Papa prošetao Erdoganovom palatom

Čitava Turska govorila je o predsjedničkoj palati, ali je niko nije vidio sve dok  je nakon višenedjeljne polemike o njenoj raskoši i troškovima gradnje, turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan nije pokazao u petak prilikom posjete pape Franje.

Svijet 29.11.2014 | 08:15
Papa prošetao Erdoganovom palatom

Sve dosad, mediji su dobili tek nekoliko fotografija njenog impozantnog izgleda i stanara ispred monumentalnog balkona s nevjerojatnom pozlatom.

Oko 250 domaćih i stranih novinara iskoristilo je posjetu Svetog Oca, prvog uglednog gosta, i uputilo se u to udaljeno predgrađe Ankare kako više ne bi imali sumnja u vezi s novom palatom.

Čim su ušli u krug "bijele palate", predstavnike medija budno su pratili brojni policajci i obavještajci u civilu i u odori.

Nova predsjednička palata ima hiljadu soba i prostire se na 200.000 četvornih metara, što je nešto manje od polovine površine vatikanske države.

Palata zamjenjuje skromnu istorijsku  zgradu  u četvrti Cankaji, gdje od 1923. žive predsjednici Turske Republike koju je utemeljio Mustafa Kemal Ataturk.

Za izgradnju ove veličanstvene palate potrošeno je 1,3 milijarda turskih funta ili više od 490 miliona evra pa su je kritičari islamsko-konzervativne vlade koja je 2002. preuzela vlast u zemlji prozvali "novim Versajem" a neki je upoređuju i s palatom rumunskog diktatora Nikolaea Čaušeskua.

Stanar nove palate kratko odbacuje sve kritike. "Ova palata nije privatno vlasništvo, ona pripada Republici (...) i simbol je ugleda Turske", poručio je Erdogan.

Turski predsjednik je s velikim ponosom dočekao Papu iza njene velike  željezne ograde.

Papa Franjo se vojnicima postrojenim u njegovu čast obratio na turskom s "merhaba asker!" (Dobar dan vojnici). Zatim se nasmijao kao da je iznenađen ili pak uživa u domaćim vojnim običajima.

Komentari / 0

Ostavite komentar