Nema otpisa duga Grčkoj

Evropska centralna banka (ECB) ne može učestvovati ni u kakvom otpisu duga Grčkoj, izjavio je danas član Izvršnog odbora te institucije, Benoa Kur.

Svijet 26.01.2015 | 10:13
Nema otpisa duga Grčkoj

"Evropska centralna banka ne treba da odluči da li je Grčkoj potreban otpis duga, ali je apsolutno jasno da ne možemo pristati na otpis potraživanja na ime grčkih obveznica u vlasništvu ECB-a. To je nemoguće iz pravnih razloga", izjavio je Kur u intervjuu nemačkom poslovnom dnevniku "Handelsblatu", a prenosi agencija Frans pres.

Tokom dužničke krize, ECB je kupila velike količine grčkih hartija od vrednosti, i još uvek neke od njih drži u svom portfoliju.

Otpis duga bi, kako ocenjuje francuska agencija, bio jednak monetarnom finansiranju (štampanju novca radi spasavanja države od dugova), što je prema statutu ECB strogo zabranjeno.

Grčki narod je u nedelju na parlamentarnim izborima, glasao u korist grčke levičarske partije Sirize, koja je obećala da će pregovorati o otpisu velikog dela grčkog duga i okončanju strogih mera štednje, što je posebno zabrinulo takozvanu "trojku" (EU, MMF i Evropsku centralnu banku).

Kur je, takođe, poručio da vlade evropskih država moraju sprovesti reforme i konsolidovati nacionalne budžete zarad postizanja održivog privrednog rasta i otvaranja novih radnih mesta.

Terminske cene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji pale, nakon što je grčka levičarska partija Siriza odnela pobedu na parlamentarnim izborima u Grčkoj, što će, prema ocenama analitičara, naneti novi udarac oslabljenom evru.

Barel američke "lake" nafte (WTI) za isporuku u martu pojeftinio je na merkantilnoj berzi u Njujorku 57 centi na 45,49 dolara, dok je barel severnomorske nafte tipa "brent" za martovsku isporuku na tržištu u Londonu pojeftinio 48 centi na 48,31 dolar, prenosi agencija Frans pres.

"Odmah po otvaranju robnih berzi, cene nafte su pale. Verujemo da je na pad uticao ishod izbora u Grčkoj", izjavio je investicioni analitičar singapurske kompanije "Filip fjučers", Danijel Ang.

Pobeda grčke levičarske partije Sirize, čija je politika protivljenja merama štednje izazvala bojazan od potencijalnog izlaska Grčke iz evrozone, uzrokovala je da evro padne na novi 11-godišnji minimum prema dolaru, što čini da nafta izražena u dolarima bude skuplja, smanjujući tako tražnju i vršeći novi pritisak na cene nafte.

Siriza je, kako podseća francuska agencija, obećala pregovore o uslovima pomoći Grčkoj i najavila da će tražiti otpis velikog dela duga od 240 milijardi evra. Lider Sirize Aleksis Cipras je u predizbornoj kampanji rekao i da će odbaciti mnoge reforme koje su tražili kreditori, uključujući smanjenje penzija i minimalnih zarada, kao i da će preispitati neke privatizacije i otpuštanja u javnom sektoru.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Karadoz

26.01.2015 09:22

A bio je neko ko je sanjao otpis 190 milijardi Eura? E taj je bas sanjao. Grcka ima tri stotine clanova parlamenta na deset miliona stanovnika. U poredjenju sa Njemackom koja broji osamdeset miliona stanovnika i ima skoro pa sest stotina parlamentaraca....

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

26.01.2015 11:00

Izgleda da će EU ubrzo imati jednu članicu manje. Onda kreće lavina. Mnogo je zemalja koje pljačkaju a za uzvrat im daju samo bjedu. Samo neka slušaju Amere. Tu im je kraj.

ODGOVORITE
Name

Md

26.01.2015 16:00

Braca Grci su sa svojim Tsiprasom kao mi sa Dodikom,on sve moze a u sustini zive na evropskim jaslama,sad ce Merkel da se prepadbe jednog balonje u politici,nece se nista promijeniti kao i kod nas ima da potonu jos gore nego sto su sada

ODGOVORITE