Milijarder novi gazda Hofenhajma!

Milijarder Ditmar Hop dobio je zeleno svetlo da preuzme većinsku kontrolu nad Hofenhajmom sledeće sezone posle dvodecenijskog odlaganja.

Fudbal 19.12.2014 | 13:00
Milijarder novi gazda Hofenhajma!

Upros striktnoj kontroli vlasništva klubova u Bundesligi, Hop, koosnivač kompanije SAP, ispunjava jedno od izuzetaka pravila, poznato kao ’50+1’.

„Ključno za procenu zahteva Hofenhajma je to što je Ditmar Hop preko 20 godina pružao značajnu finansijsku podršku kako za profesionalne, tako i amaterske timove kluba“, stoji u saopštenju Bundeslige.

Pod sadašnjim pravilima, nijedan individualac ili kompanija ne smeju da imaju većinski udeo u nekom klubu Bundesligi, osim ako nisu bili investitori u u poslednjih 20 godina jer liga želi da izbegne privlačenje investitora koji imaju kratkoročne planove.

Jedini privatni klubovi u Bundesligi trenutno su Bajer Leverkuzen i Volfsburg.

„Prema odboru Bundeslige, uslovi za izuzetak za pravilo 50+1 su ispunjeni. Po tom pravilu, većinski odnos glasova ostaje samom klubu. O svim ostalim izuzecima odlučuje bod lige posle zahteva u kojima je viđen značajna podrška klubu u vremenskom periodu od više od 20 godina“, naglašava se u saopštenju.

Hofenhajm je uz veliku pomoć Hopa prošao kroz sve niže lige i ušao je u Bundesligu 2008. godine. Trenutno drži sedmo mesto na tabeli.

Komentari / 0

Ostavite komentar