Pjongjang ponovo prijeti

Severna Koreja zapretila je danas da će izvesti napade na Belu kuću, Pentagon i "ceo kontinentalni deo SAD - koji predstavljaju septičku jamu terorizma" posle spora oko hakerskih napada na kompaniju "Soni pikčers" koji je još više zategao odnose Vašingtona i Pjongjanga.

Svijet 22.12.2014 | 10:00
Pjongjang ponovo prijeti

U saopštenju Komisije za nacionalnu bezbednost u Pjongjangu ocenjeno je da američki predsednik Barak Obama nesmotreno širi glasine da je Severna Koreja orkestirala hakerske napade na "Soni" zbog njenog spornog filma "Intervju".

Komisija, kojom predsedava lider zemlje Kim Džong-un, upozorila je da je vojska Severne Koreje spremna da upotrebi sve oblike ratne mašinerije protiv Vašingtona.
"Naš najžešći odgovor biće čvrsto usmeren na Belu kuću, Pentagon i ceo kontinentalni deo SAD - septičku jamu terorizma, čime ćemo nadmašiti protivodgovor koji je najavio Obama", kaže se u saopštenju koje prenosi severnokorejska agencija KCNA.

Kompanija "Soni" našla se na meti hakerskih napada zbog svog filma "Intervju", koji govori o izmišljenom atentatu na lidera Severne Koreje Kim Džong Una.

Federalni istražni biro (FBI) vodi istragu o hakerskom napadu na kompaniju za koji se sumnja da je izveden iz Severne Koreje.

Ta zemlja odbacuje umešanost u sajber aktivnosti protiv Sonija.

Američki predsednik Barak Obama najavio je juče da će Vašington "proporcionalno" odgovoriti na napade, kao i da će razmotriti da li da Severnu Koreju ponovo vrati na listu zemalja koje sponzorišu terorizam.

Napad i pretnje hakerskih grupa primorali su "Soni pikčers" da povuče komediju "Intervju", koja je trebalo da bude premijerno prikazana u bioskopima tokom božićnih praznika.

Hakerska grupa koja je sebe nazvala "Čuvari mira" objavila je saopštenje u kojem obećava "gorku sudbinu" za one koji budu išli da gledaju film, a njujorška premijera je već otkazana.

U kratkom saopštenju napisanom na gramatički neispravnom engleskom jeziku, grupa podseća na terorističke napade u SAD 11. septembra 2001, a zatim upozorava građane da se drže podalje od bioskopa u kojima će se prikazivati ovaj film.

Izvor: TANJUG

Komentari / 0

Ostavite komentar