Fajon: Žalim zbog neuspjeha BiH

Evroparlamentarka Tanja Fajon je, govoreći o nepostojanju dogovora bosansko-hercegovačkih vlasti o izjavi predanosti, napretku i reformama koja je tražena u novom pristupu Evropske unije ka BiH u procesu evrointegracija, izjavila da žali zbog neuspeha tamošnjih vlasti.

Bosna i Hercegovina 26.01.2015 | 12:00
Fajon: Žalim zbog neuspjeha BiH

U intervjuu "Dnevnom avazu" istakla je da veruje da postoje političari, koji su tek dobili poverenje ljudi u teškoj situaciji za BiH, teškoj u ekonomskom i socijalnom okviru, koji imaju istinsku nameru da država krene napred prema "modernoj, stabilnoj i kredibilnoj državi koja želi uskoro ući u EU i prihvatiti visoke principe demokratije...".

"Ne želim verovati u neuspeh. Političari su odgovorni i ta odgovornost je veća nego prošlih nekoliko godina. Od tog dogovoru zavisi budućnost zemlje. U Evropi nam ne ide najbolje", rekla je Fajon.

Naglasila je kako u državi svi traba da budu svesni toga - političari s jedne i s druge strane biznismeni, eksperti.

"Sve sfere društva treba da nose zajedničku odgovornost za svet u kojem živimo. Sigurna sam da svaki građanin želi mir, slobodu i dostojanstvo. Zbog toga samo mogu reći političarima u BiH da učine sve što je moguće, i više od toga, za dobro svoje države", navela je evroparlamentarka.

Iz Brisela su poslednjih dana stigle informacije o planovima ministara unutrašnjih poslova za jače kontrole na granicama Evropske unije zbog terorističke pretnje.

Fajon je rekla da je ono što se dogodilo u Parizu "šokiralo Evropu i svet" i dodala da odgovor evropskih lidera ne sme biti uzimanje slobode ili ograničenje osnovnih ljudskih prava, izrazivši nadu da to neće ugroziti režim koji je na snazi.

"Svaki korak u promeni šengenskih pravila treba oštro osuditi. Ne smemo dozvoliti da borba protiv terorizma znači ograničenje slobode kretanja", upozorila je Fajon koja je javnosti u BiH ostala u sećanju kao veliki borac za ukidanje viznog režima za građane te zemlje.

Upitana šta to znači za BiH i da li je ugrožen bezvizni režim, s obzirom na to da mnogi tvrde da je i BiH "baza za regrutirovanje ekstremista", kazala je da zemlje članice Šengena već danas imaju mogućnost da privremeno zatvaraju granice u slučaju neke alarmantne situacije.

"Dodatne promene socijalisti i demokrati nikako neće dozvoliti. U tom kontekstu nemam informacije da bi zemlje EU tražile privremeno ukidanje bezviznog režima za BiH. Ali, treba biti svestan da mehanizam za to postoji i da još ima mnogo lažnih azilanata koji ugrožavaju bezvizni režim i služe posebno populističkoj i nacionalističkoj retorici političara na Zapadu, koji odavno žele zatvarati granice pred migrantima", objašnjava Fajon.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

tuzlak

26.01.2015 11:07

Ne postoji nijedan posteni politicar koji ce prihvatiti nijednu evropsku inicijativu ili zakon jel samim tim ide na robiju posto su kriminalci. Nikada mi necemo zivjeti bolje samo gore i gore uskoro cemo ratovati ponovo pa ko prezivi mozda bude napravio vlast koja ima neke evro vrijednosti..pozz

ODGOVORITE
Name

sirogojno

26.01.2015 11:18

Pa udarite sankcije al ne narodu i BiH vec politicarima koji koce...Zamrznite im pare u EU sto imaju po bankama ,imovinu,zabranite im ...Ma vala sve im zabranite da disu ovaj vazduh...Sve im zabranite,oni i onako nista i ne zasluzuju.

ODGOVORITE
Name

cccc

26.01.2015 11:21

Ja boga mi jesam da se situacija u BiH poboljsa, ali sam protiv da BiH udje u EU... sta ce nam?!

ODGOVORITE
Name

snouden

26.01.2015 12:43

Tanja tražili ste gledajte dok ste nevine Srbe hapsili i montirali im razne procese zaboravili ste gorući problem radikalni islam i vehabije sada je veliki problem jer ih ima unutar državnih institucija.

ODGOVORITE
Name

Kobac

26.01.2015 13:37

Ja I Tanja bi se mogli dogovoriti u napredku nebi bilo nikakvih problema

ODGOVORITE
Name

Draga gospodjo

27.01.2015 11:13

Na Balkanu se izgleda razume samo jezik ili reci tipa moras, dogovor,tolerancija,hvala,molim (te) i slicne reci su nepoznanice.

ODGOVORITE