Zašto Dodik ne prozove Zupca, zbog hapšenja Srba?

Hapšenja osumnjičenih za ratne zločine, koje je proteklih dana provela Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Tužilaštva BiH, po svemu sudeći predstavljaju nastavak prakse da se za zločine u proteklom ratu uglavnom hapse pripadnici srpske vojske i policije, dok zločini počinjeni nad Srbima i dalje ostaju nekažnjeni.

Bosna i Hercegovina 19.12.2014 | 18:40
Zašto Dodik ne prozove Zupca, zbog hapšenja Srba?

Neshvatljivo je da se vrše masovna hapšenja demobilisanih srpskih boraca, često na osnovu vrlo upitnih činjenica o navodnom učešću u ratnim zločinima, dok istovremeno Tužilaštvo, navodno, ne nalazi osnova za hapšenje generala tzv. Armije BiH Atifa Dudakovića o čijim zvjerstvima, između ostalog, postoje i video zapisi, koje je javnost proteklih godina mogla da vidi.

Srpska radikalna stranka Republike Srpske, ne postavlja pitanja da li svi zločini moraju biti kažnjeni a zločinci bez obzira na nacionalnu pripadnost privedeni pred lice pravde, već izražava veliku zabrinutost zbog nespornih činjenica da se u Bosni i Hercegovini i dalje primjenjuje tzv. selektivna pravda koja krivicu mjeri po nacionalnom ključu.

Posebno izražavamo zabrinutost zbog načina na koji su ovih dana na području Prijedora, Zvornika, Ugljevika i drugih opština vršena hapšenja demobilisanih srpskih boraca. Neshvatljiva je i ničim opravdana brutalna primjena sile i hapšenje roditelja pred njihovom maloljetnom djecom.

Ne prihvatljivo je svako objašenjenje zbog čega je i na koji način, SIPA u ranim jutarnjim časovima u Vlasenici uhapsila sto odstotnog invalida Predraga Marjanovića koji je kao pripadnik Specijalne policije Republike Srpske u ratu izgubio vid.

Uvjereni smo da ovakva selektivna i brutalna zloupotreba instituta pravde neće, kao što nije ni do sada, doprinijeti jačnju mira i povjerenja među građanima Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Naprotiv, na ovaj način se još više produbljuje nepovjerenje građana, naročito srpskog naroda u Sud i Tužilaštvo i druge institucije Bosne i Hercegovine.

Ne možemo međutim i da ne izrazimo naše duboko zgražavanje nad licemjerjem Milorada Dodika i političke opcije koju predstvalja. To licemjerje se pokušava sakriti javnom osudom najnovijihhapšenja demobilisanih srpskih boraca.

Dodik i njegova režimska služinčad ne mogu sakriti činjenicu da Sipom koja provodi hašenja rukovodi kadar SNSD-a Goran Zubac, a da je , što je još veća sramota, Policija Republike Srpske asistirala u svim akcijama hapšenja osumnjičenih za ratne zločine.

Zašto Dodik, umjesto što deklarativno osuđuje hapšenja, ne naredi Policiji, koju je proteklih godina pretvorio u svoju partijsku i privatnu gardu, da ne učestvuje u tim akcijama.

Mogao bi bar istaknutog člana SNSD-a Gorana Zupca da pozove i pita ga kako to da je SIPA tako efikasna u hapšenju Srba osumnjičenih za navodne ratne zločine, dok su joj u obračunu sa organizovanim kriminalom ruke čvrsto vezane.

Ne treba zaboraviti i to, da su Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uspostavljni uz politički pristanak Milorada Dodika i SNSD-a, čiji su predstavnici u Parlamentu BiH glasali za osnivanje ovih pravosudnih institucija. Na taj način je jedna od najvažnijih nadležnosti Republike Srpske prenesena na nivo Bosne i Hercegovine.

Istovremeno dok je Dodik javno govorio da traži ukidanje suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, njegov stranački kolega Nikola Špirić je kao ministar finansija u Sarajevu pronalazio dodatna sredstva za finansiranje tih institucija.

Posebno je simptomatično da, SIPA na čelu sa SNSD-ovcem Goranom Zupcem ova hapšenja srpskih boraca, uz brutalnu i ničim opravdanu primjenu sile, provodi u trenutku smjene vlasti na nivou BiH, kada je potpuno jasno da su Dodikovom direktoru SIPA-e odbrojani posljendni dani na toj funkciji. Pitamo se pokušavali to Zubac, pred nekim, ostaviti „dobar utisak" ili se iskupiti za neke druge radnje koje mu se stavljaju na teret u sudskom postupku koji se protiv njega vodi u Sarajevu.


Informativna služba SRS RS

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

tu sam još uvijek

19.12.2014 11:33

Izbori su pokradeni, odnosno namješteni od strane onog kome ovakva situacija odgovara.

ODGOVORITE
Name

Vulin

19.12.2014 11:35

Iza svega stoji Dodik koji na ovaj nacin pokusava da skrene paznju sa kriminala i korupcije. Lisac je to.

ODGOVORITE
Name

banjaluka

19.12.2014 11:35

Pa to je Lemi odobrio , vi hapsite Srbe mi krademo i bez procesiranja za kriminal. Vuk sit ovce na broju. Jadno i zalosno.

ODGOVORITE
Name

Milos

19.12.2014 11:39

Zato sto Dodiku odgovara hapsenje Srba jer treba da SIPU predstavi kao antisrpsku jer kada sutra ista pod upravom SZP pocne otvarati kriminal to ce biti prestavljeno kao antisrpski cin.

ODGOVORITE
Name

Biber

19.12.2014 11:45

SIPA nije Dodikova, a Zubac radi po nalogu Tužilaštva.

ODGOVORITE
Name

cccc

19.12.2014 11:52

Svi zločinci moraju da odgovaraju... bilo koje nacionalnosti

ODGOVORITE
Name

za Bibera

19.12.2014 12:04

ite kako je SIPA trenutno dodikova, prvi covjek je njegov covjek, ova hapsenja je upravo Dodik i pokreno, dokazi ce stici samo treba vremena jos malo.

ODGOVORITE
Name

Maksimovič

19.12.2014 12:05

Ne trebaju mu više borci prošli su izbori,četiri godine su duge. Osiromaši pa vladaj.

ODGOVORITE
Name

pravda

19.12.2014 12:10

Narode ,neka hapse i osudjuju svakog ko je kriv pa makar da se radi o mom ocu.Mnogi koji ce ovo procitati znaju ali nece da kazu.Od suda se mozes sakriti al od Boga ne..

ODGOVORITE
Name

lol

19.12.2014 12:11

Miloše,svaka cast za komentar !!!

ODGOVORITE
Name

BORAC

19.12.2014 12:17

Ma briga BAJU za BORCE.on se nije borio,Jeste snadbevo nas sa cigarete-gorivo,itd.USTAJMO BRACO.DODA U FOCU,DOK NIJE SVE POKRO

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

19.12.2014 12:18

Re Miloš:To pitanje je za sve političare u SRPSKOJ.SIPA je Državna institucija,a DODIK je entiteski predsednik,pa je po meni trebao da reaguje IVANIĆ.Pa barem danas nije jednopartijski sistem.Indikativno je da svi šute.DOKLE???????

ODGOVORITE
Name

dragisa

19.12.2014 12:26

Pa sipa radi po nalogu tužilaštva i oni izvršavaju što im tužilaštvo prosledi... Prvo se trebate malo edukovati pa onda pisati komentare...

ODGOVORITE
Name

realno

19.12.2014 13:04

Boli mileta neka stvar za bilo koga. Njemu je samo cilj krasti i skrenuti pažnju sa sebe.

ODGOVORITE
Name

Српски радикал

19.12.2014 13:41

Свака част Михајлици. Види се ко су једини искрени cрпски радикали у Републици Српској.

ODGOVORITE
Name

brbrbr

19.12.2014 14:10

Sad ce se baja pojaviti sa pricom da federacija zeli da ukine Republiku Srpsku i da je jedino on moze da sacuva. Ubrzo ce federacija traziti nezavosnost tj.odvajanje od Srpske.

ODGOVORITE
Name

Zoka

19.12.2014 14:20

Jedva cekam da dodje kadar SzP na rukovodeco mesto sipe pa da vidimo koga i kako će hapsiti. Zapamtite Dudakovic i kompanija slična njemu je još uvek na slobodi. Onda kada pohapse bosnjacke krupne ribe kapa im dole a dotad ovo je sve mlacenje prazne slame.

ODGOVORITE
Name

Simo

19.12.2014 14:27

Nikoga netreba postediti ako je izvrsio ratni zlocin! Ali treba biti pravedan za sve narode a ne da jedni zlocinci poput Atifa Dudakovica i dan danas uz stotine video snimaka njegovih zlocina slobodno seta BiH. Nema uzajamnog postovanja dok se nepodju svi hapsiti i kaznjavati.

ODGOVORITE
Name

Krajišnik

19.12.2014 14:39

Radikali, svaka čast. Ovaj prevarant misli da još može obmanjivati javnost. Može, ali samo papke.

ODGOVORITE
Name

adolf

19.12.2014 14:46

Nije problem hapsenje ali ako sud ne osudi tuzilastvo mora platit ostetu uhapsenom ili drzava ma ko to bijo

ODGOVORITE
Name

re.BORAC

19.12.2014 14:50

SJEDI NE USTAJ SAD KAD NISI USTO KAD TREBA.

ODGOVORITE
Name

Izvrnuta logika

19.12.2014 15:00

Zasto bi Dodik ikoga pozivao ako su ti ljudi cinili zlocine onda moraju odgovarat a da bi se to uradilo prvo idu predistrazne radnje koje su dale dovoljno indicija za hapsenje.

ODGOVORITE
Name

Лија

19.12.2014 15:10

Не желим да будем у улози браниоца директора СИПА-е, али морам објаснити већини комантатора да је улога СИПА-е као полицијске агенције на нивоу БиХ, да буде ''сервис'' Тужилаштву БиХ. Наредбе за лишење слободе лица осумљичених за кривична дјела из надлежности Тужилаштва БиХ долазе од ове институцијае. СИПА само извршава те наредбе.Друго је питање које се може с правом упутити Тужилаштву БиХ, због чега се процесуирају приоритетно само предмети гдје су осумљичена лица Срби.По мом мишљењу постоји '' уиграна шема'' у којој су сви од главног до поступајућих тужилаца, по којој се процесуирањем Срба ствара и одржава утисак да су само они у највећем проценту вршили кривична дјела ратног злочина.То се користи у политичке сврхе за притиске на руководство Републике Српске, када је то потребно.

ODGOVORITE
Name

BL

19.12.2014 15:30

Samo jedna stvar da se zna SIPA je potrcko Tuzilastva tako da onaj Celavi nema nikakve nadleznosti.Tuzilastvo treba da uvede u red onaj Mali Celavi iz VATS Ali on he sposoban Samo za kafane.

ODGOVORITE
Name

Pogledaj svoj dom andjele

19.12.2014 16:17

Ovi radikali nisu normalni kao sto nije ni onaj ludak Seselj koji zavaljuje Srbiju i citav region bespotrebno. Kreteni. A jedino sto im je pozitivno i zbog cega ih narod "podrzava" to je borba protiv kriminalca Dodika, ali sto se tice humanisticke strane to je otpad istorijski.

ODGOVORITE
Name

dragan katalina

19.12.2014 17:22

KADA JE MILU BILO BRIGA ZA BORCE, ON SE SADA SVETI BORCIMA. BORCI SU NA IVICI STRPLJENJA.

ODGOVORITE
Name

joja pd

19.12.2014 18:10

Svaka Čast jedini ste progovorili na ovu temu.

ODGOVORITE
Name

Borac

19.12.2014 19:03

Najsramnije je što ima i borca koji su se prodali ovim dezertrima i sada glasaju za njih. Policija hapsi policajca koji je vid izgubio u ratu. Bruka!

ODGOVORITE
Name

prijedor

19.12.2014 23:50

USTAJTE NA NOGE LAGANE.

ODGOVORITE
Name

Dobromisljenik

20.12.2014 08:27

Dodik je kriv za sve ovo što se hapse demobilisani srpski borci. Iza ovoga nešto se krije ali jednog dana čuće se. Dodikovo licemjerno ponašanje, ophođenje u javnosti je za svaku osudu, ne za kritiku. Živjeće i ovaj napaćeni narod!

ODGOVORITE
Name

zorić

20.12.2014 13:54

SNSD, SP i DNS rganizovaće demonstracije onog trena kada SIPA počne da hipsi bandu u RS zbog kriminala. Sve do tada njih zabole ona stvar za srpske borce. Ovih dana su prodali srpsku zemlju toj istoj SIPI koja se knjiži na BiH. Zar to nije prenos nadležnosti? Izdaja braćo

ODGOVORITE
Name

Re ZORIĆ

20.12.2014 14:16

Zar je u SRPSKOJ samo 3 partije???

ODGOVORITE
Name

realan covjek

20.12.2014 15:26

Pa ljudi kakve veze ima Sipa sa svim ovim oni su samo izvrsili naredjenje,e tako je gospodo moja neko naredio i da se ubije tih 69 ljudi,lokanjci kazu i teocani su prvi ubili nekog covjeka koji se vracao sa linije,pa lokanjci lako vam je saznat ko je taj covjek pa tuzite ga neka i on odgovara pa makar moj otac bio a ovi uhapseni ako nisu krivi onda sigurno znaju ko je kriv.

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

20.12.2014 18:10

Re Miloš: A kakav ti je komentar na hapšenje (sa smrtnim posledicama), upadanje u Parohijski dom,premlačivanje sveštenih lica. Kome je onda odgovaralo hapšenje?Malo nas je poginulo,malo nas je invalida?

ODGOVORITE
Name

MILOŠ

20.12.2014 19:42

Zašto se ne javlja SDS ili BOSIĆ po ovom pitanju.Zar nije SDS sa nama borcima stvarao SRPSKU??

ODGOVORITE
Name

SDS -srpski RADIKALI republike SRPSKE i ssd:

21.12.2014 12:13

DODIK NECENI PROZVATI ZUPCA ZATOSTOJE I ORGANIZOVAO SA SUDOM BIH:KOGA TREBA POD HITNO RASPUSTIT JER NERADI OBJEKTIVNO RADI PONAREDJENU DODIKA I SIPE SAMOPROTIV SRBA I REPUBLIKE SRPSKE :DABI OSLSBILI REPUBLIKU SRPSKU I UVELI UNITARIZACIJU TORADI DODIK JERNEMAVISE STA PLACKATI ANEMOZE VISE NIZADUZIVAT :TOJE TAJ PROBLEM ZA MILORADA DODIKA VIDECETE STACE DA URADI:PLANOVE IMA IZ AMERIKE KOJI KROJE NJEGOVI TAJKUNI :TOSUTE REFORME KOJIMA TREBA OKRIVITI SRBE I DOVESTI REPUBLIKU SRPSKU U NESIGURAN POLOZAJ :TRBA SZP ORGANIZOVATI REFERENDUM I SKINUT I DODIKA I CVIJANOVICKU KOJI OCITO RADE PROTIV I REPUBLIKE SRPSKE INJENOG OPSTANKA :SAMO TREBA REFERENDUM IPROGLASITI SAMOSTALNOST SRBIJA I RUSIJA TREBA DA PRIZNAJU NEZAVISNOST REPUBLIKE SRPSKE I PRIPAJANJE SRBIJI:OVAKOSE VISE NEMOZE SA DODIKOM I TUZILASTVOM NANIVOU BiH BRACO DOSTAJE REPUBLIKAJE PUNOLETNA ISADA ZRELAZA SAMOSTALNOS BEZ UCENA TUZILASTVA I SIPE KOJARADI ZA UNUTRASNJE PLACENIKE ZAPADA I AMERIKE :BOZE PRAVDE I SRPSKOJ SAMOSTAÖNOST POVOLJI GRADJANA KOJISU DEVEDESET PET POSTO ZA OSAMOSTALENJE I PRIPAJANJEM MAJKI SRBIJI :SRECNO I REFERENDUM OSTAVITI SIPUNEKA DALJE RADI ZA DOMACE IZDAJNIKE KOJICE OTICI U TRECIKANTON SA MILORADOM DODIKOM INJEGOVIM DUGOGODISNJIM PARTNEROM PROTIV SRBA I REPUBLIKE SRPSKE ODILIKOVANIM DRAGANOM COVICEM I HDZ-OMKOJI RADESA DODIKOM PROTIV R:SRPSKE VIDECETE GOSPODO ZAKOGASTE DALI GLAS BIRALISTE SADA GLEDAJTE KOVAM VODI REPUBLIKU SRPSKU IU KOM PRAVCU:SRECNO BRACO CUVAJTESE SIPE TUZILASTVA I DOMACIH IZDAJNIKA:BOZE PRAVDEIZLATNE SLOBODE DASE SRBI BAGRE OSLOBODE:SDS-SRS I VELIKA SRBIJA IBRATSKA RUSIJA ZIVEO VOJVODA KOJIJE STIGAO U ZADNJI CAS ZA SPAS I SRBIJE I REPUBLIKE SRPSKE :SSSSR-CCCC:

ODGOVORITE
Name

ljubicica

21.12.2014 17:44

nemojte zaboraviti da je sipa hapsila i poslanika SDA pa je isti po nalogu tužilaštva bih pušten a predmet prosljeđen na tužilaštvo ze-do kantona koje se oglasilo da nema elemenata krivičnog djela, a pronađeno 300 raketa, znači da nije do sipe nego do tužilaštva bih.

ODGOVORITE