KAN: Prođe domaćin, ali uz ''problem''!

Ekvatorijalna Gvineja osvojila drugo mesto u A grupi, pa će četvrtfinale morati da igra na stadionu kapaciteta 8.000 mesta.

Fudbal 25.01.2015 | 22:30
KAN: Prođe domaćin, ali uz ''problem''!

Posle neverovatnih 10 remija u 16 utakmica prva dva kola grupne faze Afričkog kupa nacija, u nedelju uveče je epilog A grupe skrojen pobedama Konga i Ekvatorijalne Gvineje!

Kongo, šampion Afrike iz 1972, prošao je grupu prvi put od 1992. godine, dok je u slučaju Ekvatorijalne Gvineje princip jasan: na završnom turniru AKN igraju samo kao organizatori i tada idu u četvrtfinale!

Tako je bilo 2012, kada su bili domaćini zajedno sa Gabonom, a tako je i sada, kada su u poslednjem trenutku preuzeli organizaciju takmičenja od Maroka, koji nije uspeo da reši problem ebole.

Inače, Ekvatorijalna Gvineja nikada nije uspela da se na terenu kvalifikuje za kontinentalni šampionat.

Podatak koji može da zabrine domaćina je to što će kao drugoplasirani morati da igra četvrtfinale u Ebebijinu, na stadionu koji može da primi samo 8.000 gledalaca, dok će Kongo kao pobednik grupe u Batu, na najbolji stadion u zemlji, kapaciteta 22.000 mesta.

Direktni "krivac" za to je golman Burkine Faso Žermen Sanu, koji je samo minut posle izjednačujućeg pogotka Aristide Bansea, u finišu utakmice, lošim boksovanjem omogućio Fabrisu Nguesiju da pogodi prazan gol i donese Kongu novo vođstvo.

U nadoknadi vremena je moglo da bude 2:2, što bi promenilo raspored u vrhu tabele, ali je Alen Traore sa 25 metara pogodio prečku!

Protivnici u četvrtfinalu stići će iz grupe B, u kojoj uoči poslednjeg kola vodi Tunis sa četiri boda, a slede Zelenortska ostrva i DR Kongo sa po dva i Zambija sa jednim.

REZULTATI 3. KOLA:

Ekvatorijalna Gvineja - Gabon 2:0 (0:0)
/Balboa 55p, Edu Salvador 86/

Kongo - Burkina Faso 2:1 (0:0)
/Bifuma 52, N'Guesi 88 - Banse 87/

TABELA: Kongo 7, Ekvatorijalna Gvineja 5, Gabon 3, Burkina Faso 1.

Komentari / 0

Ostavite komentar