Podgorica: Hapšenje "kolumbijske veze"

Crnogorska policija potvrdila je da je uhapsila grupu međunarodnih krijumčara oružja koja je navodno spremala zaveru sa kolumbijskim FARK-om, koji bi upotrebio oružje za ubijanje Amerikanaca.

Region 18.12.2014 | 19:42
Podgorica: Hapšenje "kolumbijske veze"

Podgorički mediji prenose saopštenje američkog ministartsva pravde u kojem se navodi da su u sredu u Podgorici uhapšeni međunarodni šverceri oružja Kristijan Vintila (44), Masimo Romanjoli (43) i Virdžil Flaviju Georgesku (42).

Njih trojica su, kako se navodi, optuženi da su spremali zaveru da pripadnicima terorističke organizacije Revolucionarna armija Kolumbije (FARK) prodaju oružje "kako bi ubijali Amerikance".

Detalje u vezi sa tim hapšenjem povodom kojeg se već oglasilo američko ministarstvo pravde, iznosi rukovodilac Interpola u Podgorici Dejan Đurović na konferenciji za medije koja je u toku.

Kako navode podgoričke Vijesti, Majkl Lenart, jedan od rukovodilaca Agencije za suzbijanje narkotika (DEA) rekao je da ovakvi trgovci oružjem predstavljaju direktnu opasnost po bezbednost i stabilnost SAD i vladavinu prava.

Američka vlada je saopštila da su Vintila i Georgesku uhapšeni u Podgorici u ponedeljak, a da je Romanjoli uhapšen u utorak.

Pretpostavlja se da je Vintila, sa Rumunijom kao bazom operisanja, od maja 2014. u poslu švercovanja oružja, dok je Romanjoli, bivši italijanski poslanik, bio zadužen da obezbedi lažne sertifikate za oružje. Georgesku, takođe iz Rumunije, bio je posrednik u poslovima šverca.

Između maja i oktobra ove godine njih trojica su planirali da prodaju arsenal oružja, mitraljeze i protivavionske granate, sa namerom da pomenuto oružje stigne do FARK-a.

Posle serije prisluškivanih telefonskih razgovora i susreta, Vintila, Romanjoli i Georgesku su se složili da prodaju oružje poverljivim naručiocima koji su radili sa DEA, a koji su se predstavljali kao dobavljači FARK-a.

Kako stoji u sapštenju Ministarstva pravde SAD osumnjičeni šverceri su sklopili posao pošto im je jasno stavljeno do znanja da će oružje biti iskorišćeno protiv američkih ciljeva, sa posebnim akcentom na obaranje američkih helikoptera i aviona.

Romanjoli se dalje složio obezbijediti odgovarajuće papire koji bi posao učinili legalnim.

Osumnjičenima preti doživotna robija, a trenutno se nalaze u pritvoru u Crnoj Gori.

Komentari / 0

Ostavite komentar