Virusi napadaju i usnu duplju

Najčešće se javlja herpes virusna infekcija u vidu crvenila i sitnih plikova na mestima poput najisturenijih i najosetljivijih taktilnih delova gornje i donje usne, na delovima tvrdog nepca i obraza.

Zdravlje 30.12.2014 | 20:38
Virusi napadaju i usnu duplju

BESPREKORNA higijena usne duplje nije važna samo zbog zdravlja zuba, već i zbog velikog broja virusnih infekcija koje mogu da napadnu meka tkiva u ustima.


- Najčešće se javlja herpes virusna infekcija u vidu crvenila i sitnih plikova na mestima poput najisturenijih i najosetljivijih taktilnih delova gornje i donje usne, na delovima tvrdog nepca i obraza - pojašnjava dr Milan Kuljača, stomatolog iz ordinacije "Kuljača". - Ovi plikovi prskaju obrazujući krastice, koje zarastaju za desetak dana.

Virus herpes simpleks se javlja najpre kao primarna infekcija u detinjstvu, uz povišenu temperaturu, groznicu, malaksalost i sitne mehuriće na sluznici zubnog mesa, koji pucaju i ostavljaju bolne ranice. Ova infekcija se zove primarni herpetični gingivostomatitis, a ponovna infekcija i aktivacija virusa koji se trajno nalazi u telu, javlja se u slučajevima oslabljenog imuniteta.

Doktor Kuljača navodi i da je često razlog javljanja virusne infekcije poremećena bakterijska flora u usnoj duplji, zbog preterane upotrebe antibiotika.

- Čak i određeni oblici aftoznih lezija, koje su češće uzrokovane bakterijama, mogu da budu izazvane prisustvom virusa u usnoj duplji, kao i određeni vrlo retki stomatitisi usne duplje - dodaje dr Kuljača.

Tokom virusnih infekcija usne duplje savetuje se umerena ishrana bez jako začinjenih jela, bez šećera i potpuna promena načina života, uz izbegavanje stresnih situacija.

Kao terapija najčešće se koristi lokalna, u vidu gelova i masti. Da bi se preveniralo ponovno javljanje ovakvih infekcija, trebalo bi što pre popraviti oštećene i zube sa karijesom.

Izvor: Novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar