Čović: Napravljene greške u koracima

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je plan ove stranke bio da se do kraja godine definiše osnova vlasti na svim nivoima i ocijenio da su napravljene neke "greške u koracima", zbog čega to neće biti realizovano.

Bosna i Hercegovina 19.12.2014 | 11:14
Čović: Napravljene greške u koracima

Čović je naveo da je plan bio da do kraja godine u kantonima budu u potpunosti izabrana rukovodstva, kandidati za Dom naroda, mandatari i da potencijalno budu "završene" vlade, koje bi do kraja 2014. imale nacrte budžeta, a da izvršna vlast na nivou BiH bude formirana zaključno sa januarom.

Kašnjenja u formiranju vlasti na nivou Federacije BiH, prema njegovim riječima, nemaju veze sa složenošću sistema.

"Ako smo se opredijelili da jednu koaliciju predvodi HDZ, a drugu SDA i DF kao partneri, nema razloga da nas složenost sistema razvuče na nekoliko mjeseci", smatra Čović, koji je hrvatski član Predsjedništva BiH.

On je za sarajevsko "Oslobođenje" rekao da u HDZ BiH još nisu razgovarali o nosiocima funkcija, već da se bave potencijalnim resorima.

"Na nivou Savjeta ministara BiH naš je stav da imamo tri ministarske pozicije i četiri zamjeničke. Nijednom riječju sa partnerima nismo razgovarali koji su to resori", rekao je Čović, potvrđujući da je iznio stav da će HDZ BiH insistirati na mjestu ministra inostranih poslova.

Čović je rekao da je HDZ sa partnerima na nivou FBiH dogovorio da mu u federalnoj Vladi pripadne šest ministarskih pozicija - pet hrvatskih i jedna srpska, ali da nije razgovarano o tome koje su to pozicije.

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Василије

19.12.2014 10:17

Како год,само им не дати СИПУ!

ODGOVORITE
Name

NIKOLA

19.12.2014 10:33

VI IZ SAVEZA NISTE SVJESNI ŠTA SU VAM DODIK I ČOVIĆ SPREMILI, IZVISIĆETE I NA NIVOU BIH.

ODGOVORITE
Name

Brano

19.12.2014 10:38

Pa šta hoće ovaj Čović. Hrvata ima 10 % u BiH i hoće da nam priča o nekakvoj ugroženosti i ima zbog toga 50 % vlasti. On želi da bude zaštitnik Srba i da određuje ko je veći Srbin među Srbima. On je uzeo sebi za pravo da bude Dodikov portparol na nivou BiH i urušava te ionako slabe institucije. Dodik mu obećao preko leđa Srba da će dobiti treći entitet, pa sad jedan drugog nadmudruju ko će i šta jedan drugome da poturi. Čović Srbima potura priču da je on taj koji u Predsjedništvu BiH štiti interese Srba a ne Ivanić koga je narod legalno izabrao. Dokle ta gadost može da ode. Srbi na nivou BiH - Savez za promjene moraju čvrsto da se opredjele da HDZ ne smije imati funkcije koje su od vitalnog interesa za borbu protiv kriminala i korupcije. Oni ne smiju imati SIPU i pravosuđe, jer će ta mjesta zloupotrebiti da zaštite kriminal kako svoj tako i onaj Dodikov. Njima treba dati čisto nešto reda radi, jer se ponašaju krajnje neozbiljno i nekompaktibilno.

ODGOVORITE
Name

dundo maroje

19.12.2014 11:40

Najrazorniji političar u BiH. On radi za Veliku Hrvatsku. A Dodik radi za njega.

ODGOVORITE