Kosmajcu oduzeto 14 zgrada i kuća

Zakupci obejakta koji su u vlasništvu Dragoslava Kosmajca mesečnu rentu umesto njemu uplaćivaće ubuduće Direkciji za oduzetu imovinu Ministarstva pravde Srbije.

Srbija 22.12.2014 | 09:20
Kosmajcu oduzeto 14 zgrada i kuća

Od Dragoslava Kosmajca (61), osumnjičenog za poresku utaju, prevaru i falsifikate, privremeno je oduzeto 14 zgrada i kuća, sportska hala, hotel...

Osim centralnog zdanja u Žabljačkoj ulici na Zvezdari, gde je živeo sa suprugom i sinom u vili na placu od 10,4 ara s pomoćnim zgrada i bazenom, oduzeti su i objekti koji su pod zakupom kao stambeni i poslovni prostor. Ti zakupci će mesečnu rentu, umesto Kosmajcu kao dosad, ubuduće uplaćivati Direkciji za oduzetu imovinu Ministarstva pravde.

U Ulici majke Angeline Kosmajcu je oduzeta sportska hala, još jedna zgrada u kojoj su svlačionice i kafe-bar, kao i dve stambene zgrade i garaža na istoj adresi nepoznate kvadrature.

Kosmajac je sa sinom Lazarom (24) suvlasnik zemljišta od 14 ari u Bulevaru kralja Aleksandra na kome je nedovršeni hotel od 322 kvadrata. U Bulevaru su Kosmajcu oduzeti plac od 3,2 ara na kome su dve stambene zgrade, trećina placa od 13,8 ari i trećina stambene zgrade i četiri pomoćna objekta.

Oduzeta je i trećina još jednog placa od 1,8 ari i polovina placa od 1,2 ara, takođe u Bulevaru kralja Aleksandra, kao i jedna garaža u istoj ulici.  U opštini Zvezdara su Kosmajcu oduzeta još dva placa od ukupno 7,56 ari.

U Ustaničkoj ulici oduzeta mu je poslovna zgrada od 242 kvadrata, polovina druge poslovne zgrade od 114 kvadrata i poslovno-stambena zgrada površine 96 kvadrata. 

U Ulici Milana Rakića Kosmajcu je oduzeto 5,14 ari zemljišta sa stambenom i pomoćnom zgradom na jednoj adresi, a na drugoj dve trećine stambene zgrade i garaža, a privremeno je ostao i bez 30,7 ari zemljišta u Grockoj.

Od njegove supruge Aleksandre (53) na Smederevskom putu zaplenjeno je 7,9 ari zemljišta s porodičnom zgradom od 90 kvadrata, dve pomoćne zgrade od ukupno 50 kvadrata i garaža, kao i plac u Koraćici od 10,34 ara i stambena zgrada nepoznate kvadrature.

Protiv Kosmajca su viša tužilaštva u Beogradu i Sremskoj Mitrovici, kao i beogradsko Prvo osnovno tužilaštvo, pokrenula pet postupaka za poresku utaju, podstrekivanje na zloupotrebu službenog položaja, prevaru, protivpravno zauzimanje zemljišta i falsifikovanja isprava.

Pritvor mu je određen u postupku koji vodi Više tužilaštvo u Beogradu i gde je jedino imao priliku da iznese odbranu, ali je to odbio, jer nije bio prisutan njegov izabrani branilac, već advokat po službenoj dužnosti.

U Direkciji za oduzetu imovinu kažu da će obim i struktura privremeno oduzete imovine porodice Kosmajac biti precizno utvrđeni nakon sprovođenja rešenja sudije za prethodni postupak.

„Sve će biti poznato nakon uvida u izvode iz katastra i kupoprodajne ugovore, uz poređenje stanja na terenu kako bi se ustanovile činjenice o kvadraturi i nameni objekata, kao i o eventualnim korisnicima“, kažu u Direkciji.

Kosmajca je premijer Aleksandar Vučić nekoliko puta označio kao ključnog narko-dilera, a ime mu se navodi i u Beloj knjizi MUP-a Srbije iz 2001. gde se takođe navodi kao jedan od glavnih trgovaca drogom.

Izvor: BLIC

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bezobrazluk

22.12.2014 10:27

taman se čovjek skućio vi oduzimate , a šta će sinčić , on nema IRB da ga pogura kojim miliončićem .

ODGOVORITE
Name

pitanjce

23.12.2014 01:07

A šta je političarima koji su takodje u kriminalu do grla? Što njih ne uhapse.

ODGOVORITE