Danas Djetinjci

Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici danas će obilježiti Djetinjce, kada odrasli simbolično vežu djecu, koja se "driješe", odnosno oslobađaju pripremljenim darovima.

Republika Srpska 21.12.2014 | 10:02
Danas Djetinjci

Djetinjci se slave treću nedjelju pred Božić. Odrasli rano ujutru, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, vežu djecu, a za vezivanje obično koriste kaiš, gajtan, kanap ili deblji konac. Obično se zavežu noge ili ruke, pa se jednim dijelom kanap zaveže za sto ili stolicu.

Vezivanje za Djetinjce, Materice i Oce ima višestruku simboliku. Simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama, zatim upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.

Dobra i štedljiva djeca prikupe nešto sredstava štednjom, pa za taj dan nabave neku "čast" i "driješe" se onima koji ih vežu.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

heo

21.12.2014 09:24

Srecan praznik svima... :)

ODGOVORITE
Name

miki

21.12.2014 11:03

Srecan praznik svima koji ga slave...

ODGOVORITE
Name

holland

21.12.2014 11:16

Nije danas slobodan dan u rs posto je praznik?

ODGOVORITE
Name

PRAVOSLAVAC SRBIN REPUBLIKE SRPSKE.

21.12.2014 11:46

SRECNE DETINCE SVMA KOJI SU PRAVOSLAVNE VERE DA SE DJECA UCE VERI HRISTOVOJ.I VERI PRAVOSLAVNOJ DA SE UMNOZAVAJU I POBOZAVAJU I DA BUDU HRISTOVI UCENICI VERE PRAVOSLAVNE .DECI REPUBLIKE ZELIM LEPO I SRECNO DETINSVO KOJIMA SU OCEVI POHAPSENI OD STRANE DOMACIH IZDAJNIKA.I DECI TIH NAPACENIH OCEVA KOJI NISU MOGLI ISKORISTITI SLOBODU DA PROSLAVE DETINCE SA SVOJIM OCEVIMA .ODVEDENI SU OD SVOJE DJECE KOJOJ SU IZVOJEVALI SLOBODU U REPUBLICI SRPSKOJ DA PROSLAVE U LEPOM RASPOLOZENJU I DA CUVAJU SVOJU VERU I TRADICIJU .BOZE PRAVDE I ONOJ DJECI CIJI SU RODITELJI POHAPSENI SAMO ZATO STO SU SRBI I STO SU SE BORILI ZA BUDUCNOST SVOJE DJECE I SVOJIH KUCNIH PRAGOVA DOSLI SU NEZNABOSCI I JERETICI PA SU TE SRPSKE HEROJE POHASILI .BOZE PRAVDE I NEKA VAM JE SRECAN PRAZNIK DRAGA SRPSKA PRAVOSLAVNA DJECO CUVAJTE TRADICIJU SVOJIH OCEVA I MAJKI SRPKINJA KOJA ZASEZE DUBOKO SA KORENIMA SRBA NA OVIM PROSTORIMA PRE HRISTA NEKA JE SRECNO I DUGOVJEKO. REPUBLICI SRPSKOJ I VELIKOJ SRBIJI SA SRPSKIM KOSOVOM I METOHIJOM. BOZE PRAVDE SPASI PRAVEDNIKE AMIN.

ODGOVORITE
Name

Sneza

21.12.2014 15:57

Srecan praznik, sine moj!

ODGOVORITE