Oni mogu još! Godinama kažu - NE!

Fudbal u četvrtoj i petoj deceniji. Strast za loptanjem ne napušta staje majstore, koji mogu sve, samo ne i da kažu konačno zbogom lopti i kopačkama.

Fudbal 22.12.2014 | 23:01
Oni mogu još! Godinama kažu - NE!

Fudbalskih "metuzalema" sve je više. I po pravilu, obično su to igrači koji su se duže zadržavali u klubovima. Rajan Gigs je prošle sezone zavšio karijeru u 40. godini, a njegov godinu dana mlađi kolega, Italijan Alesandro del Pjero, još prkosi godinama.

“Pinturikio” je po odlasku iz Juventusa, obišao globus. Stigao do Australije i Sidneja gde je bio dve godine, da bi se trenunto zaustavio u Indiji, kao član ekipe Delhi Dinamos.

- Nisam još odlučio koliko ću igrati. Svestan sam da ne mogu gurati do 90. godine, ali ne mogu ni da odložim kopačke u stranu. Fudbal je moja strast. U ovoj formi mogu da igram bar još godinu - kaže Del Pjero.

Njemu društvo u Indiji pravi Francuz Rober Pires. On je napunio 41. godinu i još ne pomišlja da prekine sa radom. Igra za Gou, veruje da će i sledeće godine učestvovati u Super ligi Indije.

- Sve zavisi, ako me pozovu, igraću opet. Spreman sam, volim fudbal, sve je moguće - kaže bivši as Arsenala.

I Alesandro Nesta je u poznim fudbalskim godinama (38). I njemu prija u Indiji, kao članu ekipe Čenajina, prvom na tabeli posle 14 mečeva u Superligi.

Italijana među “fudbalskim starcima” ima poprilično. Čak i u Seriji A, tu su Đanluiđi Bufon (36), Andrea Pirlo (35) i Frančesko Toti koji je zagazio u 39. godinu života.

Među vremešnim Špancima, lopta još ne da mira Raulu Gonzalezu, legendi Reala. Od januara će igrati u Njujorku za Kosmos i pomagati omladinskoj školi pri stvaranju mladih igrača.

Mnogo igrača je prešlo magičnu "granicu 40". Osim Rajana Gigsa, u 40. su se povukli i Dino Zof, Havijer Zaneti i Stenli Metjuz. Godinu dana kasnije Alesandro Kostakurta i nekadašnji golman Severne Irske Pat Dženings. Tedi Šeringem je igrao do 42. baš kao i Kamerunac Rože Mila, najstariji golgeter na Mundijalima. Ali Piter Šilton, bivši golman Engleske, branio je čak do 47!

A u Srbiji, sinonim za trajnost na terenu je kapiten Partizana, Saša Ilić. Kada neko ima više od 700. nastupa u dresu kluba, znate koliko vredi. Sale pred sobom ima još jedan cilj, da prestigne legendu Momčila Vukotića koji je odigrao čak 791 utakmicu u crno-belom dresu...

Komentari / 0

Ostavite komentar