Slijede otkazi i smanjenja plata

Većina opština u Republici Srpskoj bila je prisiljena da umanji okvire budžeta za narednu godinu zbog smanjenja priliva svih prihoda, kao i neplaniranih izdataka zbog poplava, a jedan broj opština već je najavio smanjenje broja zaposlenih, kao i plata.

Republika Srpska 29.11.2014 | 17:55
Slijede otkazi i smanjenja plata

Miroslav Kršić, načelnik Odjeljenja za finansije u opštini Doboj, kazao je da je planirani okvir budžeta za narednu godinu manji za osam odsto od ovogodišnjeg.

"Odlukom o gradskom budžetu za narednu godinu, koju je usvojila Skupština, navedeno je da će on iznositi 27.760.000 KM, što predstavlja umanjenje za osam odsto od ovogodišnjeg", precizirao je Kršić.

On je naveo da se prilikom projekcije budžeta za 2015. godinu uzelo u obzir umanjenje pojedinih prihoda nakon konstituisanja organa opštine Stanari.

"Porezi na imovinu umanjeni su za 60.000 KM, a u istom iznosu umanjena su i lična primanja budžetskih korisnika. Umanjenja su uslijedila nakon preporuka Ministarstva finansija RS na Nacrt budžeta", kazao je Kršić.

I budžet opštine Višegrad ove godine će po prilivu sredstava biti za oko 1.400.000 KM manji u odnosu na prošlogodišnji, koji je iznosio 8.458.800 KM, potvrdio je Slaviša Mišković, načelnik ove opštine.

"Da bi se uravnotežio budžet predstoji nam smanjenje troškova, broja zaposlenih, te smanjenje grantova svim subjektima koji su vezani za budžet opštine", rekao je Mišković.

On je dodao da je prošle godine za bruto lične dohotke zaposlenih, koji se finansiraju iz budžeta opštine, trebalo izdvojiti 2.700.000 maraka, napominjući da to odvlači velika sredstva, tako da ostaje nedovoljno novca za druge namjene.

Jadranka Đukić, načelnik Odjeljenja za finansije u opštini Šamac, kazala je da je usvojeni Nacrt budžeta manji za oko četiri odsto i da iznosi 6,9 miliona KM.

"Nacrt je manji od planiranog jer je došlo do pada prihoda. Drugi razlog su tehnički problemi u budžetu za 2014, gdje nisu planirani ekonomski kodovi na koje je trebalo iskazati troškove nastale u poplavama", dodala je ona.

Milorad Sofrenić, načelnik Odjeljenja za finansije u gradu Bijeljina, kazao je da će za trošenje naredne godine u gradskoj kasi biti dva miliona KM manje nego ove godine, s obzirom na to da je Nacrt budžeta za narednu godinu u iznosu od 43 miliona KM.

"Nacrt budžeta je realan i uz nastavak štednje i očekivano povećanje prihoda od vraćanja PDV-a Bijeljina može i značajnije da pokrije deficit da bi konsolidovala finansije", kazao je Sofrenić.

Mićo Mićić, predsjednik Saveza opština i gradova RS, kazao je da je očekivano da većina opština ima umanjene budžete jer su prihodi bili značajno umanjeni tokom čitave godine.

"Na svim poljima je primjetno da je kriza, padao je i PDV, kao i direktni i indirektni porezi i moralo je doći do umanjenja. To je posebno vidljivo u opštinama koje su poplavljene, a to je, nažalost, veliki dio opština", kazao je.

On je istakao da će se smanjenje sredstava najviše odraziti na kapitalnim investicijama jer se plate zaposlenih ne mogu smanjiti pošto su definisane Kolektivnim ugovorom.

"Socijalna pomoć se takođe neće smanjivati jer su te naknade ionako male", naglasio je Mićić.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

miki

29.11.2014 08:27

Narode kuku nama,nismo ni zagazili u novu god. a vidi jada ! Sta ocekivati u septembru npr. ?

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

29.11.2014 08:41

E ovo je tekst , mislim da su socijalni nemiri " pred vratima " , u Tuzli samo sto nije pocelo , " policija " ( namjerno pisem pod navodnicima ) se oprema za rat sa narodom , " zao " mi je sto " nasi politicari " ne mogu kanalisati nezadovoljstvo u rat kao 1992.!

ODGOVORITE
Name

Antifašista.. propast je programirana u deytonu...! čudo smo se ovolko odrzali i pustili da nas pljačkaju..!

29.11.2014 11:17

srušit cijeli sistem u BiH i stvorit BiH kao na onim zasijedanju u Jajcu..! Drzavu ravnopravnih gradjana... ni srpsku ni hrvatsku nit muslimansku.. nego i srpsku i hrvatsku i muslimansku.. samo to moze bit ako ne zelimo opet rat.! Sta ja imam od ovog preskupog sistema.. pa njemačka bi bankrotirala na našem mjestu.. a kamoli mi.. i plus pored lopova i nemoralnih politicara.. propast je programirana..! Federacaije , RS ili Distrikta ... oni sto vladaju ovim torovima su sebe obezbijedili i svojoj blizoj i daljnoj rodbini .. posao, grijanje i sve benificije..! Naravno od naših para koje nemamo.. kredita koji ćemo mi i naša djeca i praunuci vraćati..! Ako sad dodje do protesta.. pašće sav sistem od opštine preko kantona i entiteta..! Dosta je bilo.. narod je stvorio zavnobih stvoriće i ZAVNOBIH 2015...!

ODGOVORITE
Name

Kata

29.11.2014 13:21

Ja Boze dragi Lopova u ovoj nasoj drzavi .Pa zar im nije dosta Necija djeca nemaju sta jesti a necija i previse Pa dokle tako !Ustvari dok god su lopovi otmicari na vlasti .Ma bice nama i gore .

ODGOVORITE
Name

bice gore

29.11.2014 16:50

Netreba kukati. Glasaci su izabrali glad i nemastinju i dobili su.

ODGOVORITE
Name

jovics

29.11.2014 17:03

Prije dvije godine su bili lokalni izbori. Sds je uzeo vlast u vise opstina zasto nisu uveli reda poststo oni sve znaju u odnosu na snsd

ODGOVORITE
Name

sindikalac

29.11.2014 17:18

U ponedeljak idemo u štrajk. Od 24 neisplaćene plate tražimo dvije.

ODGOVORITE