Agencija krije informacije o slučaju “Bobar banka”

Transparency International BiH je obaviješten da je Agencija preduzimala aktivnosti u predmetu Bobar banka radi sprečavanja postavljanja privremene uprave, ali da te informacije predstavljaju službenu tajnu.

Republika Srpska 20.01.2015 | 13:00
Agencija krije informacije o slučaju “Bobar banka”

Transparency International Bosne i Hercegovine sprovodi istraživačke aktivnosti sa ciljem utvrđivanja šta je preduzela Agencija za bankarstvo Republike Srpske kako bi se spriječilo postavljanje privremene uprave i posljedično oduzimanje dozvole za rad Bobar banci a.d. Bijeljina.

TI BiH je uputio zahtjev za pristup informacijama Agenciji za bankarstvo RS zahtijevajući informacije o svim podacima, činjenicama i saznanjima kojima Agencija dokazuje da je ranije preduzimala radnje u predmetu Bobar banka. Iako smo obaviješteni da takve informacije postoje, odnosno da se ranije postupalo u ovom predmetu, Agencija je informacije odbila ustupiti ističući da one predstavljaju službenu tajnu.

TI BiH je takođe tražio od Agencije za bankarstvo RS da dostavi izvještaj o finansijskom stanju i perspektivi Bobar banke a.d. Bijeljina, ali i završni izvještaj o toku postupka privremene uprave i njenom okončanju, sa obrazloženjem koje su mjere realizovane u postupku privremene uprave.

Spomenuti izvještaji su morali biti sačinjeni prema Zakonu o Agenciji za bankarstvo, a likvidacioni postupak je mogao biti predložen jedino na osnovu izvještaja o finansijskom stanju i perspektivi banke.

Do danas sporni izvještaji nisu dostavljeni i predočeni javnosti, iako javnost polaže pravo da ih posjeduje, jer samo na osnovu njih se može ocijeniti rad privremenog upravnika, koji je sada ujedno i likvidacioni upravnik.

S obzirom na štetu koja je nastupila po finansijski sistem i privredu Republike Srpske, ali i na opravdane sumnje u postojanje zloupotreba, kao i na rašireno nepovjerenje među građanima i korisnicima finansijkih usluga, Agencija za bankarstvo RS je obavezna da objelodani javnosti sve mjere koje su ranije preduzete prema Bobar banci a.d. Bijeljina.

Zakon o slobodi pristupa informacijama Republike Srpske postavio je opravdani javni interes iznad zaštićenih vrijednosti, kao što je službena tajna, i TI BiH smatra da upravo u slučaju Bobar banke a.d. Bijeljina javnost ima pravo da zna šta je preduzeto ustupanjem svih zvaničnih akata.

Transparency International BiH nastaviće insistirati na javnosti rada Agencije za bankarstvo RS i njenog rukovodostva, ali i na utvrđivanju odgovornosti u slučaju Bobar banke koristeći sva raspoloživa pravna sredstva.

Izvor: Buka

 

Komentari / 23

Ostavite komentar
Name

Milos

20.01.2015 12:46

Zna se ko krije? Onaj ko drzi agenciju za bankarstvo a to je vlast Republike Srpske na celu sa Miliradom Dosik.Zasto?Prosudite sami.

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

20.01.2015 12:47

Kad jednu ali samo jednu visemilionsku prevaru rijese,lopove osude i to da se javno objavi pocecu vjerovati da ima sanse i da pravda negdje zivi,sve dok se to ne desi normalni,posteni mogu samo seliti odavde

ODGOVORITE
Name

Василије

20.01.2015 13:24

Подаци се крију јер су лоповлуци великих размјера у питању,а главни актери су - зна се- додо са пајташима!

ODGOVORITE
Name

nedjo2

20.01.2015 13:27

Mogu kriti koliko hoce ali na kraju para nema glupost

ODGOVORITE
Name

Milan

20.01.2015 13:36

Ne krije agencija već Milorad Dodik, shvatite već jednom sve je u njegovim rukama. Nažalost.

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

20.01.2015 13:41

Naravno da zataskavaju pljacku jer u agenciji za bankarstvo rade sve goli stranacko podobni kriminalci,mesetari i kamatari bliski vlasti.Pozivam ucjenjenu policiju da istraze porjeko imovine ovih bandita te rezultate objave javno a onda ce narodu biti jasno o kakvoj se bagri radi.Posto Srpska nema nezavisnu policiju,tuzilastvo,sudstvo ovi mafijasi bliski vlasti ce i dalje prebacivati milijarde narodnih para na svoje i inostrane racune svojih politickih mentora bez straha da ce odgovarati za otvorene pljacke naroda Srpske, jer mup,sudstvo,tuzilastvo odavno postadose privatne agencije, placene narodnim parama da stite krupne mafijase bliske vlasti i sigurno nece reagovati na ove javne pljacke organizovane od vladajuce oligarhije.Ovih 10 miliona su kap u moru milijardi opljackanih od Zdravstva,birca,suma,pija,elektra,geodetske,zeljeznica,carina,pdva...JEL NEKO ROBIJI DRAGA GOSPODO ZA SVE OVE PLJACKE?Naravno da nije i nece dok ovi mafijasi na vlasti budu upravljali svojim teklicima kojima kupise diplome na buvljaku te ih montirase u vrh MUPA,SUDSTVA,TUZILASTVA da ih stite od krivicne odgovornosti.SVE GOLI LOPOV I BANDIT

ODGOVORITE
Name

Milovan

20.01.2015 13:42

Kako se krije ako je Agencija podnijela prijavu Okruznom tuzilastvu. Kontrirate sami sebi u clanku.

ODGOVORITE
Name

lapsus linguae

20.01.2015 14:16

Znate onu famoznu rečenicu: "Neka to istraže nadležni organi."

ODGOVORITE
Name

Re Milovan

20.01.2015 14:26

Tražim tu informaciju i ne mogu da je nađem. Website ABRS-a takođe nema nikakvu informaciju (i izgleda kao da je napravljen i tako ostavljen 1995.). Što se tiče Okružnog tužilaštva: Jel' to ono tužilaštvo koje nije procesuiralo ni jedan zločin počinjen od strane SNSD-a?

ODGOVORITE
Name

Sime

20.01.2015 14:31

Ma koja agencija???????? Pa prvo treba pohapsiti rukovodstvo agencije za bankarstvo i oduzeti imovinu nelegalno stecenu, pa cete vidjeti onda kako ce da razvezu jezike, ko veli ako idem ja idete vi svi koji ste stostruko vise uzimali, pa se razveze, policija, narocito krim inspektori znaju kako to ide!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Aco

20.01.2015 14:54

Gospodo zaboravljate da je to bila privatna banka.

ODGOVORITE
Name

snouden

20.01.2015 16:35

AKO DOKTORI I SUDIJE RADE U JAVNIM USTANOVAMA A UTVRDJENA IM KRIVICNA ODGOVORNOST I OSUDJENI SU ZA ZLUPOTREBE SLUZBENOG POLOZAJA KAKVA JE TO ZEMLJA..?

ODGOVORITE
Name

bnfan

20.01.2015 16:57

Jos uvjek se prikrivaju podaci u banci i Agenciji za bankarstvo. STA JE SA KREDITIMA RADNIKA BOBAR GRUPE.

ODGOVORITE
Name

pazi bandera

20.01.2015 21:58

Kriješ,kriješ, nešto ktiješ....a to ne bi smeo !

ODGOVORITE
Name

Jezda i kompanija

20.01.2015 22:39

Vi mlade ne znate o njemu puno. Taj Bobar lici na njega.

ODGOVORITE
Name

opala

20.01.2015 22:58

Malo se jelo , više se pilo,a mnogo obogatilo !!!

ODGOVORITE
Name

ŽIKA

21.01.2015 07:10

AUUU DA MI JE ZNATI KO JE ŽIRANT OVOJ BB ŠTO JE NADRLJO.!?

ODGOVORITE
Name

Mirko

21.01.2015 07:11

Branili ste Gavrila, sad na vidjelo izlaze njegova prljava dijela...

ODGOVORITE
Name

Radovan

21.01.2015 07:31

Tužiti g..na i goniti do Strazbura. Mora se od nečega početi.

ODGOVORITE
Name

SER-afim -aferim

21.01.2015 07:35

Te pare je uzeo SNDS- Dodik i vratio svome prijatelju cija je banka posudila Bobaru jedanaest miliona maraka.

ODGOVORITE
Name

Aco

21.01.2015 08:11

Kako vam se da vise optuzivati SNSD, jos malo i kad ptica preko kuce proleti mnogi od vas ce optuziti SNSD. Gospodo bolesno je to.

ODGOVORITE
Name

ŽIKA PD

21.01.2015 12:31

ŠTO TO AGENCIJA KRIJE. VJEROVATNO KOLIKO JE POKOJNI BOBAR BIO SPOSOBAN KRIMINALAC. NAJEDNOM SVI SU OKO NJEGA LOPOVI POGRALI GA ALI NIKO SE NE PITA DA LI JE TO SVE TAČNO. MOŽDA JE POKOJNI GOSPODIN TO SVE PRIPREMIO PA ONDA OTIŠAO BOGU NA ISTINU. NIJE SE TU MOGLO TAKO NEŠTO RADITI BEZ NJEGOVOG ZNANJA. A TO JE DOBAR PRIMJER "NE PITAJTE ME ZA PRVI MILION" ZA OSTALO SVE JE U REDU.

ODGOVORITE
Name

BN

22.01.2015 07:31

Koliko je krivo rukovodstvo banke za takvo poslovanje, za kredite radnika, toliko je kriva i agencija koja 2 puta godišnje dolazi u kontrolu i do sada sve bilo u redu a sad najednom se banka mora likvidirati. Ta banka nikad nije bila likvidna.

ODGOVORITE