Talibani ubili 141 đaka i nastavnika

Najmanje 141 osoba, od kojih su 132 učenici, poginulu su kada su naoružani talibani upali u vojnu školu u gradu Pešavaru na severozapadu Pakistana. Napad je okončan kada je ubijeno svih šest napadača.

Svijet 16.12.2014 | 17:40
Talibani ubili 141 đaka i nastavnika

Napad naoružanih talibana na vojnu školu u Pešavaru, na sjeverozapadu Pakistana, okončan je likvidacijom svih šest napadača, saopštila je pakistanska policija.

U ovom napadu je poginulo najmanje 141 osoba, od kojih su većina učenici, prenosi AFP.

"Operacija je završena, bezbjednosne snage obavljaju raščišćavanje i nadamo se da će zgrada uskoro biti očišćena. Tijela šestorice napadača su pronađena u zgradi", saopštio je zvaničnik pakistanske policije Abdulah Kan.

Portparol pakistanske armije Asim Badžva saopštio je na Tviteru da operaciju raščišćavanja usporavaju eksplozivne naprave koje su militanti postavili po školi.
Badžva dodaje kako su pripadnici specijalnih vojnih snaga uspjeli da spasu više od deset zaposlenih i učenika škole.

Napadači su u školu upali rano jutros i počeli nasumično da pucaju na djecu. Na lice mjesta su ubrzo stigli pripadnici pakistanske specijalne policije, koji su otvorili vatru na napadače.

Talibani su saopštili da su u školu poslali šest naoružanih ljudi koji su na sebi imali pojaseve sa eksplozivom. Ekstremisti su uzeli kao taoce oko 500 učenika i profesora.

Portparol talibana Mohamed Kurasani je u telefonskom pozivu pakistanskim medijima preuzeo odgovornost za ovaj napad, navodeći da je on izveden u znak odmazde zbog napada pakistanske vojske na porodice militanata.

"Odlučili smo da napadnemo baš vojnu školu zato što vlada ubija naše porodice i žene. Želimo da i oni osjete bol kakav smo i mi osjetili", rekao je Kurasani.

Vašington je osudio "užasan" napad na školu u pakistanskom gradu Pešavaru, u kome je ubijeno više od 120 ljudi, većinom djece, kada su talibani upali u zgradu.

Američki predsjednik Barak Obama najavio je podršku naporima pakistanske vlade u borbi protiv terorizma i ekstremizma i za promovisanje mira i stabilnosti u regionu.

"Teroristi su još jednom pokazali svoju izopačenost", rekao je Obama u saopštenju koje je objavila Bijela kuća.

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je da je "ovaj čin terorizma" razbjesnio i potresao svijet" i da počinioci "moraju biti kažnjeni".

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

istina

16.12.2014 13:33

Islamski ekstremisti su ''rak'' planete.

ODGOVORITE
Name

re istina

16.12.2014 14:49

Mislim da je ljudskije napisati SVI EKSTREMISTI !!!!!!

ODGOVORITE
Name

miki

16.12.2014 16:13

nema ovo veze sa islamom, ovo ko je ucinio i planirao mora da je bolestan lik. Ako su hteli da se svete trebali su napasti vojsku, ona im je to ucinila kako kazu. a ne neduzna deca. bilesni umovi i kukavice, nista drugonemoze se reci za ove idiote

ODGOVORITE
Name

007

16.12.2014 16:14

Pa nisu Marsovci ekstremisti. Kada svom narodu ovo rade, čemu da se mi ostali nadamo???

ODGOVORITE
Name

bosna

16.12.2014 16:30

"Džon Keri rekao je da je "ovaj čin terorizma" razbjesnio i potresao svijet" i da počinioci "moraju biti kažnjeni". Ovaj locinac,Keri je sutio kad Izrael poubija nekoliko stotina djece u Gazi.

ODGOVORITE
Name

XY

16.12.2014 17:04

gadovi jedni,svaka drzava treba i mora u korijenu sasijecati ekstremizam,u protivnom ce i dalje stradavati nevini ljudi.Austrija je pocela i nadam se da nece pokleknuti.

ODGOVORITE
Name

ma ja ba

16.12.2014 17:45

Boze sacuvaj!!! Ovo nema nista sa Islamom. Ko je ipak misljenja da ima,, neka se kao prvo temeljito o Islamu informise, pa onda neka osudjuje. Sud pripada Bogu i On najbolje zna sta se tacno dogodilo!

ODGOVORITE
Name

Mislim

16.12.2014 19:43

Ovo ma koje vjere bio, ma kojem se Bogu molio ovo je dno od ljudi. Ustvari oni i nisu ljudi, ovo đubradi, ubice, zar su djeca nekom nešto kriva.

ODGOVORITE
Name

ludilo

16.12.2014 23:20

ja znam kakve budale su spremne na ovakav potez, ima ih i kod nas, novorodjencad su ubijali ali mi nije jasno kakav kreten uspostavi vojnu skolu za djecu ?

ODGOVORITE
Name

Serafim

17.12.2014 13:47

Izvinite ovo nisu djeca nego vojni pitomci to jeste profesionalne buduce ubice, jer za to se i skoluju, svaki buduci oficir je potencionalni ubica! samo je pitanje kada ce mu drzava narediti da ubija, dobro znamo kakav je radikalni islam pa se ne cudimo nicemu kada Jevreji u Izraelsko - Palestinskom sukobu ubijaju neduzne muslimane, Amerika im pomaze a na drugom mjestu Amerikanci podrzavaju ekstremiste i AL KAIDU koju je stvorila americka administracija na celu sa Klintonom.

ODGOVORITE