Nema pregovora do kraja 2015.godine

Otvaranje pristupnih pregovora između Srbije i Evropske unije po poglavljima ne može se očekivati pre kraja iduće godine, izjavio je politički analitičar Dušan Janjić.

Srbija 21.12.2014 | 19:09
Nema pregovora do kraja 2015.godine

Insistiranje nekih država Evropske unije da se poglavlje 35 – tiče se primene Briselskog sporazuma otvori kao prvo, rezultat je - prema njegovim rečima, pristanka Srbije da svojevremno prihvati dokument nazvan non peiper.

Janjić je takođe potvrdio da normalizacije odnosa sa Prištinom ne pdrazumeva priznavanje nezavisnosti Pokrajine.

U međuvremenu, očekuje se da polovinom januara bude nastavljen dijalog Beograda i Prištine na nivou premijera. Oni bi do sredine iduće godine trebalo da okončaju razgovore o mnogim temama.

Pojedine države Unije insistiraju da prvo poglavlje koje će biti otvoreno bude 35-to - odnosi se na primenu briselskog sprazuma. To nije ništa novo precizira Dušan Janjić i potseća da su Nemačka i Velika Britanija takav zahtev, a kasnije je podržan i od drugih zemalja, implementirale u takozvani non peiper.

Janjić konstatuje i da normalizacije odnosa sa Prištinom ne znači i priznavanje nezavosnosti Kosova i Metohije.

I šef delegacije Evropske unine u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je prvi korak normalizacije primena potpisanih sporazuma, a ne verifikacije suvereniteta.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar