Aušvic u sjenci skandala

Svađa oko obeležavanja 70 godina od oslobođenja nacističkog koncentracionog logora Aušvic dobila je nastavak.

Svijet 26.01.2015 | 11:00
Aušvic u sjenci skandala

Posle Putinovog odbijanja da dođe na memorijalni skup, jer iz Varšave nije dobio zvanični poziv, poljski ministar spoljnih poslova Gžegož Shetina (na slici) još više je zakomplikovao situaciju rekavši na Poljskom radiju da "su Aušvic oslobodili Ukrajinci, budući da su operaciju provodili vojnici Prvog ukrajinskog fronta."

Izjava je izazvala veliko ogorčenje u Moskvi, pa su ruske diplomate održale prave lekcije iz istorije na temu ko je i kako oslobađao Osvencim, koji su Nemci zvali Aušvic. Sa Smoljenskog skvera u Moskvi, gde se nalazi MIP Rusije, poljskom ministru je poručeno da prestane sa antiruskom histerijom i počne da uvažava one koji nisu žalili svoje živote da bi oslobodili Evropu.

Odmah je reagovalo Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije, nazvavši Shetinovu ocenu cinizmom. U Moskvi su podsetili da je u Crvenoj armiji bilo pripadnika više od sto naroda. Posle toga stalni ruski predstavnik u SB OUN Vitalij Čurkin održao je u Njujorku pravi čas istorije na sednici Saveta bezbednosti, posvećenoj međunarodnom Danu sećanja na žrtve Holokausta.

Ruske diplomate su insistirale da se njihove poljske kolege ne podsmevaju istoriji i ne "igraju na nacionalistička osećanja u kontekstu oslobađanja Osvencima". U tom svojevrsnom času istorije poljskom ministru i njegovim istomišljenicima je objašnjeno da se do novembra 1943. godine, Prvi ukrajinski front zvao Brjanjski front. Autor desetak knjiga o Ukrajini, bivši oficir KGB, a sada politikolog Georgij Sanikov kaže da izjava poljskog ministra nije slučajna greška. Sanikov ističe da je ministar, "da je hteo, mogao da pročita kako je oslobađan Osvencim".

Da bi se situacija smirila reagovala je Katažina Pelčinska Nalenč, ambasadorka Poljske u Moskvi koja je pozvala da se izbegnu "nepotrebni emocionalni sporovi" oko izjave ministra Shetine.

- U Poljskoj pamte da su logor "Aušvic-Birkenau" u Osvencimu, 27. januara 1945. godine, oslobodili predstavnici mnogih naroda i da su u redovima Prvog ukrajinskog fronta Crvene armije bili Rusi, Ukrajinci, Belorusi, Jevreji kao i predstavnici drugih naroda uključujući i Poljake - rekla je ambasadorka.

Ona je naglasila da je Poljska "daleko od političkih igara oko Osvencima". Da je poljski ministar spoljnih poslova odgovorio novinarima na pitanje ko je oslobodio Aušvic, kao što je to učinila njihova ambasadorka u Moskvi, ne bi ni došlo do neprijatne i žučne polemike...

Poljaci i Ukrajinci su kroz istoriju imali periode komplikovanih i teških odnosa kao što su Poljaci imali sukobe sa Rusima. Posebno su bila velika krvoprolića, čak i masovna ubijanja dece u sukobima Poljaka i Ukrajinaca u toku Drugog svetskog rata. U sadašnjem periodu Varšava i Kijev su odlučili da se ne sećaju krvave istorije, nego da zajedno deluju u propagandnom ratu protiv Moskve.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

VRABAC

26.01.2015 09:01

STA RECI A DA TI BUDE LAKSE RUSI OSLOBODISE AUSVIC I SAD NISU DOBRODOSLI ALI ZATO DOLAZE POTOMCI FASISTA.

ODGOVORITE
Name

VRABAC

26.01.2015 09:18

MOCNICI POLAKO BRISU ISTORIJU I BRISU TRAGOVE .

ODGOVORITE
Name

Radovan

26.01.2015 10:10

Sve me ovo podsjeća na tridesete godine prošlog vijeka.

ODGOVORITE
Name

slicajno_tu

26.01.2015 10:17

koliko znam prvo je Staljin podijelio Poljsku sa Hitlerom na dva dijela i sklopio sporazum o ne napadanju. Ovo kasnije oslobadanje Ausvica a "zarobljavanje" cijelog istocnog bloka ubijanje miliona Rusa, Ceha, Slovaka, Madjara i svih onih koje je Staljin smatrao "nepodobnim" nije nista bolje od ove Hitlerove politike. Znaju ovde mnogi kako se zivjelo u istocnom bloku za vrijeme rusa tako da gosp. Putin malo ohladi sa istorijom. Hvala bogu pa mi imadosmo tada Titu na pa nas spasi raznih ponizenja i zlocina.

ODGOVORITE
Name

Rapsodija u plavom

26.01.2015 11:21

Hovna se kristalizuju i rade na provodjenju svojih "ideja i idela" to jest rade na svojoj stvari. Nikad oni nisu napustili ideju Rajha. Medjutim ne shvataju da su niko i ništa što su uvijek i bili i da će ovog puta biti zbrisani jednom zauvijek. To im je Moskva i obećala 1945 godine, ako još jednom pokušaju.

ODGOVORITE
Name

Md

26.01.2015 15:50

Poljaci su bili fasisti i ucestvovali su u genocidu protiv jevreja,kao drugo vecina ukrainaca bili su u fasistima zato je Staljin i proganjao ukraince,tako da ono malo sto ih je bilo nisu mogli osloboditi nista sami,vec je tu bila crvena armija gdje je bilo svega i rusa ukrainaca bjelorusa tatara i svih ostalih nacija koji nisu bili fasisti

ODGOVORITE
Name

ca

26.01.2015 18:47

Re slucajno...porediti Crvenu armiju i Hitlera je..no comment..Za takvo poredjenje IQ treba biti na nivou sobne temperature..

ODGOVORITE
Name

Re slicajno tu

26.01.2015 20:53

A tvoj drug Tito i njegova OZNA i UDBA su pobile na hiljade ljudi, neistomošljenika...već su svi zaboravili Goli otok koji je bio jedan od stratišta nedužnih ljudi

ODGOVORITE