Digli ruke od groba đenerala Draže

Komisija za pronalaženje groba Draže Mihailovića rasformirana, a Komisija za masovne grobnice bez novca. Neistraženi Lisičji potok i Veliko ratno ostrvo. Druga komisija registrovala je 211 stratišta.

Srbija 21.12.2014 | 18:00
Digli ruke od groba đenerala Draže

Ni tri godine od „otvaranja potrage“ za zemnim ostacima komandanta Jugoslovenske vojske u otadžbini generala Dragoljuba Mihailovića, javnost ne zna gde je pokopan, da li potraga još traje, ako je zaustavljena zašto je zaustavljena, da li su pretražene sve potencijalne lokacije i koliko je to traganje koštalo.

Državna komisija za utvrđivanje okolnosti pogubljenja generala Mihailovića, formirana 27. aprila 2009, pune dve godine istraživala je arhive, saslušavala svedoke, kopala po dokumentacijama u Londonu i Moskvi. Pošto je predstavila nalaze 14. aprila 2011, posao preuzima Državna komisija za pronalaženje i obeležavanje tajnih grobnica ubijenih posle 12. septembra 1944. I ona je počela da radi dve godine ranije. U rukama je imala iskaze više svedoka da je Draža pogubljen kraj zida nekadašnjeg zatvora na Adi Ciganliji. Iskopavanja, koja je vodio istoričar Srđan Cvetković iz ove druge Državne komisije, počela su 18. juna 2011, a prve rupe blizu čuvenog ružičnjaka napravili su upravo Cvetković, Vladimir Todorović iz Tužilaštva za ratne zločine i Blažo Đurović, vlasnik privatnog preduzeća za geodetske radove i rođak ravnogorca Đure Đurovića. Nađeno je više kostiju, ali je ekspertiza na Institutu za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu, mesec dana kasnije, pokazala da su ostaci - životinjski. Posle toga sve je zamrlo i zavladala je tišina.

Danas, tri godine kasnije, jedini koji je raspoložen da priča o onome što se desilo jeste Srđan Cvetković iz Komisije za otkrivanje tajnih grobnica. On kaže da Državna komisija za istinu o Draži više ne postoji čak ni na papiru, dok Komisija za tajne grobnice formalno postoji, ali faktički su joj vezane ruke jer ne dobija ni dinara za rad. Cvetković ne zna koliko su istraživanja tzv. Dražine komisije koštala, ali objašnjava da je sondiranje terena bilo donacija Đurovića, a njegov angažman volonterski. Takođe kaže da je ta komisija uradila maksimum koji je mogla: pregledala je sve dostupne arhive, saslušala više desetina svedoka i na osnovu poklapanja iskaza njih četvoro locirala Adu Ciganliju kao mesto pogubljenja i potencijalnu tajnu grobnicu.

- Svi svedoci su bili sekundarni, nijedan nije bio očevidac. Zapisnik sa streljanja nije nađen, jer je „šetao“ od jedne političke instance do druge, i na kraju nestao. Arhivski fondovi su iscrpljeni i dok se eventualno ne pojavi nestali, ključni dokument, novih tragova nema, kao ni novih svedoka. Ostalo je samo uverenje da je telo generala Mihailovića posle streljanja ili uništeno ili izmešteno na drugu tajnu lokaciju - objašnjava Cvetković.

Ostala mesta pominjana tokom rada komisije kao potencijalne skrivene grobnice (Lisičji potok i Veliko ratno ostrvo), kako potvrđuje Cvetković, nikada nisu ispitane. Kaže, svedočenja o tim lokacijama bila su „odokativna“.

Što se tiče rada ove druge komisije, ona je napravila veliku bazu od 56.000 žrtava koje su likvidirane mahom bez suđenja, iz političkih razloga, i zakopane u masovne grobnice. Utvrđeno je ko je kada i gde streljan. Locirane i ekshumirane su grobnice u Sivcu, Boljevcu i Gumištu kod Vlasotinca.

- Samo u Beogradu ima desetak takvih stratišta, a u ostalim opštinama u Srbiji po jedno ili dva. Novca, međutim, za dalje istraživanje nema, a Komisija nema ni ingerencije da naloži sondiranje, kopanje, ekshumaciju i veštačenje. To mogu da odrade samo sud i tužilaštvo. Mi čak ne možemo ni da obeležimo mesta egzekucije - tvrdi Cvetković.

Dodaje i da je Komisija popisala 211 tajnih grobnica do sada, iako ih sigurno ima mnogo više. Tridesetak najvećih, kaže, trebalo bi obeležiti. Između ostalih: Lisičji potok, Slavnik kod Leskovca, kruševačku Magdalu, Bubanj kod Niša, Kraljevicu kod Zaječara, Čačak pored Morave i valjevsko naselje Peti puk. Stratište kraj mosta na Savi u Šapcu već je obeležilo jedno udruženje građana.

- Verovatno neće biti nikakvog pomaka dok se ne donese politička deklaracija u parlamentu kojom bi se osudila ova masovna streljanja. To nam je, uostalom, preporučio Savet Evrope 2006. i Evropski parlament 2009. - zaključuje Cvetković.

-Srpski golootočani na Mirogoju

Komisija za tajne grobnice pronašla je dokaze da je nemali broj golootočana iz Srbije sahranjen na zagrebačkom groblju Mirogoj, u neobeleženim grobnicama. Da bi se istražilo ko sve tamo počiva potreban je međudržavni dogovor Beograda i Zagreba. Među onima koji su gotovo sigurno tamo sahranjeni je i Đorđe Mladenović, koji je na paklenom ostrvu bio istovremeno kad i njegov sin Radoslav. Dešavalo se da jedan od njih dvojice bude u „toplom zecu“ i batina drugog. Radoslav je preživeo. Đorđe je nađen mrtav, sa ekserom u glavi! Neistraženih masovnih grobnica ima i oko Prizrena, Dečana, Peći...

-Ključni iskaz snimljen

„Dragoljub Mihailović streljan je 17. jula 1946, u prvim jutarnjim časovima, na Adi Ciganliji, a njegovo telo bačeno je u krečanu pokraj ograde zatvora, koja je posle nekoliko dana zatrpana. Oružjem sa prigušivačem streljana su tada još sedmorica osuđenika, a osmi, Dragi Jovanović, uprkos zvaničnom državnom saopštenju da je likvidiran, živeo je još dve-tri godine i potom ubijen. Tom činu prisustvovali su Slobodan Penezić Krcun, ministar unutrašnjih poslova Srbije, Josip Hrnčević, tužilac FNRJ, pukovnik Miloš Minić, vojni tužilac, Mihajlo Đorđević, predsednik sudskog veća, Slobodan Krstić Uča, funkcioner Ozne...“

Ovo je ključni trag za „Dražinu komisiju“ - iskaz Slobodana Krstića, koji su devedesetih snimili Miladin Gavrilović iz Zadužbine kralja Petra na Oplencu i novinar Mileta Nedeljković.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Dejan Radenkovic

21.12.2014 13:48

Sramota za našu Srbiju za sve i svašta se odvaja novac pa valjda je red da pronađemo ostatke našeg generala kad već nemožete glavu cara Lazara

ODGOVORITE
Name

gromovnik

21.12.2014 14:45

Prodase sve primili pare da netraze dalje

ODGOVORITE
Name

Krcun i ostali udbasi

21.12.2014 15:30

Ti udbasi su bili veliki srpski izdajnici poput Krcuna,Jove Kapicica i ostalih

ODGOVORITE
Name

Nebojša

21.12.2014 15:59

Kojeg našeg generala? Daj ljudi manite se neosnovanih priča o ovom izdajniku i nacističkom i fašističkom slugi. Kao prvo treba znati da taj oficir trule kraljevine nije bio dorastao zadatku koji možda on sam sebi na početku rata,odnosno nakon kapitulacije kraljevine i jest postavio. Taj ćovjek čitavo vrijeme rata zajedno sa neprijateljom,Nijemcima i Italijanima ratuje protiv partizanskih jedinica. Zločini četnika su kristalno jasni i istorija ih je davno prepoznala i izdefinisala. Nažalost,svjedoci smo brutalne prepravke istorije,u kojoj nažalost učestvuju i neki kvazi istoričari,koji za račun srpskog nacionalizma iznose morbidne laži koje veličaju četničku ideologiju. Svaki Srbin koji iole zna činjenice o drugom svjetkom ratu,zasigurno neće nasjesti na priče o pozitivnoj ulozi ovih kvislinških formacija. Onaj ko plasira ovakve priče sigurno ne misli dobro svom narodu.

ODGOVORITE
Name

Митар

07.08.2017 13:56

Да Небоја, сваки Србин који нешто зна о Другом св. рату, рећи ће ти да скоро ништа не знаш, а још мање разумеш, јер све што пласираш јесу ставови једне странке - КПЈ.Ти несвесно наступаш као њен портпарол.Наука је одавно почела да превазилази део по део те пропаганде, али неки људи то не желе да виде и прихвате.Но, чињенице су неумољиве и сваком остаје да одлучи да ли ће стајати уз вертикалу слободе: Карађорђе-Ж.Мишић-Д.Михаиловић-Р.Младић или уз вертикалу масовних убица Срба - Ф. Јозефа, Хитлера, Павелића, Ј. Броза, Туђмана и Изетбеговића.

Name

Čiča

21.12.2014 16:07

Mi njega volimo i voljećemo ga, to nam ne možete zabraniti!

ODGOVORITE
Name

xxl

21.12.2014 16:12

ma formirace oni bezbroj komisija samo da imaju razlog za pljacku narodnog dobra ao njihovom patriotizmu suvisno je komentarisat krecem od sebe doslo vrijeme da mi se sav patriotizam sveo na licni budzet i kako da prehranim porodicu

ODGOVORITE
Name

vojvoda

21.12.2014 16:45

Ti nebojsa ne znas sta pricas on je branio svoj narod da je bogdom bilo takvi jos ka on cvijetin todic s Ozrena sad bi bilo drugacije i bolje

ODGOVORITE
Name

Hajduk

21.12.2014 16:53

Treba za to odrediti mjesto,izmisliti koscice , podici spomanik pa to rjesiti za sva vremena . neka narod dolazi ,bice i zarade .

ODGOVORITE
Name

munja

21.12.2014 17:04

To je Četnik bio nekad pa mu partizani uništili gene što se niste uzdizali Za vreme Yugoslavije tako sa tim Četnicima .Zato ste Jugoslaviju rasturili da se nemorate skrivati po pećinama

ODGOVORITE
Name

tetak mata

21.12.2014 18:58

A naći će ga pred izbore kad bude trebo ko i antoniju bilić što je ubio paravinja odjednom slučajno našli pored parkinga a vamo isusili jezero i sprovod bio bez publike

ODGOVORITE
Name

Partizan

21.12.2014 20:56

Da je ovakvih kao Nebojša , da se stvari malo pojasne. Moj otac je bio učesnik rata ,41-45, Dosta sam se ruznih priča naslušao sta su radili vlastitom narodu. Pa valjda ću vjerovati ocu !

ODGOVORITE
Name

rodjo

21.12.2014 21:39

Re Partizan.Sta kaze Tata,neimadose zadatak za 4god da napadnu Srpsku klaonicu u JASENOVCU.Vidis gdje su sve velike bitke vodjene,gdje su 95%zivjeli Srbi.Podijeli bracu u dvije vojske pa udri,plus ustase,handzar divizije,svabe i ostali.To je bijo cilj,sto vise da izgine Srba.Sve sto vam nije jasno,obratite se gospodinu MILOMIRU MARICU ,,CIRILICI,,neka vam objasni.

ODGOVORITE
Name

Za Nebojšu

21.12.2014 22:44

Idi pa se se liječi od komunističke ideologije. Draža je bio srBski patriota.

ODGOVORITE
Name

Srbin sa Majevice

21.12.2014 23:04

Vi,crveni,da ucutite.Pa vi ste upravo oni koji su prepravljali istoriju onako kako vama odgovara.U svakom slucaju treba pronaci posmrtne ostatke i podici spomenik kakav odgovara SRBSKOM JUNAKU.

ODGOVORITE
Name

Njegos

22.12.2014 02:53

Re.Nebojsa. svaka ti je ka Njegosova

ODGOVORITE
Name

Opozicija

22.12.2014 09:13

Ima li kakva komisija da pomogne zivima, da se zaposle ljudi , da plata bude bar 500 € ? Na Manjaci ima prostora za 50 000 ljudi i milion ovaca pa kad uzmete pare budite sta hocete ocetnici ili partizani. Svaka tema koja nije ekonomska treba covjeku da oduzme pola sata vremena dnevno uz kafu a onda na posao. Ovaj narod se prvo mora izboriti da ovi na vlasti zive ne tretiraju kao stoku a onda ganjaj ideologiju kakvu hoces.

ODGOVORITE