Analiza: Šta može Zvezda u Top 16?

Pokušali smo da procenimo šanse izabranika Dejana Radonjića u drugoj fazi Evrolige, a ono što je sigurno je da će publika uživati u 14 novih velikih utakmica.

Košarka 22.12.2014 | 23:40
Analiza: Šta može Zvezda u Top 16?

Košarkaši Crvene zvezde plasmanom u Top 16 fazu Evrolige napravili su istorijski uspeh i navijači beogradskog kluba imaće prilike da gledaju još najmanje sedam velikih utakmica u nastavku sezone. Pokušali smo da da napravimo analizu rivala koji čekaju Zvezdu u nastavku takmičenja, kao i okvirnu prognozu dometa crveno-belih.

REAL MADRID (8-2 u prvoj fazi) - Slavni Kraljevski klub osvojio je prvo mesto u A grupi, ali je evidentno da nije dominantan kao prošle sezone. „Kičmu“ ekipe kao i prethodne sezone čine Serhio Rodrigez, Rudi Fernandez, Serhio Ljulj i Janis Burusis. Real je u prvoj fazi Evrolige izgubio na gostovanju turskom Efesu, dok ih je u Madridu iznenadio Uniks iz Kazanja. Kao i svake godine, Kraljevski klub ima ambiciju da dođe do trofeja, prvog od 1995. godine.

PROCENA: Zvezda gubi u obe utakmice.

BARSELONA (9-1) - Kao i svake sezone u prethodne dve decenije, katalonski gigant jedan je od najozbiljnijih kandidata za plasman na završni turnir. Jedini poraz u prvoj fazi doživeli su na svom terenu protiv Fenerbahčea. Ante Tomić je dominantan pod košem, veteran Huan Karlos Navaro, iako ima problema sa povredama, i dalje je tu, spreman da pogodi kada je gusto, kao i Marselinjo Uertas. Neće Barseloni biti lako u Beogradu, ali je ipak favorit u oba meča.

PROCENA: Zvezda gubi u obe utakmice.

MAKABI (7-3) - Ponos Izraela ove sezone brani titulu šampiona Evrope osvojenu proletos na Fajnal foru u Milanu. Makabi je osvojio drugo mesto u B grupi, iza neprikosnovenog CSKA iz Moskve. Devin Smit je najbolji strelac giganta iz Tel Aviva, a tu su još i odlični Džeremi Pargo i Brajan Rendl. Za očekivati je da uoči starta Top 16 faze bude određenih promena u timu, a jedna od njih je i odlazak centra Aleksa Marića. Prošle sezone Makabi je u Evroligi dva puta dobio Zvezdu, ali crveno-beli sigurno imaju šansu pred ispunjenom Arenom u Beogradu.

PROCENA: Zvezda pobeđuje u Beogradu, Makabi u Tel Avivu.

PANATINAIKOS (5-5) - Velikan iz Atine osvojio je treće mesto u C grupi, a ove sezone igrao veoma promenljivo u elitnom evropskom takmičenju. Ej Džej Sloter predvodi listu strelaca kod Zelenih, u skoku dominira Džejms Gist, a sve to organizuje i „pakuje“ iskusni i trofejni Dimitris Dijamantidis. Član tima iz Atine je i bivši košarkaš Zvezde Demarkus Nelson, ali on je u oktobru doživeo ozbiljnu povredu tibule. Kao i Makabi, i Panatinaikos je prošle sezone dva puta igrao protiv Zvezde i pobedio je i u Atini i u Beogradu. U oba slučaju to su praktično bili mečevi na jednu loptu, s tim što je i ove sezone u Atini favorit Panatinaikos.

PROCENA: Zvezda pobeđuje u Beogradu, a Panatinaikos u Atini.

GALATASARAJ (4-6) - Novi sudar sa turskim gigantom, verovatno će, nažalost, doneti nove tenzije koje nemaju mnogo veze sa sportom, a sve zbog ubistva navijača crveno-belih Marka Ivkovića u Istanbulu uoči meča u prvoj fazi. Zvezda je tada izgubila tek posle dva produžetka, a u Areni je slavila. U odnosu na prvu fazu, Galatasaraj je ostao bez Nejtana Džavaija, Pjetra Aradorija i Furkana Aldemira. Doveli su Patrika Janga. Crveno-beli su protiv Turaka svakako favoriti u Beogradu, a čini se da će Istanbul biti jedno od gostovanja gde će Zvezda moći da traži šansu za brejk.

PROCENA: Zvezda pobeđuje u Beogradu, Galatasaraj u Istanbulu.

ŽALGIRIS (5-5) - Litvanci su kroz „iglene uši“ obezbedili plasman u Top 16 fazu i trebalo bi da predstavljaju nešto lakšeg rivala. Makar na papiru... Osvojili su treće mesto u A grupi, iako po prikazanim partijama nisu oduševili. Bez ikakve dileme, Džejms Anderson je najbolji igrač ovog tima. Prvi je strelac i asistent, a treći po broju skokova u Žalgirisu. Pobeda Zvezde u Beogradu ne bi smela da dođe u pitanje, ali je pitanje kako u će se crveno-beli snaći u Litvaniji, pogotovo ako domaćina krene šut.

PROCENA: Zvezda pobeđuje u Beogradu, Žalgiris u Kaunasu

ALBA (4-6) - Biće to sudar Zvezdine legende Saše Obradovića, sada trenera Berlinaca, sa bivšim klubom. Alba je u prvoj fazi zabeležila četiri pobede i šest poraza i zauzela je četvrto mesto u grupi. Džamel Meklin je najbolji strelac, a tu su još Klif Hemonds i Redži Reding. Crveno-beli će protiv Albe verovatno imati najbolju šansu da ostvare obe pobede u grupi.

PROCENA: Zvezda pobeđuje u obe utakmice.

Ako se obistine naše prognoze, Crvena zvezda će u Top 16 ostvariti učinak od pet ili šest pobeda, odnosno sedam ili osam poraza. Ovaj sistem takmičenja u Top 16 uveden je pre dve godine. U sezoni 2012/13 u četvrtfinale se plasirala Laboral Kuća sa osam pobeda i šest poraza, a ispod crte ostali su Himki, Montepaski i Malaga sa učinkom 7-7. Prošle sezone već je bilo malo drugačije, pošto je sedam pobeda bilo dovoljno. Pre toga sistem takmičenja bio je drugačiji...

Komentari / 0

Ostavite komentar