Hrvatski fašizam nikada nije pobijeđen!

Svetozar Livada, penzionisani profesor Univerziteta u Zagrebu i jedan od najpoznatijih srpskih intelektualaca u Hrvatskoj, tvrdi da fašizam u ovoj zemlji nikad nije poražen te da su Srbi u Hrvatskoj danas, kao i za vreme zloglasnog ustaškog režima iz Drugog svetskog rata, građani drugog reda čiji se identitet zatire na svakom koraku!

Region 26.01.2015 | 10:30
Hrvatski fašizam nikada nije pobijeđen!

Navodeći da je "neracionalna mržnja velikog broja Hrvata prema Srbima" predstavljala ključni faktor pobede kandidatkinje HDZ-a, Kolinde Grabar Kitarović, na nedavno održanim predsedničkim izborima u Hrvatskoj, Livada u intervjuu za Press posebno ističe licemerstvo EU koja, prema njegovim rečima, nijednom rečju ne osuđuje novo bujanje hrvatskog fašizma.

- U Evropskoj uniji prećutno se podržava antiduh civilizacije koji se iznova javlja u Hrvatskoj. Kada hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu, Ruža Tomašić, govori o tome da u Hrvatskoj treba ukinuti nacionalne manjine, to ne izaziva nikakvu reakciju iz Brisela! Zamislite da takve skandalozne izjave daje neki vladajući političar iz Srbije. Siguran sam da bi Srbiji zabranili pristup u EU na najmanje 50 godina - kaže Livada.

Da li je pobeda Kolinde Grabar Kitarović nad "umerenim liberalom", Ivom Josipovićem, loša ili dobra vest za Srbe u Hrvatskoj? Da li pobeda kandidatkinje HDZ-a predstavlja lakmus papir koji pokazuje u kojem smeru će ići i budući parlamentarni izbori u zemlji u kojoj živite?

- Pobeda Grabar Kitarovićeve dokaz je da u Hrvatskoj ponovo dolazi do buđenja najcrnje ideologije u istoriji čovečanstva. Govori kojima je pridobila simpatije Hrvata nemaju veze sa ekonomijom i socijalnim temama. Njena pobeda bazirana je isključivo na antisrpskom stavu.

Da nisu preteške vaše kvalifikacije da je u Hrvatskoj pobedila "najcrnja" moguća ideologija?

- Nikada jedan pokret, koji je bio jedan od najopasnijih poredaka, jedan antiljudski i anticivilizacijiski duh, ne može tako brzo umreti. Hrvatski fašizam spada u najgore fašizme u istoriji! Hrvatski fašizam je, zapravo, klerofašizam. On se uvek ponavlja pet puta dnevno, koliko se puta održavaju mise u katoličkim crkvama. On se inducira i u sebi ima jednu vrstu poznatih satrapija, obračuna sa ljudima.

Tvrdite da u Hrvatskoj fašizam još postoji, iako je od sloma nacizma i fašizma u Drugom svetskom ratu prošlo 70 godina?

- Fašizam koji je imao 82 koncentraciona logora, koji je imao 400 stratišta i koji je imao logore za decu, ne može da umre dok su žive generacije koje su ga stvarale. Kada je Tuđman govorio da je NDH bila težnja hrvatskog naroda, uprkos strašnim pošastima i pogromima nad Srbima, Jevrejima i Romima, nisu se čule salve zvižduka u hrvatskoj javnosti. Nisu umrli deoničari tog monstruoznog projekta, tako da je potpuno razumljiva najezda fašizma u Hrvatskoj, koji se stalno obnavlja. On se politički obnavlja, jer je fašizam unosan biznis. Klerofašizam je posebno efikasan, jer je etnički princip satiranja drugog naroda unosan. Žrtva postaje profit ubice, jer kada nekog ubije on nasleđuje njegova dobra. Ako ga protera, dobija njegove stanove. Hrvati su oteli Srbima stanarsko pravo za 60.000 stanova! Srbe koji su živeli na selu takođe su opljačkali i uzeli kompletnu njihovu imovinu. Kuće, zemlja, oprema, privredni objekti, sredstva za rad, stočni fond, sve je oteto. To je planski urađeno. Ovo je mediteransko područje i te će "vukojebine", kako Hrvati pogrdno nazivaju mesta gde su živeli Srbi, jednoga dana biti prodavane po visokim cenama.

Izgleda da nova hrvatska predsednica posle izbora nema nameru da relaksira odnose sa Srbijom i Srbima, uzimajući u obzir izjave koje je davala u poslednje vreme. Kako komentarišete njenu tvrdnju da su Srbi koji žive u Hrvatskoj - Hrvati?

- Njena izjava nije apsurd, već konstanta hrvatske politike prema Srbima. Tako je i Pavelić pričao i radio. On je čak osnovao i Hrvatsku pravoslavnu crkvu. Početkom devedesetih godina prošlog veka Tuđman je govorio da "nema više Srba, već jedino pravoslavnih Hrvata". Radi se o kontinuitetu fašizma koji ne jenjava.

A ko je, prema vašem mišljenju, kriv za to što fašizam u Hrvatskoj, kako kažete, nikad nije pobeđen? Da li su to Tito, srpski partizani, hrvatski komunisti...

- Mi smo u Drugom svetskom ratu fizički pobedili neprijatelja, ali duhovno nismo. Pod firmom ne talasaj, ne diraj bratstvo i jedinstvo i slogu naših naroda, mislili smo da smo rešili sve probleme. Međutim, kao što vidimo, nismo ih rešili. Samo smo ih gurnuli pod tepih. Ja sam kao učesnik NOR-a, nosilac Partizanske spomenice i istoričar uređivao brojne zbornike i knjige o narodnim herojima koji su oslobađali ovu zemlju. I dan-danas svedok sam tragedije koliko je malo ustaških zlikovaca osuđeno za zločine koje su činili. Po ulici viđam ustaške ubice koje slobodno šetaju. Danas su starci. Prete mi i psuju kad me vide. Svi smo krivi jer nismo pravno dokazali zločinačku prirodu ustaškog režima. Nismo prikazali svetu pravu sliku Jasenovca, Jadovnog i dečjih logora, kao najsramotnijih stranica u ljudskoj istoriji. Pošto to nismo uradili, sada nam se dešavaju ovakve stvari. Tuđman je rekao da je NDH bila "povesna želja hrvatskog naroda" i mnogi Hrvati danas smatraju da je to istina. Antifašisti i partizani su za njih bili okupatori.

Kada ste pomenuli da vas na ulici presreću stare ustaše i da vam prete, može li se onda govoriti o navodnoj bezbednosti i ravnopravnosti Srba u Hrvatskoj, o čemu danas pričaju gotovo svi hrvatski političari?

- To su besmislice, čoveče! Vidite da Srbe žele da isključe kao pojam u Hrvatskoj. Kao da ovde nikad nisu ni postojali! Za vreme održavanja ovih predsedničkih izbora u Osijeku, u Meštrovićevoj ulici, na više mesta, na školi, policiji, stambenim zgradama, pisalo je: "Ubij Srbina"! Trideset hiljada grla na fudbalskoj utakmici u „Maksimiru" viče "ubij Srbina"! Niko na to ne reaguje. Ovim svetom vlada nered. Slučaj koji se dogodio u Parizu zaista je zločin, ali niko nije preterano pokazao interes za zločin u Nigeru, gde je Boko Haram ubio dve hiljade ljudi! Noam Čomski je pre nekoliko dana sjajno zapazio kako su, sada, svi na Zapadu „Šarli ebdo", ali niko nije bio RTS, kada su NATO avioni ubijali nedužne novinare po Beogradu.

Zašto su izjave Vojsilava Šešelja, povratnika iz Haga i lidera jedne vanparlamentarne političke stranke u Srbiji, izazvale toliku pometnju u Hrvatskoj da prvo Ivo Josipović, a onda i Kolinda Grabar Kitarović, kao novoizabrani predsednik, od Ban Ki Muna i UN traže hitnu intervenciju?

- Ma, njima je Šešelj bio samo povod da ponovo rasplamsaju već postojeću hrvatsku mržnju prema Srbima. Na Šešeljev "šešeljizam" postoji najmanje hiljadu primera hrvatskog "šešeljizma", odnosno raznih bizarnih likova i kvaziistoričara koji pričaju da je Hrvatska do Indije! Ko se normalan u Srbiji, ili bilo gde u svetu zbog toga uznemirava? Šešeljeve verbalne provokacije nisu bile nikakav razlog za zahlađenje odnosa sa Srbijom. Hrvati bi najviše voleli da mogu izmestili Srbiju negde drugde ili da je uopšte nema. Što se Srba u Hrvatskoj tiče, njih su već davno izbrisali iz istorije prostora na kojima su vekovima živeli. Srbi iz Hrvatske, koji su kao masovni antifašisti bili najzaslužniji za pobedu nad fašizmom na ovim prostorima, u "demokratskoj" Hrvatskoj su proglašeni remetilačkim faktorom!? Hrvati su uoči ovog poslednjeg rata i za vreme njega spalili četiri miliona knjiga, koje su im remetile njihovu novokomponovanu "povest"! Nikome ni dlaka s glave nije falila zbog toga. Posle toga su palili ljude.

Izvor: Press

Komentari / 26

Ostavite komentar
Name

JESMO LI PROGLEDALI

26.01.2015 06:37

NIJE ON POBIJEĐEN NI U SRBIJI NI U BOSNI,SAMO ŠTO FAŠISTE U VLASTITIM SREDINAMA GLEDAMO DRUGAČIJE

ODGOVORITE
Name

blbl

26.01.2015 06:50

Isto kao i srpski.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

26.01.2015 07:05

A da li znate kako je gradjanima iz EX-YU vani? Kad vide prezime na -ić ili -vić, nema veze koje si nacionalnosti, posmatraju nas kao gradjane 5.tog reda. Zašto? Zato što smo sve imali, a ko plemena se ubijali. Svi su htjeli svoju državicu i svi smo izgubili. Neko manje, neko više. Shvatam ogorčenje Svetozara izbornom pobjedom Kolinde, i jasno je kao dan je i bez nje bio problem Srba a i ostalih u Hrvatskoj (Talijani, Bošnjaci, Romi...), a biće sve do onog dana kada se svi medjusobno prestanemo optuživati ko je i zašto prvi počeo, nego da vidimo kako u novim uslovima obnoviti nepovjerenje. Ovo govorim za područja koja su najviše bila pogodjena ratnim djelovanjima.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

26.01.2015 07:20

SVAKI DAN JE SVE MANJE HRVATA. SAMI SEBE ĆE UNIŠTITI. NJIHOVE PROSTORE ĆE NASELITI DIVLJE ŽIVOTINJE A MORE SU PREUZELI NIJEMCI. HRVATI SU NAJVEĆI GUBITNICI U ZADNJIH 30 GODINA.

ODGOVORITE
Name

Ja

26.01.2015 07:26

Nisu oni fašisti već vatikanske marionete koje po naredbi pedofila i ubica hoće da potamane ono malo Srba što je ostalo tamo i samim tim izbrišu istinu, da su svi Hrvati ustvari pravoslavci...

ODGOVORITE
Name

Kobac

26.01.2015 07:50

Srbi u Srbiju , Hrvati u Hrvatsku , Bosanci u Bosnu i mirna vojska.

ODGOVORITE
Name

JMO

26.01.2015 07:56

Dok su se Tudjman i Milosevic dogovarali kako da iz Posavine i Semberije presele stanovnistvo niko se nije bunio.Slusali ste ih kao cuke svoje gazde,danas uzivajte.

ODGOVORITE
Name

isak

26.01.2015 08:39

Nazalost, ovo je jedna istinita i jako dobra analiza stanja.

ODGOVORITE
Name

nista mi nije jasno

26.01.2015 08:43

Da li su svabe cule izjavu kolinde, jesu li za njih hrvati fasisti, je li moguce da se ni francuzi nisu osvrnuli na njene istupe. Moguc je novi poredak po Kolindinoj zamisli.

ODGOVORITE
Name

nermin

26.01.2015 08:43

Svi mi imamo razne komentare ali kad dodju izbori onda se vijore nacionalne zastave i pobijede navodno oni koje nismo birali. Danas je vise nas razumnih ali uvijek popustimo kad je najpotrebnije

ODGOVORITE
Name

za kobca

26.01.2015 08:45

E to se isto zove fašizam!

ODGOVORITE
Name

mrsic

26.01.2015 08:48

Neonacisticka Zlatna zora u Grckoj osvaja 17 poslanickih mjesta u grckom parlamentu i to sigurno za Svetozara Livadu nije fasizam.Da su Srbi 1941.ustali protiv fasizma u to poslije 1991.godine vise ne vjerujem.Imali ste vi 1941.godine fasisticku vladu u Srbiji pa niste digli ustanak.Otisli ste da razarate Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku zajedno sa cetnicima i italijanskim fasistima.Hrvatski partizani su pravi antifasisti jer su ustali protiv svojih fasista.Srbski partizani su se u prvom redu borili protiv hrvatse drzave a onda se to poklopilo sa antifasizmom.To potvrduje mrznja protiv danasnje Hrvatske koja ni u kojem slucaju nije fasisticka.Po Svetozaru Livadi i moje nerodeno unuce je fasist.Ni kriv ni duzan osjecam se napadnut od ovog Svetozara Livade. Nadam se da cete objaviti moj komentar.

ODGOVORITE
Name

domaco stranac

26.01.2015 09:47

@ kobac: Slazem se sa tobom, samo sto ce bosna biti od Zenice do Sarajeva.

ODGOVORITE
Name

RG

26.01.2015 10:15

Stefan Nemanja i Fridrih Barbarosa su govorili istim jezikom, kad su razgovarali u Nišu nije im bio potreban prevodilac. Do 12 vijeka poslije hrista nije bilo ni jednog evropskog jezika, jer su svi govorili serbski.Šta hoće hrvati kad je genetika pokazala da su oni preko 85% serbi. Njihov jedini put do njihove istine je da pobiju sve serbe pa da nametnu svoju istinu.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

26.01.2015 10:16

@mrsic: Izvini, zaboravio sam, ti se sigurno sjecas, vidim da si jako informisan i obrazovan. Koliko i gdje su bile ofanzive i ko je u njima ucestvovao (ne informacije iz partizanskih filmova)? Hvala

ODGOVORITE
Name

za kobac

26.01.2015 15:40

Alo kobac, mi Srbi koji smo rodjeni u BiH ovo je i nasa zemlja i djedovina svih nas naroda, nije bitna nacija, to je nasa ocevina i djedovina, a ti se seli...

ODGOVORITE
Name

Md

26.01.2015 15:56

Pa svaka nacija ima nesto posebno po cemu se poznaju pa hrvoje se poznaju po fasizmu i ustasluku kod njih je to sveto,to se njeguje kad njih od kad postoje uz pomoc njihove brace svaba i uz blagoslov djavolskog Vatikana

ODGOVORITE
Name

Kobac

26.01.2015 17:52

Bosanac živi u Bosni , Srbin u Srbiji , Hrvat u Hrvatskoj , A Bosanac može biti I Pravoslavac , Kršćanin ,Musliman ili bilo koja druga vjera koja živi u Bosni a za tu RS I danas se tuguje Za mnogim voljenim u neimaštini I boleštini ljudi umiru prije reda kad čovjek traži bolji život da proživi svatko biježi od nje .

ODGOVORITE
Name

Simo

26.01.2015 17:58

Kad covjek procita vase komentare onda tek shvati koliko se mrzimo.

ODGOVORITE
Name

Vuk

26.01.2015 18:03

Kobac, prvo provjeri svoje porodicno stablo....onda nauci istoriju pa ces znati da su Srbi i Hrvati starosjedioci u Bosni !

ODGOVORITE
Name

mise za Pavelićevu dušu

27.01.2015 00:50

28. prosinca je već tradicionalno u Palmotićevoj ulici u Zagrebu, kod otaca isusovaca, održana misa zadušnica za Antu Pavelića, poglavnika NDH – satelita nacističke Njemačke za vrijeme Drugog svjetskog rata. Svake godine ta zadušnica izazove nove prijepore i podjele, a prosvjednici svake godine postaju sve odlučniji u osudi takvoga čina. S druge strane, ustaško znakovlje i nacionalistički folklor uredno prati tu misu iz godine u godinu.

ODGOVORITE
Name

za Vuk

27.01.2015 01:30

Prvi rijecnik Bosanskog jezika 1631 god. Prvi rijecnik Srpskog jezika 1818 god. A ti zavijaj o historiji po cijeli dan..niko ti ne brani.

ODGOVORITE
Name

bob

27.01.2015 03:29

Ucite djecu da poslje Treceg svjetskog rata ne prave Jugoslaviju pa da Hrvati opet budu na strani pobjednika.

ODGOVORITE
Name

RE KOBAC

27.01.2015 08:50

SRBI U VELIKU SRBIJU!

ODGOVORITE
Name

Grga

27.01.2015 14:37

Jos bi izgleda da ratujete bagro nepopravljiva. Jos bi da koljete i ubijate ! Malo je bilo izgleda krvi u ovom zadnjem ratu ? 95% vas sjedite negdje u inostranstvu i huskate ovu bijedu koja nema sebi zasto hljeba da kupi. Gledam uvjek isti nacionalisti Kobac, bibl i ostali pametnjakovici.

ODGOVORITE
Name

Aleksandra

27.01.2015 21:22

Re Grga, kakva glupost u Bosni i Hercegovini svi po redu pametni a svako bi da sredi putovnicu da može na zapad bez papira. Ima to ikakve veze sa ljudima u inozemstvu? Tad valja Hrvatska. A ovaj glupi članak sam pokazuje koliko novinari se... I sve dok ovako izveštavate, neće biti nikom na tim područjima bolje. Pozdrav ljudima dobre volje!

ODGOVORITE