Real ganja ''lažni rekord''?!

Madriđani su nanizali 21 pobedu u svim takmičenjima, još četiri ih dele da sruše brazilsku Koritibu. Ali šta je sa Krojfovim Ajaksom?

Fudbal 19.12.2014 | 13:40
Real ganja ''lažni rekord''?!

Real Madridrid ruši sve pred sobom. Od 13. septembra kada su poraženi u gradskom derbiju od Atetika, Kraljevići znaju samo za pobede u svakom takmičenju u kojem se pojave. Već tri meseca traje trijumfalna serija Anćelotijevog tima koji bi mogla da se nastavi u subotu u finalu Svetskog klupskog prvenstva kada će im na crtu izaći argentinski San Lorenco. Real Madrid je do sada nanizao 21. trijumf u svim takmičenjima.

Real je prvo oborio klupski rekord kada je 16. uzastopnom pobedom u zvaničnim mečevima nadmašio učinak Munjozovog Reala iz šezdesetih godina prošlog veka i Murinjovog tima iz sezone 2011/12. Potom je srušen i nacionalni rekord koji je bio u vlasništvu Rajkardove Barselone koja je imala 18 vezanih pobeda u svim takmičenjima.

Počela je licitacija koji je cilj Anćelotijeve mašinerije. Rekord u Ginisovoj knjizi rekorda drži brazilski tim Koritiba koji je 2011. godine pobedio u 24 zvanična meča zaredom. Ipak, treba istaći da je to Koritiba uradila u daleko slabijoj konkurenciji. Reč je o 17 vezanih pobeda u regionalnom Paranense prvenstvu, koji je uvertira za pravi šampionat, plus sedam trijumfa u Kupu Brazila.

Međutim, iako Ginisova knjiga prikazuje niz Koritibe kao svetski rekord, fudbalski almanasai kažu drugačije. Najduži trijumfalni niz u modernom fudbalu drži ekipa Ajaksa iz sezone 1971/72. Predvođeni Johanom Krojfom, njegovim imenjakom Neskensom, Džonijem Repom i kompanijom, Kopljanici su nanizali 26 pobeda. Oni su u period od 3. oktobra 1971. do 29. marta 1972. godine vezali 19 pobeda u holandskom šampionatu, četiri u tadašnjem Kupu evropskih šampiona i tri u Kupu Holandije.

Isti broj pobeda imao je i Dinamo iz Drezdena u sezoni 1942/43, ali zbog okolnosti u kojima su ostvarene u nacističkoj Nemačkoj, ovaj niz mnogi ne smatraju validnim.

Dakle, Real juri rekord iz Ginisove knjige od 24 uzastopne pobede, ali ako zaista žele da se osete kao svetski rekorderi i istinski pobednici, Ronaldo i drugari će morati da nadmaše i rezultat Krojfove generacije.

Ukoliko savladaju San Lorenco u subotu, Kraljevićima će to biti 22. uzastopna pobeda i tačka na fantastičnu 2014. godinu. Real otvara 2015. godinu 4. januara na gostovanju Valensiji u Primeri. Potom sledi duel sa gradskim rivalom Atletikom u osmini finala Kupa kralja 7. januara, pa tri dana kasnije okršaj sa Espanjolom u prvenstvu na svom terenu. Ako bi ostvario te tri pobede, Real bi se upisao u Ginisovu knjigu.

Ali, ako želi da sruši i onaj pravi rekord Krojfovog Ajaksa, Kraljevski klub će morati da doda i pobede protiv Atletika u revanš meču Kupa kralja (14. januar) i protiv Hetafea (18. januar) i Kordobe (25. januar) u gostima u Primeri.

Ako pobede San Lorenco, pred Madriđanima je istorijski januar…

Komentari / 0

Ostavite komentar