Nema mjesta na banjalučkim grobljima

Za nekoliko dana u Banjaluci neće biti mjesta za pokop pokojnika jer je na raspolaganju još samo šest grobnih mjesta. Novo groblje u Vrbanji nedostupno bez potpisa gradonačelnika koji je trenutno odsutan.

Republika Srpska 18.12.2014 | 10:00
Nema mjesta na banjalučkim grobljima

Gradsko groblje u naselju Pobrđe trenutno raspolaže sa svega šest slobodnih grobnih mjesta i svega tri grobnice, što je dovoljno samo za ovu sedmicu i već od ponedjeljka, Banjaluka će imati problem sa slobodnim mjestima na groblju, upozorio je direktor "Gradskog groblja" Nedeljko Milaković.

“Ako uskoro sa gradom ne potpišemo ugovor u kojem nam se novoizgrađeno groblje u Vrbanji daje na upravljanje, doći ćemo u situaciju da nećemo imati gdje da sahranjujemo pokojnike”, kazao je Milaković.
Dodao je da su svi preduslovi za sklapanje ugovora ispunjeni.

“Uprava ‘Gradskog groblja’ se preselila u nove prostorije na novoizgrađenom kompleksu u Vrbanji još u septembru. Pored toga, u međuvremenu smo izgradili 70 grobnica i oko 200 grobnih mjesta. Naručili smo i svu potrebnu pogrebnu opremu, ali uzalud sve, bez ugovora nema sahranjivanja”, istakao je Milaković.

Milaković je naglasio da skoro svaki drugi dan dopisom obavještavaju predstavnike Gradske uprave kako se broj slobodnih grobnih mjesta svakodnevno smanjuje.

“Više ništa ne zavisi od nas. Stvoreni su svi preduslovi za prve sahrane u Vrbanji, čak je i Skupština donijela saglasnost o potpisivanju”, rekao je Milaković.

Načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja Zoran Novaković rekao je da je nedavno obišao groblja i u Vrbanji i na Pobrđu, te da je upoznat sa ovim problemima.

“Ništa nije sporno, ugovor jer spreman za potpisivanje. Jedini problem je to što je gradonačelnik Slobodan Gavranović odsutan iz privatnih razloga”, rekao je Novaković, dodajući da će ovih dana ovaj problem biti riješen.

Kad su u pitanju slobodna grobna mjesta, ni u drugim gradskim grobljima situacija nije mnogo bolja.
Na groblju "Sveti Pantelejmon", koje se nalazi u Boriku, nema slobodnih grobnih mjesta, iedino se nađe poneki građanin koji je već kupio ili rezervisao grobno mjesto u ovom groblju pa ga preprodaje, piše “Glas Srpske”.

Groblje u Lazarevu je takođe poprilično popunjeno, baš kao i ono u Rebrovcu.

Cijena neuređenog, odnosno klasičnog grobnog mjesta na novoizgrađenom groblju u Vrbanji sada je 994,50 KM. Za uređeno grobno mjesto sa betonskim okvirima košta 1.650 KM, a grobnice su 4.000 maraka. Kapacitet je 24.527 grobnih mjesta i omogućiće sahranjivanje u narednih 35 godina. Za sada je izgrađeno 4.200 grobnih mjesta.

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

alexrs

18.12.2014 10:19

Boze dragi gdje smo pristali, u ovoj zemlji ne da samo nema mjesta za zive, nego cak i ni za mrtve, Boze sacuvaj!

ODGOVORITE