MUP RS vrši pritisak na portal Klix.ba

Prvi "osumnjičeni" medij, i kako sada stvari stoje i jedini osumnjičeni u aferi "Snimak" dosadašnje i buduće premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović je portal Klix.ba.

Bosna i Hercegovina 04.12.2014 | 16:34
MUP RS vrši pritisak na portal Klix.ba

MUP Republike Srpske je u proteklim danima kontaktirao naš portal, te su nas pozvali na informativni razgovor u Banjaluku, tačnije, pokušali su da izvrše pritisak na našu redakciju da otkrijemo izvore i način na koji smo došli do audio-snimka, budući da smo prvi objavili i obznanili kako premijerka kupuje "papke" radi formiranja većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Kao i svim građanima, dužnost nam je da sarađujemo sa policijom, ali ne i da trpimo pritiske.


MUP RS-a se pogubio u cijelom slučaju

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom tog bh entiteta bi trebalo istjerati na čistac aferu "Snimak" ili "Dva papka", čiji je glavni akter Željka Cvijanović. MUP RS-a, najprije će biti, ima zadatak da uvjeri javnost da je snimak montiran, pa već danima neuspješno i traljavo pokušavaju pobiti ono što su ranije rekli.

Ako je premijerku neko snimao u više navrata, a zatim sve montirao da izgleda kao razgovor o kupovini zastupnika, što se ranijih dana pokušalo tvrditi, onda je to ujedno i šamar MUP-u RS-a kojem se dogodio katastrofalan propust, s obzirom na to da oni brinu o sigurnosti Željke Cvijanović, pa bi valjda morali i primijetiti da je neko konstantno snima duži period.

MUP RS-a bi trebao istražiti i istjerati na čistac i to da li je zaista bilo kupovine zastupnika, što bi značilo najgrublji mogući oblik korupcije počinjene u najvišim institucijama entiteta. Ukoliko je bilo, počinile su ga i najviše rangirane osobe u entitetu. Na dokazivanju prvog intenzivno rade, a ovo drugo izuzetno bitno je tek ovlaš spomenuto. 

Policija RS-a je prvo, dakle, tvrdila da je snimak montiran, nakon čega je njen direktor Gojko Vasić prije nekoliko dana izjavio da u ovom trenutku nije bitno da li je izvršeno vještačenje snimka, ali da će
nadležno tužilaštvo tražiti da vještačenje obave domaći stručnjaci, ali i njihove kolege iz inostranstva. 

Na ovaj način je Vasić podstaknuo sumnju da MUP snimak uopšte nije vještačio, već su, vežući konja gdje aga kaže, odmah požurili s tvrdnjom da je montiran, kako su ranije saopštili:
"Montirani kompromitujući snimak privatnog razgovora predsjednika Vlade RS, snimljen posebnim tehničkim, sofisticiranim sredstvima za audio i videosnimanje, na kojem su iz konteksta izvađene pojedinačne izjave premijera te iste montirane s drugim izjavama, te je na taj način stvoren izveden, prividan stvarni razgovor između predsjednice Vlade i NN osoba sagovornika". 

"Željki se nema šta prišiti", rekao je njen šef Milorad Dodik kada ju je u nedjelju imenovao ponovo mandatarkom Vlade RS-a. Ako Dodik tako kaže, a zna se da je njegova posljednja, ko drugi onda ima šta da joj "prišiva". I zaista, vjeruje li iko u ovoj zemlji da će MUP RS-a istražiti i drugu stranu priče koja kaže da je većina sastavljena i od kupljenih "papaka", kako su ih nazvale kolege iz zastupničkih klupa.

Klix.ba neće otkriti svoje izvore

MUP mora odnekud početi, pa je počeo od novinara pozivajući ih na višesatno ispitivanje. Upravo tako nam je rečeno juče u MUP-u RS-a na informativnom razgovoru na kojem su bili predstavnici Klix.ba, portala koji je prvi objavio audiosnimak na kojem Cvijanović govori o kupovini dvojice zastupnika.

Dakle, prvi "osumnjičeni" medij u aferi "Snimak" je portal Klix.ba, čiji su predstavnici pozvani na informativni razgovor u prostorije MUP-a RS, kojem su, osim predstavnika našeg portala, prisustvovali istražitelji kojima je Specijalno tužilaštvo RS-a dalo nalog da dođu do informacije o tome kako je snimak razgovora Cvijanović došao do javnosti.

Istražitelji su svojim policijskim metodama pokušali od nas izvući ime izvora preko kojeg je Klix.ba došao do spornog snimka koji je uzdrmao tamošnju javnost, pogotovo vladajuću elitu. Nakon što smo im kazali da ne namjeravamo otkrivati izvor, istražitelji su pokušali citiranjem zakona po kojem smo, navodno, krivično odgovorni i po kojem nam, navodno, prijeti zatvorska kazna.

S obzirom na činjenicu da kao novinari imamo potpuno pravo na zaštitu našeg izvora, ovaj informativni
razgovor smo shvatili kao ozbiljan pritisak na medije i svakako ćemo tražiti zaštitu novinarskih udruženja i drugih institucija u BiH. 

Klix.ba nikada nije i nikada neće otkriti svoje izvore, pod bilo kakvim pritiskom. Takođe, zaposleni  portala Klix.ba u svakom momentu će postupiti u skladu sa zakonom i kao građani se odazvati na poziv policije.

Nakon prvog telefonskog poziva da dođemo na razgovor u MUP RS-a, putem svoga advokata Klix.ba se tamošnjoj policiji obratio pismenim putem, tražeći objašnjenje zbog čega smo pozvani i u kojem svojstvu nas pozivaju. MUP, eto nekim čudom, "nije dobio" taj upit proslijeđen faxom na odgovarajući broj. No, svejedno smo pristali na mukotrpno naduravanje i ubjeđivanje sa pripadnicima sektora za
borbu protiv organizovanog kriminala i ostalih čuda.

S druge strane, MUP RS-a, bar javnost ne zna da jeste, nije pozivao na razgovore one za koje javnost sumnja da su davali i primali novac ili dobili neke druge pogodnosti da bi bili dio većine ili da bi se održali na vlasti. Borba protiv korupcije i svakog drugog oblika kriminala trebala bi biti zajednički interes i nama i MUP-u RS-a. Međutim, nismo uvjereni da smo na istoj strani u ovom slučaju.

Izvor:Klix.ba

 



Komentari / 28

Ostavite komentar
Name

Derventa

04.12.2014 16:10

Pokušava Dodik svim poznatim UDBAŠKIM metodama zaplašiti neovinare,premlatiti......Dodiku su dani na slobodi odbrojani naravno i njegovim kumovima.....

ODGOVORITE
Name

ne kužim

04.12.2014 16:11

Zar za ovu "nezakonitu" radnju klix.ba nije nadležan MUP Federacije BiH ako je to objavljeno u mediju koji je sa sjedištem u Fed BiH? Nisam znao da su entitetski MUPovi nadležni i izvan granica entiteta. Zar s druge strane "zakonita" radnja kupovine papaka nije u nadležnosti SIPE ako neko "pogrešno" pretpostavi da je kupovina vezana za izbore na republičkom nivou, bila nezakonita? Ništa mi nije jasno. Može li to ko pojasniti za nas običnu raju?

ODGOVORITE
Name

posten

04.12.2014 16:14

Podrska za "Klix".Podrzka za sve nekorumpirane medije.Dodikova "Milicija "misli daje vrijeme komunizma.

ODGOVORITE
Name

Istina

04.12.2014 16:15

"...S obzirom da je afera „Papci“ privukla pažnju domaće javnosti, redakcija portala Istinito, uz pomoć stručnjaka za obradu zvuka, potrudila se da svojim čitaocima omogući da čuju prečišćen audio zapis u kojem Željka Cvijanović govori o trgovini narodnim poslanicima..." NEK PAPCI POSLUSAJU, GOVOR SVOJE PREMIJERKE!

ODGOVORITE
Name

ZE SDS

04.12.2014 16:20

Podrška slobodnom novinarstvu a protiv tiranije diktature vlasti!

ODGOVORITE
Name

logicno

04.12.2014 16:25

Onaj ko se na snimku cuje i spominjanje papaka i ostalog ne moze biti krivicno djelo. Al novinari ako kazu ko im je dao snimak mozda nece u zatvor sto su isti radi informisanja javnosti objavili. Ma nije njih strah snimka ni trica i kucina. Strah ih je da snimak nije dao izvjesni Igor il cika Nebojsa u njegovo ime.

ODGOVORITE
Name

Лаки

04.12.2014 16:41

До сада је сваком ко мисли својом главом јасно да спорни снимак није монтиран, јер да јесте докази би одавно били доступни јавности.Класична замјена теза. Крив је онај што је снимао,сада би требало написати премијерку али не могу,не заслужује,чизмицу а не онај ко је куповао "папке".Последњи трзаји лакташког лопова.

ODGOVORITE
Name

mesec

04.12.2014 16:50

Došlo vreme da DODIK se počeo pomalo znojiti problem za problemom nema više mirnog sna .

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

04.12.2014 16:56

HA, HA HA... PO ZAKONU MUP RS U OVM SLUCAJU MORA TRAŽITI POMOC OD MUP-a FBIH I TO JE TAKO. ONAJ VASIC, DIREKTOR POLICIJE RS SE SAMO BLAMIRA, PRIJE RATA ON NIJE MOGAO RADITI NI NA DŽEPNIM KRADJAMA U KRIM SLUŽBI U BANJALUCI, NEGO SU GA RASPOREDILI U KRIM TEHNIKU DA NABAVLJA FOTO FILMOVE I SLAŽE FOTODOKUMENTACIJU...ALI VOLI MILORADA TO SE VIDI

ODGOVORITE
Name

Podrška

04.12.2014 17:15

U vecini zemalja premijer bi podnio ostavku, a kod nas se dodatno nagrađuje novim imenovanjem za mandatara... poruka je jasna: Možete da radite šta hocete, necete odgovarati za to... ja nikada ne bih digao ruku za ovu gospođu... da sam u Skupštini

ODGOVORITE
Name

Geography

04.12.2014 17:43

Baja zvani Kim Jong Il, on bi da svi mediji budu kao RTRS, koji pišu ono što on kaže. E ne može u ovoj zemlji postoji medijska sloboda, prošla su vremena komunizma i jedne partije koja kontroliše sve.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

04.12.2014 18:20

Vladajuća klika svakodnevno tone.

ODGOVORITE
Name

odgovor geography

04.12.2014 18:21

Ok, slažem se, ali onda da se i ti mediji nazovu pravim imenom, oni su sve samo ne objektivni, odnosno objektivni su određenim političkim partijama i onda neka se to lepo i javno kaže, to da ti mediji nisu korumpirani, a RTRS i neki drugi jesu, to su čiste šuplje priče, nažalost objektivnog novinarstva nema, već naručenog i kontrolisanog zavisno određenim potrebama, ja svaki put puknem od smeha kad mi neko neki argument navodi rečenicom "pročitao sam ili pise u novinama", to govori samo o zatupljenosti naroda, a sa takvim osobana nema se šta diskutovati, jer svog mozga nemaju!

ODGOVORITE
Name

sobar

04.12.2014 18:32

Kako ovaj narod na izborima uvijek potrefi naopako? Kako se bar jednom ne zezne pa ne izglasa normalne ljude?

ODGOVORITE
Name

posten

04.12.2014 18:35

Ko bi rekao prije 10 godina da ce Republika Srpska doziviti ovakvu sudbinu da je vode "diktatori" i da ce gradjani Republike Srpske ziveti u strahu da ni istinu spomenuti ne smiju. Zato imamo nasu majku Bosnu koja nece dozvoliti da se njezini gradjani pokore strahu, da se istina ne smije objaviti u Republici Srpskoj nego moraju mediji iz federacije da stizu u pomoc. Inace bi nestali preko noci. TO JE DIKRATURA!!

ODGOVORITE
Name

odgovor posten

04.12.2014 18:51

(Ne)posten, mislim da je suprotno, ti tvoji bosanski mediji se satraše da pišu o Republici Srpskoj, a u Srpskoj se smije i pisati i govoriti šta god hoćeš i šta ti je volja dok kod vas je malo guravo, vi imate diktatora izroda fašističkog, ovo nisam ja izmislio o tome piše ceo svet, evo ti si Bošnjo i satra se ovde pisati po Srpskom portalu, a BiH zoveš Bosnom, a ne Bosnom i Hercegovinom, to govori da si ti jedan mali isfrustrirani plaćeni bot i sve ti je to uzalud, jer ti o kojima pišeš će trajati večni i večno ti biti i san i java, jer se vidi da se mislima na njih i nju i budiš i ležeš. RS živi večno!

ODGOVORITE
Name

4s

04.12.2014 18:57

Maloprije sam prvi put pogledao stranicu Klix.ba. Tolika kolicina mrznje prema Srbima se ne moze nicim objasniti. Mislim pri tome na komentare citalaca. Sokiran sam.

ODGOVORITE
Name

RE:odgovor pošten

04.12.2014 19:32

"(Ne)posten, mislim da je suprotno, ti tvoji bosanski mediji se satraše da pišu o Republici Srpskoj, a u Srpskoj se smije i pisati i govoriti šta god hoćeš i šta ti je volja dok kod vas je malo guravo, vi imate diktatora izroda fašističkog, ovo nisam ja izmislio o tome piše ceo svet, evo ti si Bošnjo i satra se ovde pisati po Srpskom portalu, a BiH zoveš Bosnom, a ne Bosnom i Hercegovinom, to govori da si ti jedan mali isfrustrirani plaćeni bot i sve ti je to uzalud, jer ti o kojima pišeš će trajati večni i večno ti biti i san i java, jer se vidi da se mislima na njih i nju i budiš i ležeš. RS živi večno" Kakav idiot moraš biti da bi ovako nešto napisao?!

ODGOVORITE
Name

posten

04.12.2014 20:10

@odgovor posten Evo i ja sad bio na klix i nista protiv Srba jedino protiv Dodika i "bijeli' cizmica" a to su i zaluzili, i zbog njih dvoje svi mi ispastamo. I evo da ponovim: Zivjela Srpska, zivjela Bosna i Hercegovina. Vidis nisam "bot" nego POSTEN.

ODGOVORITE
Name

neutralan

04.12.2014 21:27

Nisi ti pošten nego lukav

ODGOVORITE
Name

neutralan

04.12.2014 21:38

Uhvatila Vas je panika.U svakoj pravnoj državi treba da se odgovara za pisanu rijeć da li je tačna ili ne.

ODGOVORITE
Name

zoran

04.12.2014 21:40

U ovoj zemlji se sve kupuje a oni to sad nesto istrazuju to je toliki kriminal da se vise niko i ne krije to vidi svako

ODGOVORITE
Name

Miki

04.12.2014 21:51

Kao u Milosevicevo doba. Za utjehu, tamosnji akteri su jos na robiji.

ODGOVORITE
Name

Tako je Miki

04.12.2014 22:42

U Srbiji je jedan dio njih u zatvoru.A kod nas udbasi poput Srete Anicica poznat u ratu grad Kljuc kao isljednik Sosa jos uvijek prosipaju postenje po novinama

ODGOVORITE
Name

Mila

05.12.2014 06:18

Sve ovo što se radi i vrši pritisak na novinare, je uznemirujuće. Pa dokle ćemo biti ponizeni, intelektualci i obični građani od kriminalaca, dokle, dokle,? Imali ko da povede narod u drugom pravcu, da se otrgnemo od ovih kriminalaca.?

ODGOVORITE
Name

za milu

05.12.2014 23:19

Kad ne budete vise glasali za takve.dugo su godina na vlasti,mogli ste valjda primijetiti kakvi su.

ODGOVORITE
Name

PANDUR

06.12.2014 03:26

Milicija trenira strogocu.

ODGOVORITE
Name

M

06.12.2014 11:48

NEKAD BILO.SMEO SAM SVUDA LEĆ,ALI NISAM SMEO SVAŠTA REČ.DALEKO SMO MI OD DEMOKRATIJE.PREVIŠE JE ZLOBE U NAMAHVALA!

ODGOVORITE