Što je Nastasić toliko na cijeni?!

Šalke, Milan, Inter, Juventus, Roma… Svi hoće srpskog štopera koje je u Mančester Sitiju odirgao samo dva meča za godinu dana!

Fudbal 19.12.2014 | 23:20
Što je Nastasić toliko na cijeni?!

Ili je Manuel Pelegrini slep kod očiju ili je na fudbalskom tržištu u Evropi najtraženija falš roba. Drugog objašnjenja nema… Kako odrugačije objasniti da Matija Nastasić ne može ni da primiriše prvom timu Mančester Sitija, a da ga istovremeno traže brojni evropski klubovi.

Kada je kao tinejdžer došao u Mančester Siti iz Fjorentine, Matija Nastasić je oduševio fudbalsku javnost i naterao mnoge da ga proglase naslednikom Nemanje Vidića. Nastasićeva karjera se razvijala u pravom smeru, Mančini je imao sve veće poverenje u njega, ali se dolaskom Manuela Pelegrinija sve promenilo. Nije čak ni loše počelo, pošto je Nastasić na startu prošle sezone igrao u tandemu s Kompanijem u prvoj postavi.

Onda je krenuo pakao. I prekretnica.

Bio je 3. februar kada je Mančester Siti dočekao Čelsi. Nastasić je igrao u tandemu s Kompanijem, nije se proslavio u situaciji kada je Bane Ivanović postigao pobedonosni gol, čak mu je sudija Din progledao kroz prste kada mu je pokazao žuti karton umesto crvenog i kada je Murinjo besneo.

Ali nikome ni kraj pameti nije bilo da bi jedan loš meč mogao zauvek da promeni sudbinu Valjevca na Etihadu. Nastastića čak niko nije direktno ni okrivio za poraz od Plavaca. Ali kritike je trpeo Manuel Pelegrini. Ako se sećate, bila je to utakmica u kojoj je Nemanja Matić debitovao u prvoj postavi po povratku u Čelsi (bio igrač utakmice) i utakmica u kojoj je Žoze Murinjo održao taktičku lekciju Pelegriniju. Čelsi je dominirao na terenu, Mančester Siti je bio potpuno nemoćan i vezan u čvor… Sutradan su ostrvski mediji digli u nebesa još jednu maestralnu Murinjovu postavku i s popriličnom dozom ironije doveli u pitanje kvalitet Manuela Pelegrinija.

Jedina žrtva tog poraza Mančester Sitija je bio Matija Nastasić. Usledila je povreda kolena, ali i kada je bio zdrav, Nastasića nije bilo u planovima Manuela Pelegrinija. Do kraja sezone više nije odigrao nijedan meč. Pakao je nastavljen i u novoj sezoni. Na početku sezone Nastasić se našao u prvoj postavi protiv Arsenala u Komjuniti Šildu i ispostaviće se da je to bio jedini njegov meč u sezoni, tek drugi u 2014. godini u dresu Građana!

Težak poraz i Pelegrini je opet sklonio Srbina. Ovoga puta zauvek, a stigao je megaplaćeni Mangala. Uz nedodirljivog kapitena Kompanija, popularni Inženjer je više verovao i kiksevima sklonom veteranu Demikelisu, pa čak i nikada nedokazanom talentu Bojati. Za sve je bilo mesta osim za Nastasića. Naš štoper je doživeo i lakšu povredu kolena, ali i da je bio sto odsto spreman, teško da bi upisao neki minut u dresu Mančester Sitija.

Pelegriniju se verovatno nije dopalo to što je Srbin letos odbio transfer u finišu fudbalske pijace i rešio da se bori za mesto u timu. Zakucao ga je na tribine i jasno mu stavio do znanja da u januarskom prelaznom roku može slobodno da potraži novi klub.

Kako sada stvari stoje, to neće biti problem za Nastasića. Za njegove usluge se interesuju velikani italijanskog fudbala -Juventus, Milan, Inter i Roma, a u trku se od danas uključio i Šalke. Svi oni u Nastasiću vide luksuznu robu kojoj je cena amaterski oborena. Uz Markinjosa, Rafaela Varana i Ejmerika Laporta iz Bilbaa, Matija Nastasić je u ovom trenutku sigurno najtalentovaniji štoper u Evropi u uzrastu do 21 godine. I dok se vrednost pomenute trojice kreće od 30.000.000 evra, pa naviše, Manuel Pelegrini je oborio cenu Nastasiću na nekih petnaestak miliona evropskih novčanica, što je suma za koju bi ga Mančester Siti pustio da ode narednog januara.

Jasno je zašto prepredeni Italijani čiji direktori i dalje imaju najbolji njuh na tržištu (da kupe dobro, a jeftino) obleću oko Nastasića kao dete oko slatkiša. Oni nemaju kolektivnu amneziju i u njemu vide istog onog čudesnog momka koji je sa 18 godina stavio Zlatana Ibrahimovića u džep. U većini klubova potencijal kakav je Nastasić ne bi smeo da bude obezvređen, negovao bi se i zalivao. Ali u Mančester Sitiju dvadesetak miliona gore ili dole ne znače ništa… Uostalom, Karlosa Teveza su za samo devet miliona evra pustili u Juventus i kristalno je jasno ko je i kako prošao u celoj priči.

Mančester Siti će izgubiti veliki novac na Nastasiću, a bilo bi lepo da se ispostavi i da je izgubio vrhunskog igrača. Ne bi bilo prvi put…

Komentari / 0

Ostavite komentar