Epidemija malih boginja u 13 opština

Od morbila /malih boginja/ u Republici Srpskoj je od maja 2014. godine do 19. januara prijavljeno 1.876 oboljelih osoba, a epidemija je prijavljena u 13 lokalnih zajednice, kažu u republičkom Institutu za javno zdravstvo.

Republika Srpska 21.01.2015 | 14:07
Epidemija malih boginja u 13 opština

Načelnik Službe za epidemiologiju u Institutu Ljubica Jandrić rekla je Srni da su oboljeli registrovani u 32 opštine, a najveći broj registrovan je na području koje pokriva grad Bijeljina, te u opštini Bileća.

Jandrićeva je rekla da su epidemije prijavljene u opštinama Istočno Sarajevo, Pale, Modriča, Bratunac, Bileća, Lopare, Ugljevik, Srebrenica i Foča, te na području koje pokrivaju gradovi Doboj, Bijeljina, Banjaluka i Trebinje.

"Epidemije su prijavljene na osnovu kliničke slike, epidemioloških podataka, laboratorijskih nalaza i mikrobiološke dijagnostike. Od početka epidemije, ukupno je uzet 71 uzorak na serološku dijagnostiku na morbile od kojih je 46 pozitivno", navela je Jandrićeva.

Najveći broj oboljelih - 667 su osobe dobi od 20 do 29 godina, 394 su u dobi od 15 do 19 godina, 281 je dobi od 30 do 39 godina, a 279 su djeca od šest do 14 godina.

"Analizom podataka o vakcinalnom statusu oboljelih, 46 odsto su nevakcinisane osobe, 34 odsto su osobe koje nemaju podatke o vakcinalnom statusu, 12 odsto je nepotpuno vakcinisano, a osam odsto je imalo uredan vakcinalni satus", ističe Jandrićeva.

Prema njenim riječima, higijensko-epidemiološke službe domova zdravlja, gdje su registrovani oboljeli, preduzele su potrebne mjere za sprečavanje pojave i suzbijanje širenja epidemije ove bolesti.

Komentari / 0

Ostavite komentar