Gdje su ubice Srba u proteklom ratu?

Porodice srpskih žrtava iz proteklog rata traže da napokon budu pronađeni izvršioci i nalogodavci ubistava srpskog stanovništva na području Sarajevsko-romanijske regije i optužuju Tužilaštvo BiH za opstrukcije u tim predmetima.

Republika Srpska 18.12.2014 | 10:19
Gdje su ubice Srba u proteklom ratu?

Predsjednik Udruženja zarobljenih, nestalih civila i boraca Republike Srpske iz Višegrada Ratko Maunaga ističe da su napisali pismo kojim žele da upozore Tužilaštvo BiH na te slučajeve.

"Imamo primjere u Bukvicama, u opštini Pale, gdje je ubijeno devet srpskih civila, a samo dva su nađena. Podnijeli smo tužbu Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH, ali odgovor nismo dobili", kaže Maunaga Srni.

On ukazuje da niko iz političkog vrha Bošnjaka nije odgovarao za zločine nad Srbima u BiH, što pokazuje kako, ko i za koga radi.

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije u Višegradu Milisav Vasić smatra da je pravosuđe BiH još jednom stopiralo rad na predmetima koji se tiču srpskih žrtava.

"Ne smijemo dozvoliti da Tužilaštvo BiH i međunarodna zajednica ignorišu srpske žrtve. Nema procesa protiv muslimanskih počinilaca zločina i to nam govori da Tužilaštvo radi selektivno i neobjektivno", ističe Vasić.

On napominje da se do sada, uglavnom, sudilo samo Srbima, te da je cilj da se "svjetskoj javnosti Srbi predstave kao genocidan narod, a Republika Srpska kao genocidna država".

Dušanka Borovčanin, čiji je suprug odveden 1992. godine, a njegove kosti pronađene 2000. godine, kaže da su porodice žrtava ogorčene, jer još nema pravde, a zločinci su na slobodi.

Ona ističe da Udruženje i porodice civilnih žrtava rata traže da Tužilaštvo BiH radi na dokazima o nestalom srpskom stanovništvu i da rješava ratne zločine, jer su do sada samo isporučivani dokazi u slučajevima optuženih Srba.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

NOB

18.12.2014 10:19

Pa gdje su u komšiluku ko i svi

ODGOVORITE
Name

Tuzla

18.12.2014 12:25

Apsolutno sam za to da se svako ubistvo, silovanje i maltretiranje kazni pa ko god da je izvrsilac. Bez toga nam nema naprijed. Pa i ovaj slijepi iz Vlasenice.

ODGOVORITE
Name

SAO BIRAC REPUBLIKA SRPSKA SDS-SRS SZP

22.12.2014 12:04

HRABRI BORCI REPUBLIKE SRPSKE DA SU CINILI ZLOCINE NAD DRUGIM NEVERNICIMA VERE HRISTOVE NE BI SE NALAZILI KOD SVOJIH KUCA U SVOJOJ DRZAVI KOJU SU ODBRANILI I STVORILI SIGURNU REPUBLIKU SRPSKU KOJOJ SVI DANAS ZAVIDE STO JE CISTO HRISCANSKO PRAVOSLAVNA REPUBLIKA SRPSKA: A OVI STO SU IZGUBILI RAT SADA TE SRPSKE JUNAKE HAPSE POMOCU DOMACIH IZDAJNIKA SIPE TUZILASTVA FEDERALNOG I MILORADA DODIKA DA BI OSIROMASIO ISTOCNU REPUBLIKU SRPSKU. BOZE PRAVDE SRPSKIM HEROJIMA NE MOGU BITI KRIVI STO SU SRBI I STO SU BRANILI KUCNE PRAGOVE OD MUSLIMANSKIH ZLOTVORA ALIJE IZETBEGOVICA I SLICNIH NJEMU: SLOBODA BORCIMA RASTURICEMO SUD BOSNEI HERCEGOVINE KO STO JE VOJVODA SESELJ RASTURIJO HASKI TRIBUNAL.

ODGOVORITE