U Srpskoj briga mnogo, a para malo

Euforija oko izbora nove Vlade Srpske je utihnula. Premijerka Željka Cvijanović i ministri su položili zakletvu i obećali da će raditi u interesu naroda. Svečanost, fotografisanje i paradiranje su završeni. Sada su pred njima mnogobrojni problemi - siromaštvo, nezaposlenost, javni dug, male plate, zavisnost od MMF, kriza u zdravstvu i privredi!

Republika Srpska 20.12.2014 | 19:02
U Srpskoj briga mnogo, a para malo

Prvi zadatak vlasti je donošenje budžeta i ekonomske politike za 2015. u kojoj se, po oceni analitičara, očekuju mnogi izazovi, a finansijsku situaciju dodatno bi moglo da oteža dalje prolongiranje isplate nove tranše MMF od 134 miliona maraka, što bi već na proleće moglo da dovede do problema u isplati plata u javnom sektoru.

Pred ministrima su i stalni zahtevi za povećanje plata i penzija, od kojih prosečan radnik i penzioner ne može da obezbedi minimum egzistencije. Tu su i apeli za stvaranje boljih uslova za rad u bolnicama i školama, povećanje izdvajanja za boračke kategorije... Evidentan je i rast dugovanja javnih fondova i preduzeća, posebno onih u elektroenergetskom sektoru.

Premijerka RS Željka Cvijanović uverava da će Vlada već od januara snažno ući u reforme.

- Budžet i ekonomska politika za 2015. trebalo bi da budu usvojeni za desetak dana - poručila je ona.

Najavljene su reforme u javnom sektoru, zdravstvu, pravosuđu, obrazovanju, penzijskom sistemu, nastavak ulaganja u velike energetske i infrastrukturne projekte.

Opredeljenje nove vlade je da se penzije dodatno povećaju u narednom periodu.

 

ENERGETSKI SEKTOR

- Izgradnja TE "Stanari" i planirana izgradnja TE "Ugljevik 3" trenutno su najveće investicije u regionu. Nastaviće se iizgradnja HE "Mrsovo", HE "Dabar", HE "Ulog", HE "Bočac 2". Samo u 2015. realno je očekivati završetak izgradnje oko 12 malih hidroelektrana, i početak izgradnje još najmanje njih 10.

 

- Dalje poboljšanje materijalnog statusa penzionera ostaje cilj i nove vlade - obećala je Cvijanovićeva.

Predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da su penzioneri zadovoljni predloženim merama.

- Očekujemo redovnu isplatu penzija i povećanje uplate doprinosa za penzijski sistem. Naravno, ako to uslovi dozvole, nadamo se i daljem blagom rastu penzija, jer naši penzioneri imaju najmanja primanja u regionu - kazao je Rakulj.

Premijerka je najavila i rasterećenja u privredi i zadržavanje stimulativne poreske politike - najniže poreske stope u domenu direktnog oporezivanja imovine i dohodaka građana i privrednih subjekata.

- Ogromni porezi i nameti su uništili privredu. Smanjenje poreza i ukidanje "parafiskalnih nameta", kojih sada u RS ima 112, dovelo bi do smanjenja sive ekonomije, jer bi poslodavci redovnije izmirivali svoje obaveze. Treba nam i novi zakon o radu, jača zaštita domaće proizvodnje, a naša šansa je u poljopriredi i energiji - kaže predsednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin.

Predsednik Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović očekuje da Vlada nastavi sa posebnom pažnjom da se bavi problemima boračkih kategorija.

- Treba završiti program stambenog zbrinjavanja porodica poginulih i RVI, nastaviti redovnu isplatu boračkih primanja i obezbediti radna mesta za decu poginulih boraca i povećati izdvajanja za civilne žrtve rata - rekao je Mitrović.

 

Vlada nastavlja gradnju auto-puteva u RS.

- Uz izgrađeni auto-put Banjaluka-Gradiška, završićemo i gradnju auto-puta Banjaluka-Doboj. Naš cilj ostaje izgradnja mosta na Savi kod Gradiške, ali taj projekat zavisi od Hrvatske. Radićemo na izgradnji auto-puta na Koridoru "Pet ce", koji je jedan od najvažnijih projekata saobraćajne infrastrukture u jugoistočnoj Evropi. Vode se pregovori sa kineskim partnerima za izgradnju auto-puta na deonici Glamočani - Banjaluka - Mrkonjić Grad - Mlinište - navedeno je u ekspozeu.

 

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

LOJO

20.12.2014 18:16

VLADA NASTAVLJA GRADNJU AUTOPUTEVA. ETO JESCEMO KAMENJA.KRAMPE U RUKE I NA AUTOPUT.

ODGOVORITE
Name

Torabi

20.12.2014 18:39

"siromaštvo, nezaposlenost, javni dug, male plate, zavisnost od MMF, kriza u zdravstvu i privredi!" se ne moze rjesiti s postojećim ustavom i postojećom politickom garniturom.

ODGOVORITE
Name

Alan Ford

20.12.2014 18:46

Ovo je ubjedljivo najjadnija vlada do sada.Premijerka je notorni lazov koja svoju nesposobnost skriva iza velikih praznih govorancija i bahatog garda u stilu Dodika sto apsolutno ne prilici jednoj zeni.

ODGOVORITE
Name

posjetilac

20.12.2014 19:04

Za Tobe jarabi: Što je ustav smetnja ekonomskom napredku?

ODGOVORITE
Name

slobo

20.12.2014 19:19

Zaista je zalosno u kakvoj zemlji zivimo.

ODGOVORITE
Name

007

20.12.2014 19:51

Re Torabi;Možda bi ti više odgovarala UNITARNA BOSNA??

ODGOVORITE
Name

лажови

20.12.2014 19:54

Прво лажу да су се опредјелили да раде,лажу да знају да раде, лажу да ће урадити то што пишу, па не може она да не лаже када баја лаже на н-ту потенцију, али људи до када ћемо то толерисати, они су стекли утисак да је то све нормално, а ништа није нормално, па ни ми који смо слуђени константним лагаријама, кад ћемо доћи до памти, изгледа никада подржавајући ову гомилу безобразних и неодговорних људи???

ODGOVORITE
Name

oko

20.12.2014 21:08

Valjalo bi obrnuto ali nemoguce je.

ODGOVORITE
Name

rodjo

21.12.2014 15:29

Sta ce oni graditi u energetskom sektoru? Nazalost, zar to nije vec strancima prodato.Da su bogdom se zaduzivali i sami gradili,koristi bi imala drzava.A auto-put znamo cija privatna firma izvodi radove,zato je dvaput skuplji.

ODGOVORITE