanju manstirskih šuma Srpskoj pravoslavnoj crkvi.Jedan je od osnivača eparhijskog preduzeća „Manastirske šume“, čije je sedište u Loznici, čiji je bio prvi direktor.Posle toga je bio na važnim dužnostima u sedištu eparhije u Šapcu, da bi postao starešina obnovljenog manastira u Pocerskom Dobriću, kod Šapca, gde je dosta poradio na duhovnom životu ljudu tog dela Srbije.

Na službu je dolazilo, redovno, više stotina ljudi, ali i na duhovne razgovore sa njim, koji su vernicima bili dragoceni.Zbog njega su Dobrić dolazili i mnogi ljudi iz drugih delova Srbije, regiona i rasejanja.

Do poslednjeg daha bio je na raspolaganju ljudima u nevolju, koji su se suočavili sa svakojakim mukama i nevoljama u životu.Njegova je želja bila da, kao hilandarski monah, bude sahranjen na manastirskom groljbu u Slancima, gde je bogomolja u kojoj je bio iskušenik, pre odlaska na Svetu goru.

Otac Petar Hilandarac rođen je u sarajevskom kraju, gde je živeo i radio godinama, kao diplomirani ekonomista, pre nego što se zamonašio.Iza sebe je ostavio sina, koji živi u Banjaluci i kćerku koja je u Švedskoj, i unučad kojima je bio maksimalno posvećen.

Otac Petar Hilandarac će biti sahranjen u sredu na monaškom groblju u manastiru u Slancima, gde će, ujutru, u devet časova, biti služena zaupokojena liturgija, a potom opelo.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

snouden

26.01.2015 10:44

Pokoj duša neka je laka crna zemlja.

ODGOVORITE
Name

istina

26.01.2015 11:53

Divan civjek, Bog dusu da mu prosti!

ODGOVORITE
Name

Markov Georgije sa porodicom-Gevgelija Makedonija

26.01.2015 12:21

Mom Bratu Ocu Petru! Bio si i ostaces deo moje porodice moja deca ce te vecno pominjati Dedo Petar,Tvoja Angelska dusa i plemenito srce nedostace meni, mojoj porodici i znaj uvek cemo te cekati da naidjes Dedo Petre! Izgubio sam Brata,Druga,prijatelja,Duhovnika ,Ti Otce Petre koi si imao angelsko srce ,nek te angeli povede angelskim dvorima .BOG DA TI DUSU PROSTI BRATE OTCE PETRE! VECNA TI SLAVA!

ODGOVORITE
Name

Дејан А.

26.01.2015 12:35

Бог да упокоји душу нашег драгог оца Петра у Царству Небескоме, заслужио је својим животом, пожртвовањем и љубављу коју је ширио несебично

ODGOVORITE
Name

franici

26.01.2015 13:35

Po dobru cemo te pamtiti, s ljubavlju spominjati a u srcu zauvijek cuvati.

ODGOVORITE
Name

Zoran Čarkić

26.01.2015 18:11

Mom bratu, s poštovanjem i ljubavlju- Dobri Bog da ti dušu prosti.

ODGOVORITE
Name

иеромонах Атанасиј иеромонах Паисиј од гората Кожуф Гевгелија Македонија

26.01.2015 18:33

Бог по молитвите на светиот первоверховниот апостол Петар нека го упокои во луното Авраамово каде што е Незаодната Светлина на Нашиот Спасител Господ Иисус Христос во веки. Амин

ODGOVORITE
Name

Marić Sanja-Šabac

26.01.2015 19:49

Bog da ti dusu prosti Oče Petre, moli Boga za na Tvoji Marići

ODGOVORITE
Name

Veverica

27.01.2015 00:35

Dragi otac Petar! :( Nedostajaces ovom svijetu...

ODGOVORITE
Name

Snezana

27.01.2015 07:30

Bio si drugacija biljka! Svim svojim bicem zelim, da u rajskom vrtu - nades soj mir!

ODGOVORITE
Name

NADA

28.01.2015 15:57

Pokoj dusi da pociva u Carstvu Nebeskome!

ODGOVORITE