Zlatkovićeva na odmor, Mutabdžija među studente

Dio ministara iz prethodnog saziva Vlade Republike Srpske, nakon što njihove fotelje zauzmu novoimenovani, vratiće se poslovima kojima su se bavili prije ulaska u izvršnu vlast, neki će otići u druge fotelje, a ima i onih koji će do pronalaska novog angažmana primati ministarsku platu još pola godine.

Republika Srpska 20.12.2014 | 07:54
Zlatkovićeva na odmor, Mutabdžija među studente

Nakon imenovanja nove Vlade sedam ministara iz prethodne će u potragu za novim radnim mjestom, a da li će i dalje biti na budžetu, biće jasno nakon zvanične primopredaje dužnosti koja bi trebalo da bude obavljena iduće sedmice.

Zakonom o radnim odnosima u državnim organima Republike Srpske propisano je da izabrano lice po prestanku funkcije ima pravo da prima platu šest mjeseci nakon toga u iznosu u vrijeme prestanka funkcije.

Plata ministara u Vladi Republike Srpske iznosi oko 2.700 maraka. Pravo na ovu privilegiju prestaje automatski ukoliko ta osoba pronađe novi posao ili stekne pravo na penziju.

Za sada je jasno da će zakonsko pravo iskoristiti Gorana Zlatković, koja odlazi sa pozicije ministra pravde. Zlatkovićeva je 2010. godine došla u Vladu Republike Srpske sa pozicije potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH.

Prvobitno je bila imenovana za ministra trgovine i turizma, da bi polovinom 2012. godine postala vršilac dužnosti ministra pravde, nakon što se sa te pozicije povukao Džerard Selman, koji je imenovan za predsjednika Ustavnog suda Republike Srpske.

Zlatkovićeva je poslije rekonstrukcije Vlade u martu prošle godine imenovana za ministra pravde.

Kaže da joj istek mandata nije teško pao i da jedva čeka da se odmori.

- Idem svojoj kući, da mirno spavam, da se odmorim. Koristiću pravo koje mi pripada po zakonu, a onda ću donijeti odluku u vezi sa daljim angažmanom - rekla je Zlatkovićeva i naglasila da još nije podnijela zahtjev za isplatu ministarske plate jer nije predala dužnost svom nasljedniku Antonu Kasipoviću.

Za razliku od Zlatkovićeve, njen kolega Igor Vidović kaže da neće koristiti pravo da prima platu. Vidović je u Vladu došao u martu prošle godine sa pozicije predsjednika Upravnog odbora Radio-televizije Republike Srpske.

Na čelu Ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju zamijenio je Željku Cvijanović, koja je imenovana za premijera.

- Neću koristiti "bijeli hljeb" uvažavajući situaciju u kojoj se nalazi Srpska. Gledaću da se vratim u svoju struku - izjavio je Vidović, koji je magistar elektrotehnike.

Odlazeći ministar prosvjete i kulture Goran Mutabdžija još nije odlučio da li će zatražiti da prima ministarsku platu, ali je siguran da se vraća u univerzitetske vode, iz kojih je i došao u Vladu 2013. godine.

- Vraćam se na fakultet u Istočno Sarajevo. Vrijeme koje imam sada iskoristiću da završim udžbenike na kojima sam ranije radio i da u novu školsku godinu uđem potpuno spreman - kazao je Mutabdžija.

U novoj Vladi neće biti ni dosadašnji ministar saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, koji je izabran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Odlazak iz Vlade neće teško pasti ni Nadi Tešanović, koja je cijeli mandat od 2010. do sada bila na čelu Ministarstva za porodicu, omladinu i sport. Ona je prije formiranja nove Vlade imenovana za delegata u Vijeću naroda Republike Srpske, gdje će zarađivati tek neznatno manje nego na dosadašnjem poslu.

Iz Vlade Republike Srpske odlazi i Željko Kovačević, koji je cijeli mandat bio ministar industrije, energetike i rudarstva. Prije izbora u Vladu bio je direktor najvećeg distributivnog preduzeća u sistemu "Elektroprivrede Republike Srpske" - banjalučke "Elektrokrajine".

Ministarske fotelje napuštaju i Radislav Jovičić, koji je u sklopu rekonstrukcije Vlade 2013. godine zamijenio Stanislava Čađu na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova, te Maida Ibrišagić-Hrstić, koja je iste te godine imenovana za ministra turizma i trgovine umjesto Gorane Zlatković.

Posljednji Jovičićev posao prije ulaska u Vladu bio je u Agenciji za istrage i zaštitu BiH (SIPA), a 2009. godine ga je smijenio visoki predstavnik Valentin Incko.

U Vladu je ušao nakon što je ta odluka ukinuta, jer nisu dokazane optužbe na njegov račun. Ibrišagić-Hrstić je prije imenovanja za ministra bila pomoćnik i savjetnik u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Gdje će Kovačević, Jovičić i Ibrišagić-Hrstić nastaviti karijeru za sada nije poznato, jer nisu odgovarali na telefonske pozive.

Ostaju u Vladi

Polovina ministara iz dosadašnjeg saziva ostaće i dalje u kabinetu Željke Cvijanović.

Zoran Tegeltija je ostao ministar finansija, Dragan Bogdanić zdravlja i socijalne zaštite, Jasmin Komić nauke i tehnologije, Stevo Mirjanić poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Srebrenka Golić prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije, Davor Čordaš izbjeglica i raseljenih lica, a Lejla Rešić uprave i lokalne samouprave.

U Vladi ostaje i Petar Đokić, ali će on jedini zamijeniti resor, pa će umjesto za rad i boračko-invalidsku zaštitu, biti zadužen za industriju, energetiku i rudarstvo.

Gdje će ministri nastaviti karijeru

Gorana Zlatković - primaće ministarsku platu dok ne pronađe novi posao

Goran Mutabdžija - vraća se na Univerzitet u Istočnom Sarajevu

Igor Vidović - tražiće posao u struci, neće primati ministarsku platu

Nedeljko Čubrilović - izabran za predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske

Nada Tešanović - izabrana za delegata u Vijeću naroda Republike Srpske

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

zvornik

20.12.2014 10:14

I sve tako, moj do mojega:O

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

20.12.2014 10:40

NIJE VALJDA KRAJ SVETA?

ODGOVORITE
Name

libero

20.12.2014 10:50

Zaboravili ste reći da je Milorad Dodik i dalje predsjednik. To znači sve od sad kao i do sad.

ODGOVORITE
Name

ribnik

20.12.2014 11:03

Ja vas pozivam da dodjete u Ribnik da vidite šta rade Dodikovi kriminalci. Pre par godina zadužili su opštinu da asfaltiraju cestu koju danas grebu i rade novu, opet se zadužuju

ODGOVORITE
Name

FILIPOVICA POLJE

20.12.2014 13:26

NEDAJTE NARODE DA SE OVAJ ZELJKO KOVACEVIC VRATI EL KRAJINU DOTUCI CE DO KRAJA I OVO STO JE OSTALO JER TO JE NAJVECI LOPOV KOJI GDJE DODJE TU JE ZLO I KRIMINAL

ODGOVORITE