Ljubav! Platio 19 miliona evra da vrati stari naziv stadiona!

Živimo u vremenu u kome je novac postao najvažnija stvar u životu, što naravno nije zaobišlo ni fudbal, za koji se sa razlogom kaže da je ogledalo društva. Ipak, u svetu u kome bogati vladaju, siromašni preživljavaju na dnevnom nivou, a onih u sredini ima sve manje, iz Nemačke dolazi jedan primer koji je veliko osveženje. Nemački transportni tajkun Klaus-Mihael Kune uložio je 18.750.000 evra u bundesligaša Hamburg kako bi vratio ime stadiona u „Folksparkstadion” (Narodni park), kako se zvao do 2001. godine.

Fudbal 26.01.2015 | 08:40
Ljubav! Platio 19 miliona evra da vrati stari naziv stadiona!

I to u trenucima kada se klub nalazi u najvećoj krizi od svog osnivanja, dva puta „za dlaku” izbegava ispadanje iz lige i prema nezvaničnim navodima duguje oko 100 miliona evra, a može da zaradi koliko-toliko od prodaje imena stadiona. Primera radi, Etihad Ejrvejz je Mančester sitiju platio 400 miliona evra da stadion ponese njihovo ime, a i Real Madrid će promeniti ime „Santijago Bernabeua”.

Hamburg je čak tri puta u poslednjih 14 godina menjao ime „Folksparkstadiona”, koji se zvao prvo AOL, pa HSH-Nordbank, a do najnovije promene je bio Imteh.
Hamburg SV je star 127 godina i jedini je nemački klub koji nikada u istoriji nacionalnog takmičenja nije ispao iz Bundeslige.

Reč je o jednom od najuspešnijih nemačkih timova, koji je bio i šampion Evrope (1983. godine), osvojio Kup pobednika kupova (1977) i šest puta je bio najbolji klub u državi. Uz to Hamburg je osvojio i tri nacionalna Kupa, dva Intertoto kupa, a igrao je i finale UEFA kupa, 1982. godine, gde je poražen od švedskog Geteborga (4:0), a pre toga u polufinalu je savladao Radnički iz Niša ukupnim rezultatom 6:3.

Slavna istorija ipak nije sprečila popularne „dinosauruse” da poslednjih godina upadnu u najveću krizu od osnivanja, a sve je počelo u sezoni 2008/09, kada su ispustili titulu u samom finišu prvenstva. Hamburg je vodio ravnopravnu trku sa minhenskim Bajernom i Volfsburgom za titulu, ali su u poslednjih pet kola prvo remizirali sa Hertom (1:1), a potom i poraženi od Verdera (2:0) i Kelna (0:1), i tačno za osam bodova ostali bez titule koju je osvojio Volfsburg. Da stvari budu još gore za slavni klub, Štutgart je uspeo da ih prestigne, pa su čak ostali i bez kvalifikacija za Ligu šampiona.

Posle te nesrećne sezone, dve godine zaredom su za malo bili ispod crte i za plasman u Ligu Evrope (sedmi pa osmi), posle čega je ozbiljna finansijska kriza pogodila bundesligaša. To je delom i zasluga dovođenja skupih pojačanja, poput Rafaela van der Varta, koji je Totenhemu plaćen 13 miliona evra.

HSV je 2011. godine jedva sačuvao status prvoligaša, pošto je šampionat završio 15. a prošle sezone bio je još gori, igrao je plej-aut sa Grojter Firtom, od koga je bio bolji zahvaljujući postignutom golu u gostima.

Ekipa naših Slobodana Rajkovića i Gojka Kačara ni ove sezone ne igra dobro i ima samo dva boda više od Borusije Dormund i Frajburga koji su u zoni ispadanja.

Sada 77-godišnji tajkun Kune želi da pomogne klubu za koji navija ceo život, a čija kompanija je već duže vreme jedan od sponzora. On je kupio 7,5 odsto akcija kluba za skoro 19 miliona evra, uz uslov da se „dinosaurusi” vrate tradiciji, što su navijači dočekali sa velikim odobravanjem.

„Nadam se da mogu pomoći u buđenju HSV-a”, kratko je rekao Kune, koji je objasnio da je vraćanje starog imena stadionu „stvar srca”.

Komentari / 0

Ostavite komentar